24.07.2013
Jan Hrabal

Martin Růžička se dívá dopředu, minulá sezona je pryč

PARDUBICE — S novou maskou a výstrojí vyjel k prvním tréninku v dresu HC ČSOB Pojišťovna Pardubice brankář Martin Růžička. Klubový odchovanec hodil poslední nevydařený soutěžní ročník za hlavu a chystá se na další… „Je to minulost, je to pryč,“ vzkazuje šestadvacetiletý gólman.

Sezona 2012/2013 nedopadla pro pardubické hokejisty dobře. Na druhou stranu dokázali přes její nepříznivý vývoj postoupit do vyřazovacích bojů, kde v naprosto vyrovnané sérii s Kladnem padli v rozhodujícím utkání 0:1.

„Kdybychom přešli v předkole přes Kladno, otočilo by se všechno v náš prospěch, ale bohužel. Teď se musíme koukat dál, jedeme zase od nuly a všichni musíme makat,“ tvrdí Martin Růžička.

Teď je potřeba se dívat dopředu. Hokejisté jsou na začátku další fáze přípravy na novou sezonu. „Všichni by měli dávat týmu maximum, to bude základ, abychom se mohli spoléhat jeden na druhého,“ má jasno pardubický brankář.

Martin Růžička

Východočeši se v nové sezoně mohou opřít o kanonýrské schopnosti Petra Sýkory, který se do mateřského klubu vrátil po úspěšném angažmá ve švýcarském HC Davos. „Hlavně musí fungovat celý tým a být tam správná chemie. Na tom se bude pracovat teď. Až zápasy ukáží, jak si všechno sedlo. Věřím, že mužstvo budeme mít dobré,“ poznamenává.

Nejsem pařmen!

Martin Růžička si pochvaluje svou spolupráci s Dušanem Salfickým. „Je to skvělý parťák,“ vyhrkne ihned. „Už se o tom napsalo hodně moc, nemá smysl nic dodávat. Vždyť ho všichni známe,“ usmívá se a dodává, že Salfického podpis nového kontraktu mu udělal obrovskou radost.

Jejich přátelský vztah je vskutku ukázkový. Oba by přitom měli bojovat o post týmové jedničky… „Teď o ničem takovém vůbec nepřemýšlím. Byli jsme dnes poprvé na ledě, nejdřív si musí hlavně všechno sednout a pak se uvidí, kdo bude mít jakou roli,“ říká.

Martin Růžička

Brankáři pilují formu na novou sezonu přes celé léto. V „suchém“ období absolvovali pod vedením kouče brankářů Jaroslava Landsmana speciální tréninky. „Přes léto se víc posiluje, tak je potřeba zařadit do tréninku i víc obratnosti, aby tělo neztvrdlo. Potřebujeme být v brance mrštní, takže je potřeba to skloubit. Děláme úplně jiné pohyby, dva měsíce makáte při letní přípravě a najednou jdete na led,“ vypráví.

„Klouby docela přes léto zatuhnou, což je normální. Jak pak ubývají hodiny v posilovně, na ledě se všechno zase rychle rozhýbe,“ pokračuje brankář HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.

Martin Růžička je známý jako milovník počítačových her. I když ne tak docela… „Teď frčí tablet,“ usměje se. „Ale nejsem žádný pařmen, co neustále sedí u videoher. Dvě oblíbené hry mám a mrknu na ně, jen když je čas. Prozradím jenom, že jednu mě naučil Salfa,“ dodává s veselou náladou.