29.04.2024
Redakce

Zemřel historik a archivář Milan Černický

V neděli 28. dubna nás v 88 letech navždy opustil historik a archivář pardubického hokejového klubu Milan Černický. Byl neodmyslitelnou ikonou pardubického hokeje, pohyboval se okolo něj šedesát let a v roce 2024 byl zařazen do Dynastie Dynamo.

Milan Černický se narodil 16. března 1936, v mládí se s rodiči přestěhoval z Bohumína do Pardubic, kde s otcem chodil na hokej. V roce 1964 byl založen Klub přátel ledního hokeje TJ Tesla Pardubice. U toho pochopitelně nemohl chybět a začal pracovat ve výboru na úseku propagace. Starali se hlavně o mládež, ročně pořádali devět turnajů pro všechny kategorie. Zároveň zajišťoval veškerý potřebný tisk. Před sezonou (od roku 1968) vycházel Zápisník s rozlosováním a informacemi o klubu a hráčích. Na každé utkání se vydávaly letáky, jednou za měsíc vycházely noviny Pardubický hokej. Připravit se také musela brožurka na každý mládežnický turnaj. K různým příležitostem se nechávaly dělat odznaky a vlajky.

Výčet funkcí Milana Černického by byl hodně dlouhý. Pro historii klubu má velký význam jeho pečlivá práce historika a archiváře. Z vlastnoručně shromážděných zdrojů sepsal šest knih o pardubickém hokeji. V roce 2003 byl vyznamenán za dlouholetou práci a propagaci hokeje Medailí města Pardubice a v roce 2005 získal od ČSLH ocenění za dlouholetý přínos pro rozvoj ženského hokeje. V roce 2012 byl zařazen mezi nejlepší sportovce okresu Pardubice v kategorii funkcionář.

„Nesmírně si vážím toho, jak se ke mě dodnes všichni chovají. Já to nikdy nedělal za nějakou slávu, pro peníze, člověk pro to prostě žil. Že jsme měli štěstí nejen na hráče, ale i na publikum okolo, to nám museli všichni v republice závidět, jací jsou tady fantastičtí lidé,“ popisoval na začátku roku 2024 v rozhovoru po zařazení do Dynastie Dynamo. „Od roku 1975 jsem dělal pro pardubický hokej kroniky, to nikdo v republice neměl. Když mi řekli, že jsem starý, ať to nedělám, tak mně to nedalo a já to dělám dodnes. Za celá léta jsem nevynechal jediné utkání, jedině když jsem jel s ženským nároďákem do ciziny,“ říkal emotivně srdcař pardubického hokeje.

Medailonek Milana Černického


Rozhovor s Milanem Černickým po zařazení do Dynastie Dynamo


Jménem HC Dynamo Pardubice vyjadřujeme hlubokou a upřímnou soustrast rodině a přátelům.

Poslední rozloučení s panem Milanem Černickým proběhne ve čtvrtek 9.5.2024 od 10:30 ve velké obřadní síni krematoria Pardubice.