21.04.2009
Jan Hrabal

Dominik Hašek se vrací do Pardubic!

PRAHA/PARDUBICE — Velká událost v historii pardubického hokeje! Právě dnes vedení HC Moeller Pardubice a Dominik Hašek oznámili, že fenomenální brankář se vrací k aktivnímu hokeji a bude v nadcházející sezoně hájit barvy Pardubic. Po více než čtrnácti letech tak čtyřiačtyřicetiletý brankář opět oblékne dres mateřského klubu.

On line přenos z obou tiskových konferencí

O obě dnešní tiskové konference panoval obrovský zájem. Jak v pražském hotelu Intercontinental, tak v Síni slávy pardubické ČEZ Areny byly sály narvané k prasknutí. A v 10.37 hodin to přišlo…

„Jsem moc rád, že jsem mohl podepsat smlouvu s nejhokejovějším klubem v naší republice. V Pardubicích jsou výborní diváci, navíc jsem tu prožil většinu svého života. To byly hlavní důvody, proč jsem se rozhodl pro Pardubice. Nikdy jsem nepřemýšlel o tom, že bych u nás mohl hrát někde jinde. Od začátku jsem měl jasno!“ oznámil Dominik Hašek, nový brankář HC Moeller Pardubice.

Dominik Hašek opět na domácím ledě, o jiné alternativě nepřemýšlel

Ano, je to pravda! Nejslavnější odchovanec se vrací na místo činu. Nejúspěšnější český hokejista všech dob opět nastoupí za mateřské Pardubice.

„Dominik v poslední době pracoval na projektu Síně slávy českého hokeje. Debatovali jsme o možnosti jeho návratu delší dobu, definitivně jsme se dohodli v pondělí. Podrobnosti jsme ladili během víkendu. Pro HC Moeller Pardubice to je významná událost vidět hráče takového formátu opět v extralize. Přeji mu hodně úspěchů, Dominika Haška rád vítám doma!“ prohlásil generální manažer HC Moeller Pardubice Zbyněk Kusý.

Mediálním partnerem návratu Dominika Haška je sázková kancelář Tipsport. „Je to obdivuhodná věc. Jsme moc rádi, že můžeme být partnery jeho návratu. Pro extraligu bude mít nebývalý přínos, všude bude na něj plno,“ řekl zástupce Tipsportu Lubomír Ježek.

Už dnes si mohou hokejoví fanoušci vsadit na to, jak se Dominiku Haškovi v extralize povede. Bookmakeři vypsali zajímavé sázkové příležitosti: můžete si tipnout interval počtu odchytaných zápasů nebo kolik čistých kont Dominik Hašek vychytá.

Nejzajímavější sázkou je, zda bude Dominik Hašek nominován na olympiádu ve Vancouveru. „Olympijskou myšlenku nezatracuji, ale to je teď velmi předčasné. Nikdo neví, jakou budu mít formu, jaké záměry budou mít trenéři. Ale olympijskou myšlenku určitě využiji ve své motivaci v přípravě na novou sezonu,“ uvedl pardubický brankář. Na to, že bude nominován, se dá vsadit v kurzu 3,60, opačná varianta má ohodnocení 1,20.

Návrat Dominika Haška do Pardubic je velikou událostí pro celý český hokej

Příchod Dominika Haška do Pardubic přivítal i generální partner klubu – společnost Moeller Elektrotechnika. „Je to velká událost. Více tak zviditelníme naše logo, Dominik Hašek je obrovským lákadlem, moc se těšíme na novou sezonu,“ pronesl Michael Reiner, marketingový manažer společnosti.

Podle trenéra Václava Sýkory je Haškův návrat do Pardubic obrovskou událostí i pro kabinu A týmu. „Je to mimořádné a já jsem rád, že mohu být u toho. Jeho přínos pro tým bude nejen na ledě, ale i mimo něj. Je to pro nás veliká událost a zároveň motivace být v další sezoně ještě úspěšnější,“ řekl kouč Moelleru, kterému klubu uplatnil opci.

Karel Klodner, šéf Fan Clubu HC Pardubice, je rád, že cesta Dominika Haška na extraligový led se nasměrovala na rodný stadion. „Četl jsem o tom, že mohl jít do Sparty, o to jsem radši, že Dominika uvidíme u nás doma. Přeji mu, aby ho hokej hlavně bavil!“ vyřkl.

Předseda dozorčí rady HC Moeller Pardubice Jiří Stříteský, který je zároveň senátorem za Pardubicko označil Haškův comeback za veliké vyznamenání pro jeho rodné město. „Pardubáci se těší, až uvidí Dominika na svém stadionu v jeho mateřském dresu,“ řekl Stříteský.

Dominik Hašek: Příprava bude delší, motivaci mám velikou

Opět pardubický brankář podle svých slov opět oblékne brankářskou výstroj hlavně z důvodů, že si během roku odpočinul a našel novou motivaci. Ta je spojena s Pardubicemi… „Opravdu mám chuť hrát za Pardubice! Moc se těším!“ vyhlásil.

„Před pár měsíci za mnou vedení pardubického klubu a vážně jsme diskutovali o mém návratu. Poměrně rychle jsme se dohodli. Dlouho však nebylo nic podepsáno, chtěl jsem nejprve dokončit projekt Síně slávy českého hokeje a poté vše oznámit. Díky vývoji událostí v posledním týdnu jsme to však uspíšili,“ pokračoval nejslavnější odchovanec pardubického hokeje.

„Pardubicím jsem kývl již dříve, ale vše jsme podepsali až včera. Volalo mi hodně lidí, ale já jsem vše házel do autu, jedinou volbu byly Pardubice. Od začátku jsem měl jasno,“ pronesl Dominik Hašek.

Ten se začne připravovat na novou sezonu pod vedením svého osobního kouče Josefa Bruka. „Rok jsem netrénoval v zátěži. Příprava bude proto delší, předtím, než půjdu na led, budu trénovat asi osm týdnů. Jeden týden chci strávit s týmem, abychom se poznali. Od 20. července, kdy Pardubice zahájí přípravu na ledě, budu již s mužstvem,“ prohlásil Dominik Hašek.

„Chci být plným členem týmu bez jakýchkoliv výsad nebo privilegií. To by bylo nevhodné!“ zdůraznil Dominik Hašek s tím, že si od svých spoluhráčů „samozřejmě nechá tykat“.

Pardubický odchovanec se sice přestěhoval do Prahy, na východě Čech však má stále dům. „Zatím nevím, jak to budeme řešit v průběhu sezony. V Praze jsem za hodinku a kousek po dálnici, dcera tam chodí do školy. Ale mám tu kde přespat,“ usmál se čtyřiačtyřicetiletý gólman.

Pro celou českou extraligu je návrat naganského šampiona ohromnou událostí. Dají se očekávat plné stadiony, v Pardubicích to je v poslední době krásnou samozřejmostí… „Extraliga rozhodně není špatná soutěž. Více se tu bruslí a hraje se do kombinace. Díky širším kluzištím tu není takový tlak před brankou, puky se tak často neodráží do předbrankového prostoru. Musím se připravit hlavně na rychlé tempo v české nejvyšší soutěži,“ plánoval Dominik Hašek.

Ján Lašák bude hostovat v zahraničí

Hodně otázek v poslední době směřuje na „Hašanův“ věk… „Kdybych se necítil, že jsem v pořádku, tak bych do toho nešel,“ rezolutně prohlásil. „Chci tomu obětovat všechno, mám obrovskou chuť a motivaci!“

Podle generálního manažera klubu Zbyňka Kusého podepsal Dominik Hašek standardní jednoletou smlouvu s opcí. „Nejsou tam žádné odchylky od klasického formátu. Dominik tu bude chytat jeden rok a pak uvidíme. To pak necháme na něm,“ řekl manažer Pardubic.

„Je to velmi těžké se vrátit, ale já mám obrovskou chuť! S Pardubicemi máme veliké úkoly a všichni si to uvědomujeme. Všichni jsou plni očekávání a já si to uvědomuji. Bude to velmi těžké a zavazující, zároveň to je pro mne ohromná motivace,“ vyhlásil Dominik Hašek.

S příchodem Dominika Haška se také rozkryly plány klubu s Jánem Lašákem, dosavadní pardubickou brankářskou jedničkou. „Jánko má ve smlouvě klauzuli, že může být uvolněn do zahraničí, což hodlá využít. Jána Lašáka jsme informovali o Haškově příchodu, k celé věci přistoupil velmi pozitivně. S Dominikem se rád v Pardubicích uvidí,“ uvedl závěrem Zbyněk Kusý.