30.12.2011
Jan Hrabal

Pardubice potřetí v řadě dobyly O2  arenu. Na hřišti i v hledišti!

PRAHA — Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice dokázali zvítězit ve 35. kole Tipsport extraligy na ledě Slavie Praha 6:2. Na dva góly Petra Koukala dokázali slávisté odpovědět, druhá polovina zápasu byla ale v režii hostů, které přijely podpořit zhruba čtyři tisíce fanoušků.

Tipsport extraliga, 35. kolo, pátek 30.12.2011, O2 arena

Slavia Praha

Dynamo Pardubice

2:6
1:1, 1:2, 0:3
Branky a nahrávky: 4:12 Vondrka z trestného střílení, 27:30 Pospíšil (Kadlec, Růžička) – 3:07 Koukal (Kolář I, Borer), 26:26 Koukal (Sičák), 33:55 Kousal (Jánský, Kočí), 40:15 Starý (Koukal, Kolář I), 45:32 Zohorna (Somík), 59:59 Zohorna (Kočí, Sičák). Rozhodčí: Jeřábek, Turčan – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 8:5, navíc Kalus (Slavia Praha) 10 minut osobní trest do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 8590. Střely na branku: 25:29. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:5. Nejlepší hráči: Tomáš Pospíšil – Vladimír Sičák.
Slavia Praha: Kopřiva (45:32 Furch) – Kadlec, Valach, Kuboš, Dresler, Roth, Kolařík, Krejčík – Kůrka, Alinč, Vondrka – Micka, Krenželok, Kalus – Pospíšil, V. Růžička ml., Tomica – Jelínek, Sklenář, Doležal. Trenéři: Vladimír Růžička st., Jiří Čelanský a Josef Beránek.
Dynamo Pardubice: M. Růžička (52:03 Koutský) – Benák, Kočí, Sičák, Kolář II, Drtina, Borer – Kolář I, Koukal, Starý – Jánský, Kousal, Buchtele – Somík, Zohorna, Šagát – Půhoný, Semorád, Nahodil. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina.

Komentář

Pardubické hokejisty přijela podpořit do O2 spousta příznivců, Východočeši se tak v Praze mohli v posledním letošním extraligovém utkání cítit jako doma.

Pardubice vedly pětašedesát sekund

Nástup do zápasu se lépe povedl Pardubicím. Hosté se prosadili hned v první vypracované příležitosti. Ve 4. minutě Casey Borer získal za brankou puk, poslal jej útočníku Kolářovi, ten ho zpracoval a nahrál volnému Petru Koukalovi před kasou. Pardubický kapitán poslal černou gumu svižně mezi Kopřivovy betony – 0:1.

Pardubice se ale neradovaly dlouho. O minutu později fauloval Robert Kousal zakončujícího Michala Vondrku a rozhodčí Turčan neváhal nařídit trestné střílení. Slávistický útočník si najel do forhendového zakončení a kotouč podél tyčky poslal za pardubického brankáře Růžičku – 1:1.

Zanedlouho měla Slavia výhodu přesilové hry, za sekání byl vyloučen Radovan Somík. V této početní převaze nebezpečně zakončoval Tomáš Kůrka. Svého bývalého kolegu z útoku však Martin Růžička vychytal. V závěru slávistické přesilovky fauloval Tomáš Pospíšil, Pardubice však nabídnutou výhodu nevyužily.

Po krátké pasáži zaujala potyčka mezi Vladimírem Rothem a Markem Drtinou, rozhodčí poslali oba výtečníky na dvě minuty zchladit na trestnou lavici, hra ve čtyřech na obou stranách však žádnou vážnější šanci nepřinesla. Až v 18. minutě Lukáš Krenželok objel obránce Koláře, dostal se do zakončení bekhendem, ale situaci pohlídal Martin Růžička.

Slavia podruhé srovnala, Pardubice se čílily

Východočeši se museli na začátku druhé dvacetiminutovky bránit, když Jiří Půhoný nedovoleně bránil soupeře, který se dral do zakončení. Pardubice však oslabení přežily a po něm podruhé udeřily.

Nejprve se povedeným střídáním prezentovala čtvrtá formace, ta zamkla domácí hokejisty v jejich pásmu, aby dílo dokonala první letka. Vladimír Sičák po vyhraném buly střílel od modré, puk tělem tečoval Petr Koukal – 1:2.

Jednogólový náskok vydržel na pardubické straně čtyři minuty, když od modré čáry vyrovnal Tomáš Pospíšil. Po zhlédnutí opakovačky na kostce nad ledem se však Pardubičtí na rozhodčího hodně rozlítili, neboť podle trenérů, hráčů i fanoušků byl Martin Růžička napaden jedním ze slávistů a nemohl proti ráně zasáhnout. Rozhodčí však gól uznali – 2:2.

V polovině základní hrací doby se do veliké šance dostal Martin Šagát. Tento ústecký útočník si najel do pásma, Miroslav Kopřiva jej ale vychytal! Sektory pardubických příznivců to v ten moment jen zahučelo.

Slávistický gólman kapituloval potřetí až ve 34. minutě. To se hokejovou parádou ukázal Robert Kousal. Tenhle mladík dostal podél mantinelu od Petera Jánského puk do jízdy, a ač tísněn bekem Kubošem, tak se dostal do zakončení bekhendem. Kotouč v obtížné pozici poslal těsně pod horní tyčku – 2:3. Nádherný moment!

Aréna se vlnila nadšenými hosty

Východočeši dokázali rozhodnout zápas na začátku třetí dvacetiminutovky, hned po patnácti sekundách se radovali z dvoubrankového vedení. Útočník Jan Kolář vybojoval puk, poslal jen na Petra Koukala, ten jej předal před brankou volnému Janu Starému a hráč s číslem 23 ho proměnil svůj patnáctý gól v sezoně – 2:4.

Chvíli po něm prakticky rozhodla zápas dvojice Radovan Somík – Tomáš Zohorna. Slovenský útočník prudce vystřelil, kotouč se od gólmana Kopřivy odrazil k Zohornovi a ten jej dovezl do kasy – 2:5. Slavia reagovala na nečekaný gólový nástup hostí střídáním gólmanů, před tři tyče se postavil Dominik Furch.

Toho pozdravil ostrou ranou od modré v přesilovce Jan Kolář. Pardubický bek trefil od modré pouze tyč, Východočeši tak Pospíšilovo sekání gólmana Růžičky nepotrestaly. I tak si Pardubice užívaly zápas v zaplněné O2 areně, kam dorazila druhá nejvyšší návštěva v této sezoně.

Hosté hrající v domácím prostředí vystřídali v 53. minutě gólmana, třígólové vedení i za frenetického povzbuzování nadšeného publika, které poslední dvě minuty odfandilo vestoje, nepustili a bronzový rok 2011 zakončili vítězstvím na ledě rivala.

Hostující příznivci explodovali nadšením ještě v samotném závěru, vteřinu před koncem dokonal vysoké vítězství Tomáš Zohorna, který se trefil ve dvojnásobné přesilovce po vyloučení Petra Kaluse a Michala Vondrky.

Vítězství 6:2 je historicky nejvyšší výhrou Pardubic na ledě pražské Slavie v základní části naší nejvyšší hokejové soutěže, Východočeši touto výhrou vyrovnali výsledek 5:1 z šestého finále v sezoně 2002/2003.

Ohlasy po utkání

Jiří Čelanský (HC Slavia Praha): „Bylo to kvalitní utkání. Nás mrzí, že v takové atmosféře bohužel doma nebodujeme. Celou sezonu nejsme schopni potvrdit nějakou sérii výher. Bohužel. Dnes jsme prohráli zaslouženě.“

Ladislav Lubina (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Myslím si, že to bylo kvalitní a vyrovnané utkání po celých šedesát minut. My jsme samozřejmě rádi, že jsme po domácí prohře v minulém kole získali tři body a završili letošní rok vítězstvím. Do nového roku půjdeme s větší chutí.“

Zápasy v sezóně

9. kolo, 7. 10. 2011
SLA - PCE
1:2
22. kolo, 18. 11. 2011
PCE - SLA
2:3
35. kolo, 30. 12. 2011
SLA - PCE
2:6
48. kolo, 19. 2. 2012
PCE - SLA
4:5sn

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 53 0 21 2
Vladislav Koutský 7 0 2 0
Obránci G A +/- TM
Václav Kočí 0 2 3 0
Vladimír Sičák 0 2 2 0
Casey Borer 0 1 2 0
Václav Benák 0 0 2 2
Jan Kolář 0 0 0 0
Marek Drtina 0 0 -1 2
Útočníci G A +/- TM
Petr Koukal 2 1 3 0
Tomáš Zohorna 2 0 0 0
Jan Starý 1 0 3 0
Robert Kousal 1 0 1 0
Jan Kolář 0 3 3 2
Peter Jánský 0 1 1 0
Radovan Somík 0 1 0 2
Jan Buchtele 0 0 1 0
Jiří Půhoný 0 0 0 2
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Martin Šagát 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube