12.12.2010
Jan Hrabal

Pardubice měly na dosah tříbodovou výhru, s Libercem berou pouze bod

PARDUBICE — Vyrovnaný zápas se smutným koncem sehráli ve 31. extraligovém kole hokejisté HC Eaton Pardubice. Ti prohrávali s Libercem 0:1, brankami Koukala a Kaberleho však dokázali vývoj zápasu otočit. Závěr ale patřil Bílým Tygrům, v power play vyrovnal Tomáš Vak, aby v emotivním závěru prodloužení skóroval Martin Čakajík.

Tipsport extraliga, 31. kolo, neděle 12.12.2010, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Bílí Tygři Liberec

2:3p
1:1, 0:0, 1:1 – 0:1
Branky a nahrávky: 8:10 Koukal (Somík, Bartek), 51:34 Kaberle (Koukal, Kolář I) – 1:45 Podkonický (Klimenta), 58:29 Vak (Hunkes, Nedvěd), 64:58 Čakajík (Klimenta). Rozhodčí: Blecha, Souček – Bejček, Charvát. Vyloučení: 9:11, navíc Koukal (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 2:1. Diváci: 8855. Střely na branku: 31:29. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3. Nejlepší hráči: Petr Koukal – Tomáš Vošvrda.
Dynamo Pardubice: Svoboda – Nakládal, Kaberle, Kolář II, Kočí, Jillson, Mezei, Mocek – Kolář I, Koukal, Starý – Bartek, Zohorna, Somík – Radil, Kousal, Buchtele – Šeda, Semorád, Rákos. Trenéři: Josef Jandač a Pavel Hynek.
Bílí Tygři Liberec: Vošvrda – Hunkes, Čakajík, Trončinský, Derner, Moravec, Výtisk, Pavlů, Štich – Kudrna, Nedvěd, Dušek – Klimenta, Vak, Hořava – Vantuch, Podkonický, Víšek – Bárta, Ondřej, Špaček. Trenéři: Jiří Kalous, Filip Pešán a Miroslav Kapoun.

Komentář

V liberecké brance dostal přednost Tomáš Vošvrda, v pardubickém dresu si doma po pěti letech zahrál útočník Jan Šeda. První dva vzájemné zápasy semifinalistů poslední sezony zhlédla Tipsport arena, dnes se poprvé hrálo v Pardubicích.

Využité přesilovky určily ráz zápasu

Nástup do zápasu se náramně povedl hostujícím hráčům. Ti po faulu pardubického obránce Koláře hráli hned zkraje duelu přesilovku a využili ji. Liberec neobléhal pardubické postavení dlouho, stačilo zásluhou Tomáše Klimenty vystřelit, využít nedůrazu domácích v bránění a dorazit kotouč za Svobodova záda – 1:0. To se povedlo nehlídanému Andreji Podkonickému.

Bílým Tygrům nevydrželo vedení příliš dlouho. I Pardubice totiž dokázaly využít svou první početní převahu. Oproti té liberecké se jednalo o výhodu dvojnásobnou, neboť v krátkém sledu byli vyloučeni Jaroslav Kudrna a Marek Trončinský. Dlouhé obléhání tygřího hájemství zakončila Somíkova přihrávka na mezi kruhy postaveného Petra Koukala. Pardubický kapitán se trefil přesně pod horní tyčku – 1:1.

Východočechům pak pokračovala přesilovka pět na čtyři, v ní se ale Liberec ubránil tlaku domácích. Ti byli po vyrovnání skóre mírně aktivnější, v první třetině přestříleli svého soupeře 11:5. Pravděpodobně největší šanci měl v 17. minutě Petr Koukal, jeho puk ale zamířil do vystřelené Vošvrdovy lapačky.

Závěr úvodní dvacetiminutovky se nesl ve znamení vyloučení hráčů s tygrem na hrudi. Nejprve Tomáš Vak hákoval v předposlední minutě, rozhodčí pak spolu s úvodní sirénou vyloučili Jana Výtiska.

Tyčky jenom cinkaly

Do druhého dějství tak Eaton vstupoval s více než půlminutovou početní výhodou pět na tři. Tu ale nevyužil, naopak v následné hře pět na čtyři mohl děkovat dobře postaveným tyčím. Jan Víšek totiž z rychlého brejku ze strany trefil jejich spojnici!

O minutu později zvonilo i na opačné straně. Aktivní hru čtvrté formace mladíků podepsal střelou do brankové konstrukce Lukáš Radil. Oboustranně útočný hokej se přeléval ze strany, oproti prvnímu dějství se však častěji do zakončení dostávali hosté. Ti svého soka v prostřední dvacetiminutovce přestříleli 11:8.

Pardubice nastřelily dvakrát tyčku Vošvrdovy branky. Na trestné lavici sice pykal Tomáš Zohorna, avšak Jan Buchtele vystihl nepozornost obrany hostí, puk však švihem poslal do horní tyčky.

Liberec měl pak velkou šanci v polovině utkání, kdy hrál třiadvacet sekund proti třem. Severočeši využili této šance k obrovskému náporu, Adama Svobodu ostřelovali, co to šlo, ale nepřekonali jej.

V další fázi upadl duel do extraligového průměru, oběma týmům nepomohly ani přesilové hry. Liberec nepotrestal vysokou hůl Václava Kočího, Pardubice zase neproměnily výhodu po Štichově hrubosti.

Po Kaberleho brance vyrovnal Liberec v power play

Taktická bitva pokračovala i ve třetí třetině. Nehrálo se tolik nahoru dolů jako v předchozích minutách, i tak sledovalo téměř 9000 diváků v pardubické ČEZ Areně napínavou bitvu. Bojovalo se o každý centimetr ledu!

A nehrálo se v rukavičkách, dost akcí končilo malými potyčkami, tu větší ve 44. minutě řešily dvě minuty pro Radovana Somíka s Martinem Čakajíkem. Podobně na tom byli i Branislav Mezei s Danielem Špačkem o čtyři minuty později.

Na začátku druhé poloviny třetí třetiny fauloval potřetí v zápase Jaroslav Kudrna. Pardubice využily jeho prohřešku k totální ofenzívě, kterou korunovala gólová střela Františka Kaberleho od modré čáry – 2:1.

Liberec pak vrhnul všechny svoje síly do útoku. Už v čase 57:23 si hostující trenéři vzali oddechový čas, Bílí Tygři po minutové hře bez brankáře dokázali vyrovnat. Z prostoru mezi kruhy se prosadil Tomáš Vak – 2:2.

Na nájezdy nedošlo

Prodloužení nabídlo dramatický vrchol celého střetnutí. Nejprve Martin Bartek dvakrát z rychlé akce nebezpečně střílel, poté měl Liberec šanci ve své přesilovce po vyloučení Jeffa Jillsona. Bílí Tygři tuto příležitost nevyužili.

Rozhodla tak poslední minuta, v ní se nejprve dostal do brejku Václav Kočí, aby dvě sekundy před koncem rozhodl o libereckém vítězství Martin Čakajík – 2:3. Domácí se zlobili, protože delší dobu ležel na ledě Jakub Nakládal, nepřerušená hra ale přinesla druhý bod pod Ještěd.

Ohlasy po utkání

Josef Jandač (HC Eaton Pardubice): „Nás samozřejmě mrzí, že jsme zápas nedotáhli do tří bodů. V situaci, ve které se teď nacházíme, jsme vděčni za každý bod. V prodloužení to bylo podobné jako s Karlovými Vary. My jdeme do přečíslení, dáme z toho tyč a z protiútoku soupeř zakončí dvě vteřiny před koncem. To jsou pro nás smolné situace. V dnešním zápase jsme dali několik tyček, to nás asi stálo body.“

Jiří Kalous (Bílí Tygři Liberec): „Byl to vyrovnaný zápas plný osobních soubojů a až do konce dramatický. My jsme ve třetí třetině nabídli nesmyslným vyloučením šanci domácím jít do vedení, využili toho, ale v power play se nám podařilo srovnat a se štěstím v prodloužení získat na svoji stranu dva body, za které jsme velmi rádi.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

přát., 10. 8. 2010
LIB - PCE
3:4
5. kolo, 26. 9. 2010
LIB - PCE
0:2
18. kolo, 2. 11. 2010
LIB - PCE
4:1
31. kolo, 12. 12. 2010
PCE - LIB
2:3p
44. kolo, 23. 1. 2011
PCE - LIB
3:5

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Adam Svoboda 65 0 26 3
Obránci G A +/- TM
František Kaberle 1 0 0 0
Jeff Jillson 0 0 0 2
Petr Mocek 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 -1 4
Jan Kolář 0 0 -1 2
Branislav Mezei 0 0 -1 2
Jakub Nakládal 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Koukal 1 1 -1 12
Radovan Somík 0 1 0 2
Martin Bartek 0 1 -1 0
Jan Kolář 0 1 -1 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 2
Jan Buchtele 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Jan Šeda 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 -1 2
Daniel Rákos 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube