11.3.2009
Michal Vilím, Jan Hrabal

Skvělé přesilovky! Hokejisté Pardubic se ve čtvrtfinálové sérii ujímají vedení

PARDUBICE — Potlesk vestoje! Pátý zápas čtvrtfinále zvládli hokejisté HC Moeller Pardubice na podtrženou jedničku! Ve vyprodané ČEZ Areně dokázali porazit díky třem využitým přesilovkám Plzeň 3:0 a mají tak nad svým soupeřem jednozápasový náskok. Moeller hrající v oslabené sestavě dovedl k třetí výhře v sérii zodpovědný výkon v čele s bezchybným čarodějem v brance – Jánem Lašákem.

O2 extraliga, ČF5, středa 11.3.2009, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Plzeň

3:0
1:0, 2:0, 0:0
Branky a nahrávky: 3:10 Rákos (Koukal, Havíř), 25:21 Divíšek (Čáslava, Pivko), 31:20 Pivko (Bláha, Divíšek). Rozhodčí: Hradil, Husička – Bádal, Pouzar. Vyloučení: 6:7. Využití: 3:0. Diváci: 10 020 (vyprodáno). Střely na branku: 34:26. Průběh utkání: 3:0. Nejlepší hráči: Ján Lašák – Michal Dvořák. Stav série: 3:2.
Dynamo Pardubice: Lašák – Lojek, Čáslava, Píša, Havíř, Snopek, Kolář II – Cetkovský, Tvrdík, Somík - Kolář I, Koukal, Rákos – Zohorna, Divíšek, Pivko – Bláha, Koudelka, Semorád. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.
Plzeň: Chábera – Čakajík, Smrek, Redlihs, Benák, Pácal, Dresler, Jeřábek – Vostřák, Straka, Vlasák – Tomas, Kracík, Matějovský – Adamský, Kovář, Dvořák – Kubica, Kubalík, Laš – Lev. Trenéři: Pavel Hynek, Milan Razým a Rudolf Pejchar.

Komentář

Hrál se výborný hokej s množstvím šancí a jednou brankou v síti hostů

Pátý zápas mezi Moellerem a Lasselsbergerem za stavu 2:2 na zápasy mnozí nazývali jako novou sérii hranou na dva vítězné zápasy. Pro tento ostrý střet se před bouřícími tribunami v sestavě domácích neukázal kvůli střevní viróze Jan Starý. Dalšími změnami na soupisce byla přítomnost novopečených červenobílých útočníků Marka Zadiny a Martina Koudelky. S tím, že první z nich do utkání nezasáhl. Trenér Sýkora navíc posílal na údernou Strakovu pětku řadu vedenou Tvrdíkem.

Ve třetí minutě Pardubice hbitě využily přesilovou hru. V druhé formaci nově zařazený Daniel Rákos se vůbec nerozpakoval a po několika krocích realizovaných za modrou čarou vypálil tvrdou pumelici přímo do rohu Cháberovy kasy – 1:0. Následně aréna viděla jedovatou střelu Píši od modré a pěkné Rákosovo vysunutí forvarda Koláře. Ovšem jeho nájezd Chábera lapil do své výstroje.

Plzeň se do první vážnější příležitosti dostala ve 12. minutě, kdy Lašák vyjel do rohu naproti kotouči jenž stíhal Straka a vypíchl jej mimo dosah jeho hokejky. Branka ale zůstala prázdná! Naštěstí pro Moeller relativně nehlídaný Vlasák trefil jen ochranou síť nad mantinelem. Ve 13. minutě měli hosté možnost zahrát si přesilovku, avšak kromě závaru před brankovištěm Východočechů a dorážek Tomase a Dvořáka se výrazněji neprosadili.

Neuvěřitelnou tutovku pováhala zlepšující se Plzeň na sklonku 18. minuty, kdy vynikající přihrávku doslova spálil Tomas. Jeho výborně cílenou střelu pokryl slovenský gólman do blesku rychlé lapačky. Situace jako přes kopírák se následně opakovala v závěru, kdy hosté měli další převahu, ve které neúspěšně jako Tomas pálil Vostřák.

Pardubice navyšovaly skóre

Před druhou třetinou dostal bek David Havíř jubilejní dres k příležitosti jeho šesti set zápasů v nejvyšší soutěži. Pak pokračoval tlak hostů umocněný spektrem dorážek, které Lašák kryl. Za Pardubice si tlak a následnou převahu vynutila druhá formace. Oslabení ale hosté hráli s přehledem až do chvíle kdy vyslal na Cháberu střelu Somík a vyražený puk si našel svou dlouhou hokejkou Tomáš Divíšek a rozšířil své kanadské body v play off na pět – 2:0.

V sedmé minutě se na světelném panelu pod kostkou zobrazilo dvakrát číslo 28 v kolonce trestů. To neznamenalo nic jiného než, že faulovali oba kapitáni Snopek a Straka a hrálo se čtyři na čtyři. Tato herní varianta branky nepřinesla. Naopak při následném oslabení hostů skvěle vymíchal puk Pivko a našel sjíždějícího Čáslavu z modré. Chábera se blýskl výborným zákrokem. Od 28. minuty se na ledové ploše přestal objevovat Vlasák, jenž po patrně čistém souboji s Koukalem zůstal ležet na ledě.

Následně byl vyloučen Pácal a domácí přesilovku znovu zúročili. Bláha sebral puk soupeři a adresoval jej Liboru Pivkovi, jenž spěšnou dorážkou navýšil skóre na 3:0. Hrála se 34. minuta a domácí měli k dispozici výhodnou převahu čtyři na tři. Avšak ta trvala jen 21 vteřin, a tak se k ničemu nedostali. Hra čtyři na čtyři byla oblíbená i v dalších minutách. Šance si v ní vypracovali Kolář, Koukal a Pivko. Minutu před koncem opět překazil radost hostům a Vostřákovi z přečíslení Lašák hbitým přesunutím na brankovišti.

Moeller zvrat nedopustil a s grácií dovedl zápas do konce

S úkolem nepovolit hostům snížení gólového náskoku Pardubic nastoupili domácí do poslední třetiny. Naopak do slibné šance pelášil Kolář, ale jeho kolegové se k dorážce nedostali. V 44. minutě se snažil hostující Dvořák všemi dostupnými prostředky i za hranicí sportovního chování zabránit Diviškovi v získaní puku.

Neúnavné skandování a povzbuzování domácího družstva hnalo Moeller dopředu. Proti tomuto postupu ale stáli hostující bojovníci, kteří již rozmělnili síly na čtyři formace. I přesto nebo právě proto se žádné výrazné šance nekonaly a hra se odbývala hlavně ve středním pásmu. Jednu ze špetky příležitostí si vypracoval „hradecký“ Martin Koudelka, jenž mezi dvěma obránci projel až před Cháberu.

Vyprodaná a bouřící aréna měla možnost vidět také poměrně ostré zákroky Západočechů, kterým ovšem domácí hráči nezůstali nic dlužni. V 52. minutě byl za katr vykázán Divíšek. Domácí ale bránili s grácií Lasselsberger pustili jen k jedné střele od modré čáry. Čtyři minutové časové jednotky před koncem se do pěkné šance prosmýkl Pivko, ale nasměroval puk jen do Chábery. Domácí si v závěru už jen přihrávali ve vlastním pásmu a zaslouženě si připsali třetí bod do série play off a čisté konto pro Jána Lašáka.

Ohlasy po utkání

Václav Sýkora (HC Moeller Pardubice): „Myslím si, že jsme vyhráli zaslouženě. Celkově v zápase jsme byli asi trochu lepší. Rozhodně to tak ale nebylo v první třetině, kde náš výkon nebyl podle představ. Myslím si, že tam byl jednoznačně vynikající výkon Jána Lašáka, který nás podržel při dvou ‚gólovkách‘ soupeře. Měli jsme sice dvě velké šance, ale byl to rozhodující moment spolu s prvním gólem v přesilovce. Nám doteď přesilovky nešly, teď jsme rádi za to, že nám tam tři góly v přesilovkách spadly. Určitě nám to v nich zvedne potřebné sebevědomí.“

Pavel Hynek (HC Lasselsberger Plzeň): „Inkasovali jsme dneska tři góly v oslabení. Nebylo to po nějakých velkých signálech, ale jednou střela od modré, jednou dotlačený kotouč a pak jsme si to tam odvezli sami. Nám chyběl impulz, využití nějaké šance, které jsme v první třetině měli. Dneska byly Pardubice lepší, zaslouženě vyhrály, ale já věřím, že jsme v sérii neřekli poslední slovo. Za dva dny hrajeme doma, bude tam plný barák, musíme zmobilizovat všechny síly a jít dál. Tomáš Vlasák má naražená záda, není to nic vážného a do dalšího zápasu stoprocentně nastoupí.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

13. kolo, 9. 10. 2008
PCE - PLZ
8:5
26. kolo, 25. 11. 2008
PLZ - PCE
3:2
39. kolo, 9. 1. 2009
PCE - PLZ
5:2
52. kolo, 19. 2. 2009
PLZ - PCE
4:1
ČF1, 4. 3. 2009
PCE - PLZ
1:2sn
ČF2, 5. 3. 2009
PCE - PLZ
3:1
ČF3, 8. 3. 2009
PLZ - PCE
2:1
ČF4, 9. 3. 2009
PLZ - PCE
3:4
ČF5, 11. 3. 2009
PCE - PLZ
3:0
ČF6, 13. 3. 2009
PLZ - PCE
3:1
ČF7, 15. 3. 2009
PCE - PLZ
3:4p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 26 0
Obránci G A +/- TM
Petr Čáslava 0 1 0 2
David Havíř 0 1 0 0
Martin Lojek 0 0 0 2
Jan Snopek 0 0 0 2
Jan Kolář 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Divíšek 1 1 0 2
Libor Pivko 1 1 0 0
Daniel Rákos 1 0 0 0
Petr Koukal 0 1 0 2
Tomáš Bláha 0 1 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 2
Jan Kolář 0 0 0 0
Martin Koudelka 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube