02.05.2024
Redakce

Sezona 2023/24: Návrat do Evropy, Pohár Jaroslava Pouzara a dvě stříbra

Hokejová sezona 2023/24 je minulostí, 30. dubna oficiálně skončila. Dynamo zažilo nejúspěšnější sezonu od zisku titulu v roce 2012. Právě po dvanácti letech si zahrálo extraligové finále, dokázalo obhájit Pohár Jaroslava Pouzara za vítězství v základní části, přivezlo stříbro ze slavného Spengler Cupu a po sedmi letech se vrátilo do prestižní Ligy mistrů. Všemu předcházela obhajoba trofeje z letního Dolmiten Cupu.

Dva poháry, dvě stříbrné medaile a historické tažení Ligou mistrů v první účasti od roku 2016. Taková byla sezona 2023/24 v podání Dynama Pardubice. Úspěšnému ročníku předcházela letní obhajoba trofeje na italském Dolomiten Cupu.

Dolomiten Cup

Druhá účast na turnaji v italském Neumarktu = druhé prvenství. Pardubičtí hokejisté na cestě za obhajobou porazili v semifinále po bezchybném výkonu německý Augsburger Panther 4:0. O den později vyzvalo Dynamo ve finále švýcarský Davos, který díky trefám pěti různých střelců porazilo 5:1. Podruhé za sebou tak Pardubičtí převzali pohár za vítězství, hráči triumf přímo na ledě oslavili s početnou skupinou fanoušků, kteří si italský turnaj oblíbili.

Liga mistrů

V srpnu 2023 se Dynamo po sedmi letech vrátilo do prestižní Ligy mistrů. Po úvodní prohře s finským Ilves Tampere (1:3) následně Pardubice zvítězily na půdě švédské Skellefteå (4:3) a před zraky svých fanoušků porazily také norský Stavanger (5:1) a německý Ingolstadt (7:1). V předposledním utkání základní části Dynamo prohrálo ve Švýcarsku s Ženevou v prodloužení (2:3) a v kombinované sestavě podlehlo severoirskému Belfastu (2:3).

Po základní části Pardubice obsadily 11. místo a poprvé v historii postoupily do play off. V osmifinále znovu narazily na Ilves Tampere, tentokrát ale vzájemné měření sil dopadlo lépe pro Dynamo. V Nokia Areně zvítězilo 3:1 a na domácím ledě k postupu stačila remíza 2:2. Ve čtvrtfinále se Východočeši znovu utkali s finským soupeřem, tentokrát s Lukko Rauma. Na domácím ledě Dynamo prohrálo o dvě branky (4:6), na stadionu soupeře dokázalo zvítězit (3:2), ale jeden gól k prodloužení chyběl. Cesta Ligou mistrů v sezoně 2023/24 tak pro Pardubice skončila ve čtvrtfinále, což je nejlepší výsledek v historii.

Spengler Cup

Další měření sil se zahraničními soupeři čekalo Dynamo na Spengler Cupu. Slavného turnaje ve švýcarském Davosu se zúčastnilo poprvé od roku 2007 a při své třetí účasti vybojovalo historický úspěch. V základní skupině Pardubičtí narazili na obhájce trofeje, švýcarský tým Ambri-Piotta, a zvítězili 3:2 v prodloužení. Ve druhém zápase skupiny vyzvalo Dynamo finský tým KalPa Kuopio a znovu jej zvládlo vítězně (2:1).

Nejlepším zápasem turnaje bylo semifinále, ve kterém se Pardubice utkaly s evropským výběrem Kanady. Dynamo v utkání prohrávalo už 1:3, ale nevzdalo se a v závěru předvedlo nevídaný obrat. Během tří minut vstřelili pardubičtí hokejisté tři góly a po vítězství 4:3 postoupili do finále Spengler Cupu. Za úctyhodný výkon tleskala Dynamu vyprodaná aréna. Ve finále se červenobílí postavili Davosu. Silvestrovský duel ale vyšel lépe domácímu celku, který zvítězil 5:3. Zisk stříbra však pro pardubický klub znamená historicky nejlepší umístění na turnaji a svými výkony Dynamo zaujalo v zahraničí.

Pohár Jaroslava Pouzara

Opět po roce Dynamo zvítězilo v základní části Tipsport extraligy. Podruhé v historii se Pardubicím podařilo prvenství v dlouhodobé části soutěže obhájit, stalo se tak po dvaceti letech (základní část Pardubice ovládly také v sezonách 2002/03 a 2003/04). Cesta základní částí v sezoně 2023/24 ovšem přinesla také jeden rekord. Dynamo nasbíralo 121 bodů, čímž překonalo dosavadní maximum z ročníku 2015/16, a je tak historicky nejúspěšnějším týmem v počtu bodů po základní části.

V 52 zápasech Pardubice 33x zvítězily, dalších osm výher přidaly v nastaveném čase. Šestkrát v prodloužení či nájezdech prohrály a pouze v pěti případech odcházelo Dynamo bez bodu!

Play off

Vyřazovací boje Dynamo zahájilo na domácím ledě v pátek 15. března. Vývoj sérií předkola nakonec svěřencům Marka Zadiny přisoudil do boje o semifinále největšího rivala – Mountfield HK. Historicky první derby v play off v historii přineslo velmi vyrovnané zápasy, všechny skončily rozdílem jednoho gólu. Dynamo nakonec postoupilo do semifinále po pěti duelech, čtvrtfinále tedy zvládlo v poměru 4:1 na zápasy.

V semifinále Pardubičtí narazili na Litvínov. Po dvou domácích výhrách se série přesunula na Zimní stadion Ivana Hlinky, kde Dynamo zvládlo i třetí utkání. Ve čtvrtém pokračování série vedla Verva 3:1 po první třetině a zdálo se, že semifinále ještě vrátí do Pardubic. Východočeši ovšem dokázali nepříznivý vývoj otočit a po výhře 6:5 nakonec nejrychlejším možným způsobem postoupili do finále. Semifinálová série tedy skončila 4:0 na zápasy.

Největší drama přinesla finálová série, ve které Pardubice narazily na obhájce trofeje z Třince. Oceláři se v Pardubicích ujali vedení v sérii, Dynamo o den později odpovědělo. Stejným vývojem pokračovalo finále v Třinci, třetí zápas zvládli domácí, ve čtvrtém Pardubice srovnaly. Pátý zápas v enteria areně vyhrálo po skvělém výkonu Dynamo a vybojovalo si mečbol. Ve Werk Areně jej ale proměnit nedokázalo a sérii tak rozhodoval až sedmý zápas. Nervydrásající bitvu nakonec ukončili ve druhém prodloužení Oceláři a získali další titul.

Dynamo skončilo těsně pod vrcholem počtvrté v extraligové historii, v součtu s nejvyšší československou soutěží pošesté. Zisk stříbra je největším úspěchem klubu od titulu v roce 2012.