18.10.2018
Jan Hrabal

Dynamo neudrželo v Olomouci dvojí vedení

OLOMOUC — Hokejisté Pardubic nestačili v utkání jedenáctého extraligového kola, v Olomouci prohráli 2:4. Dynamo zásluhou tref Jordanna Perreta dvakrát vedlo, Olomouc zápas otočila, čtvrtý její gól byl technický při power play Východočechů.

Tipsport extraliga, 11. kolo, pátek 19.10.2018, Zimní stadion Olomouc

Olomouc

Dynamo Pardubice

4:2
1:2, 1:0, 2:0
Branky a nahrávky: 7:18 Burian (Staněk; 4/4), 34:31 Ondrušek (Laš, Irgl; 5/5), 51:26 Škůrek (Knotek; 5/5), 58:17 Irgl (technický gól; 5/6) – 2:12 Perret (Čáslava, Poulíček; 5/5), 16:50 Perret (Miromanov; 5/5). Rozhodčí: Lacina, Šír – Bryška, Komárek. Vyloučení: 3:7 (1:3, 0:2, 2:2). Bez využití. Diváci: 4261. Střely na branku: 41:16 (16:7, 15:5, 10:4). Srážky: 4:4. Vhazování: 31:29. Blokované střely: 17:6. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 4:2. Nejlepší hráči: David Škůrek – Jordann Perret.
Olomouc: Konrád – Škůrek, Švrček, J. Galvas, Ondrušek, Dujsík, Jaroměřský, Staněk – V. Tomeček, J. Knotek, Laš – Irgl, Kolouch, Burian – J. Káňa, Nahodil, Strapáč – Skladaný, Ostřížek, Holec.
Dynamo Pardubice: Klouček – Cardwell, Wishart, Holland, Hrabal, Miromanov, Čáslava – Vondráček, Bubela, Rolinek – Treille, Marosz, Kusý – Sýkora, Poulíček, Perret – Kratochvil, Dušek, Voženílek.

Komentář

Úvodní buly zápasu vyhráli domácí Kohouti, kteří si v úvodu vypracovali hned několik šancí. V té největší byl Vilém Burian, který zkoušel dorazit kotouč za Kloučkova záda bekhendem z bezprostřední blízkosti. Pardubický brankář ale udržel svůj pravý beton u ledu a udržel nerozhodný stav. Skóre se nakonec změnilo až o několik chvil později, když Petr Čáslava dostal přihrávku na modrou čáru a jeho střelu dokázal šikovně tečovat Jordan Perret. Branislav Konrád byl proti šikovné teči kanadského hráče bezmocný. Pardubice dokázaly z první střely skórovat a otevřít gólový účet zápasu. Hanáky však inkasovaná branka nepoložila a dál se tlačili do útoku. Největší šanci na srovnání skóre měli vzápětí po úvodní brance utkání Irgl s Kolouchem, kteří efektně přehráli hostující obranu a Klouček musel vytasit další náročný zákrok.

Po šesti minutách hry bylo k vidění i první vyloučení zápasu, na dvě minuty si odešel sednout Marosz. Ve stejnou chvíli, v kterou odešel elitní pardubický centr na trestnou lavici, vzdali domácí fanoušci hold domácí legendě Jiřímu Ondruškovi, který obléká dres Kohoutů od roku 2001. Bylo ironií, že už za šest sekund putoval na trestnou lavici i Ondrušek a počet hráčů na ledě se srovnal. Otevřenější prostor na ledě více sedl domácím, do nadějné šance se dokázal protlačit Vilém Burian, který nejprve vypálil těsně nad horní tyč hostující branky. Ale gólem nakonec skončila až jeho druhá rána. O vyrovnání se olomoucký útočník postaral tak, že sebral odražený kotouč a z otočky jej poslal mezi betony hostujícího brankáře. Hanáci dostali vzápětí k dispozici další přesilovou hru, když na trestnou lavici odešel Bubela. Během svého minutového oslabení museli Východočeši řešit několik velmi ožehavých situací a jen s velkým přispěním svého brankáře neinkasovali podruhé. V největší šanci se ocitli Irgl s Lašem, po šanci druhého jmenovaného se v brankovišti Dynama strhla menší potyčka, za kterou sudí nakonec nevylučovali.

Jednu z největších neproměněných šancí druhé desetiminutovky první třetiny měl Hrabal, který se dostal k vyraženému kotouči. Ten se nikým nekontrolován ocitl v olomouckém brankovišti a pardubickému útočníkovi už stačilo jen přizvednout touš do horního růžku domácí branky. Hostující útočník byl však příliš razantní a poslal kotouč pouze do ochranné sítě. Pak se do útoku po kratší odmlce vrátili i Hanáci, kteří od 16. minuty zasypávali Kloučka množstvím nebezpečných střel a pokusů. Talent v pardubické brance měl co dělat, aby na své straně udržel nerozhodný stav. Ten se nakonec měnil na druhé straně. Hráči Dynama vyrazili do přečíslení a obdobným způsobem, jakým se jim podařilo střelit úvodní branku skórovali i podruhé. Opět u toho byl Jordann Perret, který si sjel před branku a tečoval ránu Daniela Miromanova. Za krátký čas po druhé pardubické brance dostali Hanáci k dispozici další přesilovou hru. V té byl nejblíže vstřelení vyrovnávacího gólu Kolouch, který z vrcholu pravého kruhu nastřelil spojnici východočeské branky. Hosté nakonec své třetí oslabení přestáli a do kabin se šlo za stavu 1:2.

Do druhé třetiny měli lepší start domácí, kteří se tlačili do střeleckých pozic ze všech úhlů a Klouček měl stejně jako na začátku první třetiny hodně práce. Do nebezpečné příležitosti se ve 23. minutě dostal Holec, který přebruslil hostujícího obránce a vypálil z kruhu. Jeho ostrý projektil ale změnu stavu nezařídil. Pardubičtí se v prvních minutách druhé části dostávali do útočného pásma jen sporadicky a Konrád moc práce neměl až do chvíle, než po zachycení přihrávky hosté vyrazili do přečíslení dvou proti jednomu. To už brankář Kohoutů zasahovat musel, když na sebe celou situaci nakonec vzal mladík Kusý, který z nápřahu provětral jeho výstroj.

V čase 25:12 odešel na trestnou lavici za podražení Čáslava a Mora tak mohla znásobit svůj tlak z úvodních minut. Domácí se v přesilovce hodně snažili o vyrovnání, ale dobře organizovaná pardubická obrana v čele s Kloučkem byla proti. Za zmínku stojí šance, do které se dostal Ondrušek.

Domácí obránce ale v obrovské příležitosti poslal kotouč pouze vysoko nad branku hostí. Olomoučtí měli prvních deset minut druhé třetiny i díky přesilové hře výraznou herní převahu. Ta se postupem času stupňovala a Pardubičtí byli v některých momentech pouze zataženi na modré čáře. Hosty svými zákroky držel skvěle chytající Klouček.

S úderem 33. minuty olomoucký tlak mírně ustál a hra se odehrávala spíše ve středním pásmu. Bezgólový úsek hry uzavřela sedm minut před koncem druhé třetiny komerční pauza a pak už se domácím podařilo vyrovnat. Jiří Ondrušek stál na konci úspěšně kombinace Mory a z pravého kruhu prostřelil Kloučka na bližší tyč. Domácí vyrovnání zdravě vyhecovalo a k vidění byly další šance. Tu největší měli obránci Skladaný s Holcem, kteří se dostali do přečíslení dvou na jednoho. První jmenovaný ale celou situaci nevyřešil ideálně, když se pokusil přihrát přes ležícího obránce Dynama. Od toho se puk odrazil nad branku a z celé akce se tak nakonec pátá branka zápasu neurodila. Minutu po již zmíněném přečíslení šli hosté znovu do čtyř a Kohouti si v jejich pásmu otevřeli střelnici, všechny projektily ale mířily pouze do strážce východočeské svatyně a skóre zůstalo nezměněno. Za zmínku stojí ještě Poulíčkův průnik v posledních sekundách druhé třetiny. Forvard první pardubické formace se dral do šance, a nakonec křižován domácím obráncem dokázal zaměstnat Konráda. Ten proti jeho nebezpečné střele musel vytáhnout náročný zákrok betonem.

Do třetí třetiny vstoupil zápas za nerozhodného stavu 2:2 a hned v prvních sekundách měl příležitost ke změně Tomeček, ten se dostal k odraženému kotouči a z první jej poslal směrem na Kloučka, ten puk instinktivně vyrazil betonem. Do ještě větší šance se za necelou minut a půl dostal Kolouch, kterému chyběly doslova centimetry k vedoucí brance. Exvítkovický útočník nedokázal v brankovišti dorazit skákavý kotouč. Vzápětí po těchto dvou šancích poslal sudí domácí do čtyř a Pardubice měly jedinečnou možnost jít potřetí v zápase do vedení. Do největší šance se ale paradoxně dostal Irgl, který pláchl po pravé straně – obkroužil svatyni Kloučka a pokusil se zasunout kotouč k pravé tyči. Hostující gólman však na poslední chvíli zasáhl a Dynamo tak přestálo nebezpečný moment ve vlastní početní výhodě.

Po skončení pardubické přesilovky se příliš dlouho v plném počtu nehrálo. Na trestnou lavici zamířil za podražení Vondráček. Další početní výhoda dostala domácí hráče zpět do tempa, ti pardubickou obranou mačkali v jejím obranném pásmu, ale ke vstřelení branky se i přes nespočet šancí nedopracovali.

Po skončení svého oslabení se hosté pokusili o aktivnější hru směrem dopředu. První šance však skončila zásahem domácí obrany a druhou pro změnu zastavil ofsajd. Poté následovala komerční pauza, která oběma celkům poskytla krátký čas na oddech. V polovině třetí části se domácí dostali do dalších nebezpečných šancí, všechny ale buď zlikvidoval Klouček nebo skončily na zadním mantinelu za pardubickou brankou. Nejlépe o obrazu celého zápasu vypovídal poměr střel, který byl deset minut před závěrečnou sirénou 35:13 pro Hanáky.

K vidění však nebyly jen velké šance ale i emoce v podobě potyček před brankou Dynama. Do jedné z nich se velmi aktivně zapojil pardubický Cardwell, který měl svému soupeři hodně co říct. Ale už krátce po tomto incidentu, za který se nakonec nevylučovalo propukl téměř celý olomoucký Zimní stadion v jásot. David Škůrek dostal přihrávku na modrou, sjel si do mezikruží a vymetl horní růžek pardubické branky. Klouček byl proti dělovce domácího forvarda zcela bezradný. Kohouti se díky této přesné ráně dostali poprvé v zápase do vedení.

Nedlouho po vedoucí brance, ale měli Hanáci zcela jiné starosti, na trestnou lavici totiž odjel Irgl. Hosté tak měli jedinečnou příležitost na bleskovou odpověď, přesilovka se jim však příliš nevydařila a až na jednu větší šanci Konrádovu branku příliš neohrozili.

Hanáci se v závěrečné pětiminutovce uchýlili k obranné činnosti a jejich tlak směrem dopředu začal upadat. To dostalo hostující celek do tlaku, hráči Dynama v závěrečných minutách vrhli všechny síly do útoku a dvě minuty před koncem sáhl hlavní kouč Východočechů Miloš Holaň k time outu. Veškerou snahu Pardubic o vyrovnání však nakonec utnula kuriózní situace. V té se Irgl vydal za pukem, který o pár chvil předtím jen těsně minul branku. Olomoucký veterán poslal puk zpoza branky na volného Koloucha. Než však stačila forvard Mory dopravit kotouč do odkryté sítě, Rostislav Marosz pomohl brance z jejího postavení. To rozhodčí posoudil jako úmysl a připsal Hanákům technický gól – 4:2.

Ohlasy po utkání

Zdeněk Moták (HC Olomouc): „Myslím si, že v první třetině, kterou jsme prohráli a nehráli jsme úplně dobře, nám chybělo nasazení. I přesto jsme ale soupeře přestříleli. Od druhé třetiny jsme už pak nastoupili docela dobrou hru a byli tam docela pohledné akce z naší strany a hráli jsme výborně, bohužel se to projevilo pouze na střelách a né na skóre. Měli jsme tam dostatek šancí, které jsme bohužel neproměnili. Myslím si, že jsme uhráli zasloužené vítězství.“

Miloš Holaň (HC Dynamo Pardubice): „V přípravě na toto utkání jsme se zaměřili hlavně na obrannou fázi, protože jsme v posledních dvou zápasech dostali po šesti gólech při hře pět na pět. Náš plán se dostatečně plnil, měli jsem nasazení, bojovnost, zahušťovali jsme střední pásmo. Pak jsme čekali vyloženě na breaky nebo přečíslení. Podařilo se nám jít dvakrát v zápase do vedení. Domácí však vždycky dokázali srovnat a je pro nás škoda, že jsme inkasovali na 2:2. Předcházela tomu individuální chyba, dovolím si tvrdit, že jsme sahali po bodu. Pak se nám to ale nepodařilo uhlídat až dokonce, a inkasovali jsme vinou další individuální chyby ve obranném pásmu. Odbránili jsme, odmakali jsme spoustu oslabení, za což hráčům musím poděkovat. Pořád ale naše práce nevede k zisku bodů.“

Zápasy v sezóně

11. kolo, 19. 10. 2018
OLO - PCE
4:2
24. kolo, 2. 12. 2018
PCE - OLO
1:4
37. kolo, 20. 1. 2019
PCE - OLO
6:2
50. kolo, 3. 3. 2019
OLO - PCE
3:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Milan Klouček 60 0 37 3
Obránci G A +/- TM
Petr Čáslava 0 1 0 0
Daniil Miromanov 0 1 0 0
Jacob Cardwell 0 0 0 0
Rhett Holland 0 0 0 0
Josef Hrabal 0 0 0 0
Ty Wishart 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Jordann Perret 2 0 0 0
Patrik Poulíček 0 1 0 0
Miloš Bubela 0 0 0 0
Antonín Dušek 0 0 0 0
Matouš Kratochvil 0 0 0 0
Denis Kusý 0 0 0 0
Rostislav Marosz 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
Sacha Treille 0 0 0 0
Tomáš Vondráček 0 0 0 0
Daniel Voženílek 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube