7.9.2014
Jan Hrabal

Pardubice dohnaly dvougólovou ztrátu, proti TPS získaly bod

PARDUBICE — První bodový zisk si v Lize mistrů připsali hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. Východočeši dokázali srovnat dvoubrankové manko v souboji s TPS Turku, trefili se Jan Semorád a Lukáš Radil. Zápas rozhodly až samostatné nájezdy, ve kterých byli úspěšnější hosté.

Liga mistrů, 4. kolo, neděle 7.9.2014, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Turku

2:3sn
1:2, 1:0, 0:0 – 0:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 17:08 Semorád (Píša, Sýkora; 5/5), 37:13 Radil (Marcinko; 4/5) – 8:05 Lucenius (Pikkarainen, Virtala; 5/5), 12:58 Lasch (Gysbers; 5/5), rozhodující nájezd Sointu. Rozhodčí: Baluška, Hradil – Pešek, Jelínek. Vyloučení: 6:7 (0:1, 2:1, 4:4 – 0:1). Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 1620. Střely na branku: 31:33 (8:9, 9:8, 10:8 – 4:8). Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3. Nejlepší hráči: Robert Kristan – Ryan Lasch.
Dynamo Pardubice: Kristan – Píša, Čáslava, Havlík, Benák, Kočí, Gregorc, Korím – Sýkora, Zohorna, Nahodil – Radil, Marcinko, Poulíček – Kolář, Špaček, Kaut – Moučka, Cetkovský, Semorád. Trenéři:Zdeněk Venera a Miloš Říha.
Turku: Lassila – Nummelin, Gysbers, Keskitalo, Nakládal, Friman, Lehtonen, Pulli, Karvinen – Lasch, Sointu, Koskiranta – Kumeliauskas, Rantanen, Smoleňák – Virtala, Lucenius, Pikkarainen – Salo, Lamsa, Kulmala. Trenéři: Kai Suikkanen, Riku-Petteri Lehtonen a Mikko Haapakoski.

Komentář

Páteční prohrou s Linköpingem ztratili hokejisté Pardubic reálnou šanci bojovat o postup do další fáze Ligy mistrů, přesto měli proti TPS Turku o motivaci postaráno. V evropské soutěži doposud nevyhráli, navíc se jednalo o poslední prověrku před startem extraligové sezony. Do zápasu proti TPS vstoupila stejná sestava jako v pátek, chránit pardubickou branku se vydal Kristan.

Turku se ujalo vedení, ztrátu mírnil Semorád

Opatrný úvod utkání vyplnilo několik menších šancí na obou stranách, týmy se spíš oťukávaly. Pardubice oproti včerejšku mnohem více kombinovaly před brankou soupeře a několik slibných šancí nedotáhly. Velice blízko prvnímu gólu byl Zohorna, ale z výstavní pozice minul a podobně pak naložil i s dorážkou.

Turku naopak ze své první vážnější šance udeřilo. Třetí útok finského týmu důrazně napadal za brankou, načež se kotouč dostal do střelecké pozice před brankovištěm, kde se s tím Niclas Lucenius vůbec nemazal – 0:1.

Pardubice se snažily vzápětí vyrovnat, ale situaci dva na jednoho vyřešil Sýkora jen nepřesnou střelou, krátce nato Nahodil nedokázal přetlačit natažený beton brankáře Lassily. Se skóre nepohnula ani následná přesilovka Východočechů, a tak udeřilo znovu na druhé straně. Ryan Lasch prokličkoval útočným pásmem a v klidu zavěsil – 0:2

Podobnou situaci zažili domácí v pátek, tentokrát ale další góly ve své síti nedopustili. Jednak se jim dařilo nepouštět Turku do dalších šancí, a navíc vsítili kontaktní gól. Píša nahodil puk před branku, kde si udělal prostor Jan Semorád a šikovně tečoval pod horní tyč – 1:2.

Radil nejprve v oslabení zahodil šanci, v dalším už srovnal

Druhá třetina začala podobně jako předchozí, oba soupeři se snažili zatlačit svého soka, ale vyložených šancí bylo pomálu. Klidnou dobu narušila až pěkná, avšak nedotažená kombinace TPS Turku. Rantanten rychlou výměnu puku z hole na hůl nezužitkoval, zblízka minul branku

Svou první početní výhodu si následně zahrál i finský tým, velkou možnost si v ní připravili paradoxně domácí. Pardubice si kroužení soupeřových hráčů před vlastní brankou pohlídaly a stihly vyrazit i do protiútoku, Radil však volnému Korímovi nenahrál přesně.

Radil, který nastoupil s dresem CRAMO Top Scorer, vše napravil při další přesilovce soupeře. Pardubický forvard nabral s kotoučem ve středním pásmu rychlost, rychlou kličkou ošálil beka a svižnou ranou zacílil mimo dosah Lassily – 2:2.

Kristan vychytal trestné střílení Smoleňáka

Hned zkraje třetí části hrály Pardubice v početní výhodě, ale nedařilo se jim pořádně usadit v útočném pásmu. Kvůli následnému faulu navíc měly k dispozici pouze minutu hry v převaze. Přesilovky celkově neseděly ani jednomu týmu.

O to více se museli hráči snažit při rovnovážném stavu. Šikovné ruce ukázal Špaček, který se prokličkoval za soupeřovy beky, ale neměl dostatek prostoru k zakončení. To Smoleňák dostal na druhé straně ke střele více času, ale v zakončení byl faulován Kočím. Nařízené trestné střílení vychytal pohotový Kristan.

Kritická chvíle pro Pardubice přišla necelé dvě minuty před koncem, kdy rozhodčí vyloučili Špačka za vysokou hůl. Skoro už tradičně měli domácí v oslabení šanci, ale Píša svůj útočný výlet nedotáhl. Hra se okamžitě obrátila na druhou stranu a po vyšachování obrany mohl Koskiranta zasouvat do prázdné klece. Netrefil však, a tak šel zápas do prodloužení.

Přesilovky v prodloužení se neujaly, nájezdy rozsekl Sointu

Turku mělo k dispozici ještě zbytek přesilové hry, která se jen proměnila na hru čtyř proti třem. Víc prostoru k manévrům hostům vyhovovalo a před Kristanem bylo rušno. V největší šanci pardubický gókman vychytal ujíždějícího Lasche.

Nečistou hrou se pak provinili i hráči TPS. Pardubice mohly rozhodnout v přesilovce, která trvala přesně 44 vteřin, ale neodkázaly kloudně zakončit. O vítězi musely rozhodnout samostatné nájezdy. V nich se z domácích hráčů trefil jen Sýkora, naopak Turku skórovalo dvakrát. Rozhodující nájezd zaznamenal Matias Sointu.

Zápasy v sezóně

2. kolo, 24. 8. 2014
TPS - PCE
2:1
4. kolo, 7. 9. 2014
PCE - TPS
2:3sn

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Robert Kristan 65 0 31 3
Obránci G A +/- TM
Aleš Píša 0 1 0 0
Václav Benák 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Karol Korím 0 0 0 0
Jan Škvor 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Lukáš Radil 1 0 0 0
Jan Semorád 1 0 0 0
Tomáš Marcinko 0 1 0 0
Petr Sýkora 0 1 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Jaroslav Moučka 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Michael Špaček 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube