27.2.2015
Jan Hrabal

Pardubice uhrály v Plzni bod a čeká je předkolo play off

PLZEŇ — Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice prohráli v utkání 51. kola Tipsport extraligy v Plzni 1:2 v prodloužení. Domácí získali v první třetině vedení, ve 36. minutě vyrovnal obratnou tečí Gregorcovy přesilovkové střely Jan Starý. Po šedesáti minutách se body dělily, v nastavení urval bonusový bod pro domácí druhým gólem Mário Bližňák.

Tipsport extraliga, 51. kolo, pátek 27.2.2015, Home Monitoring Aréna

Plzeň

Dynamo Pardubice

2:1p
1:0, 0:1, 0:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 10:02 Bližňák (Mozík, Kadlec; 5/4), 64:37 Bližňák (Kratěna) – 35:07 Starý (Gregorc, Sýkora; 3/4). Rozhodčí: Hribik, Pešina – Bláha, Špůr. Vyloučení: 4:11 (1:5, 2:2, 1:4). Využití: 1:1. Diváci: 5512. Střely na branku: 56:25 (18:10, 10:9, 25:2, 3:4). Srážky: 16:13. Vhazování: 37:32. Blokované střely: 14:17. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1. Nejlepší hráči: Matěj Machovský – Robert Kristan.
Plzeň: Machovský – Pulpán, Mozík, Jeřábek, Kadlec, Moravčík, Kubka, Boháč, Sklenička – Kubalík, Bližňák, Kratěna – Johnson, Simon, J. Sýkora – Beran, Lev, Balej – Culek, T. Sýkora, Hollweg. Trenéři: Michal Straka a Ladislav Čihák.
Dynamo Pardubice: Kristan – Gregorc, Ščotka, Benák, Havlík, Čutta, Korím – P. Sýkora, Marcinko, Zohorna – Radil, Nahodil, Tybor – Poulíček, Venkrbec, Starý – Gašparovič, Špaček, Starý. Trenéři: Miloš Říha st. a Miloš Říha ml.

Komentář

Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice chtěli prolomit sérii nezdarů a výhrou v Plzni uchovat naděje na přímý postup do play off. Východočeši získali v Home Monitoring Aréně pouze bod.

Domácí šli po deseti minutách do vedení

Utkání odšpuntoval svým pokusem z levého kruhu Kratěna, Kristanova lapačka byla pozorná. Indiáni vzápětí museli do čtyř, ale příliš je to nemrzelo, Pardubice ale Machovského skoro vůbec neohrozily. Naopak Plzeň byla při chuti. Nejprve Bližňák nebezpečně zahrozil mezi kruhy, po chvilce napálil z první z mezikruží břevno Ján Sýkora. Z pravého kruhu natáhl i Kubalík, černý nesmysl proletěl jen těsně mimo bližší tyče.

V početní výhodě Západočechů se ale již skóre měnilo. Mozík si sjel od modré a našel na brankovišti Mária Bližňáka, který jemnou tečí procedil touš mezi betony – 1:0.

Zvýšit náskok mohl svému týmu Johnson, ale tváří v tvář hostující svatyni minul. Na druhé straně zahrozil Zohorna, který si vybruslil do ideální pozice, ale Machovský zasáhl ramenem. Když pak v závěru Bližňák tečoval pobídku Mozíka mimo, svítilo o přestávce nejtěsnější možné skóre.

Jan Starý tečí Gregorcovy střely vyrovnal

Prostřední část započal ranou z levého kruhu Culek, Kristan musel rychle na led. Hostující gólman po chvilce i za cenu velké bolesti vyrazil ramenem dělovku Lva z pravé strany, po přerušení však byl schopen v utkání pokračovat. A předvedl hned parádní zákrok proti pokusu Pulpána od modré.

Hosté se pokusili o rychlý výpad, dokonce se řítili do šance tři na jednoho, ovšem vše zhatila hned první přihrávka, která šla na paty. Lépe si vedl Zohorna, jenž vypálil hned po buly z mezikruží, ovšem zařízení těsně minul. Na druhé straně domácí docílili branky, ovšem po předchozím zásahu Bližňáka vysokou holí nemohla být dorážka Kubalíka uznána. Další pěknou střelu předvedl z pravého kruhu Ján Sýkora, Kristan se opět vytáhl ramenem.

Krátce na to zasáhl Ryan Hollweg do oblasti hlavy a krku Jiřího Cetkovského, plzeňský pořízek obdržel trest na pět minut a do konce utkání. Hosté vylepšenou výhodou po dalším plzeňském play off nepohrdli, když se tečí mezi kruhy prosadil Jan Starý – 1:1!

Stejný hráč měl po chvilce další dobrou příležitost, když se na Machovského řítil sám z levé strany, ranou pod víko ale neuspěl. Rozhodnout tak měla poslední dvacetiminutovka.

Plzeňané pálili, Pardubice udržely plichtu v šedesáti minutách

Domácí do poslední části vstoupili aktivněji, dobře několikrát vypálil z pravé strany Ján Sýkora, ale Kristan si poradil jak s nimi, tak i s pumelicí Jeřábka o modré. Další příležitost měl Kratěna, který zblízka mířil pod břevno, hostující gólman dokázal zasáhnout lapačkou. Pár kroků za modrou našteloval svůj kanón i Kadlec, ale ztroskotal na betonu Kristana. Aby plzeňských šancí nebylo málo, přidal další Johnson z mezikruží, přestřelil.

V polovině třetiny mohly přispět svojí šancí také Pardubice, ale v přesilové hře pouze zapomněly na modré Baleje, který se sám tváří v tvář hostujícímu brankáři doslova ukličkoval.

V této fázi Robert Kristan držel hosty, dokázal následně vyrazit pokus Kubky pár kroků za modrou i včas sklapnout betony při teči Kubalíka. Východočeši zahrozili až v závěru. Nejprve na brankovišti minul Marcinko, po chvilce našel lapačku Machovského z levého kruhu Radil. Z podobné parkety zkusil své štěstí i Tybor, ale i on minul.

Plzeň si to samozřejmě nenechala líbit a hned si vytvořila další šance. Dorážející Kubalik ovšem našel pouze lapačku Kristana. Ten předvedl i pohotovou vyrážečku proti střele Mozíka od modré. I díky němu tak zápas šedesát minut hry nerozhodlo.

Škodovka rozhodla v 65. minutě

Ani v prodloužení se obraz hry nezměnil. Nejprve pálil mimo z mezikruží osamocený Ján Sýkora, po chvilce si sjel od modré Kadlec, ale našel pouze lapačku Kristana.

Nakonec se indiáni přeci jenom dočkali. Hostující brankář pouze vyrazil pokus Kratěny a na správném místě stál Mário Bližňák a rozsekl dnešní utkání – 2:1!

Ohlasy po utkání

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): „Od začátku jsme předváděli aktivní hokej. Nevyužili jsme několikrát přesilovku pět na tři, ale na druhou stranu jsme dokázali ubránit stejnou přesilovku soupeře. Pardubicím velmi dobře zachytal gólman, přestože se naši hráči snažili podle pokynů tlačit do branky. V prodloužení to dobře sehráli Kratěna s Bližňákem a díky tomu máme dva body. O všem rozhodne poslední zápas ve Vítkovicích.“

Miloš Říha starší (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Utkání bylo jako v play off, protože oba týmy hrály o vše. Ve druhé třetině jsme měli dlouhou přesilovku, ale nedokázali jsme ji plně využít. Měli jsme tam hrát více jednoduše. Ve třetí třetině jsme se kvůli častým oslabením dostali pod tlak. Neměli jsme potom tolik sil do útoku, abychom rozhodli zápas. Rozhodlo se až dvacet sekund před koncem prodloužení, kdy jsme udělali obrovskou chybu.“

Zápasy v sezóně

12. kolo, 14. 10. 2014
PCE - PLZ
3:2
25. kolo, 28. 11. 2014
PLZ - PCE
5:1
38. kolo, 16. 1. 2015
PCE - PLZ
3:4p
51. kolo, 27. 2. 2015
PLZ - PCE
2:1p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Robert Kristan 65 0 54 2
Obránci G A +/- TM
Blaž Gregorc 0 1 0 0
Václav Benák 0 0 0 0
Jakub Čutta 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Karol Korím 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Starý 1 0 0 0
Petr Sýkora 0 1 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Jakub Gašparovič 0 0 0 0
Tomáš Marcinko 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Michael Špaček 0 0 0 0
Radoslav Tybor 0 0 0 0
Matouš Venkrbec 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube