5.12.2014
David Záruba

Pardubice nestačily na Třinec, doma se neprosadily

PARDUBICE — Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice vstoupili do druhé poloviny základní části porážkou s Třincem 0:4. Nejblíže vstřelení branky byl ve třetí třetině Lukáš Radil, který bekhendem trefil horní tyč.

Tipsport extraliga, 27. kolo, pátek 5.12.2014, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Oceláři Třinec

0:4
0:1, 0:1, 0:2
Branky a nahrávky: 4:29 Rákos (Trončinský, M. Doudera; 4/4), 37:28 Polanský (Adamský, Hrňa; 4/5), 40:39 Matuš (Hrňa, Orsava; 5/5), 51:43 Roth (Klepiš, Polanský; 3/4). Rozhodčí: Hribik, Oskirko (Rus.) – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 7:6 (2:3, 2:0, 3:3). Využití: 0:2. Diváci: 7225. Střely na branku: 28:52 (11:15, 11:20, 6:17). Srážky: 11:14. Vhazování: 41:35. Blokované střely: 11:5. Průběh utkání: 0:4. Nejlepší hráči: Karel Vejmelka – Jiří Polanský.
Dynamo Pardubice: Vejmelka – Ščotka, Čáslava, Gregorc, Havlík, Píša, Korím, Zdráhal – Sýkora, Zohorna, Cetkovský – Radil, Nahodil, Tybor – Semorád, Marcinko, Starý – Kolář, Špaček, Kaut – Půhoný. Trenéři: Zdeněk Venera a Miloš Říha.
Oceláři Třinec: Hrubec – Roth, Klesla, Trončinský, Linhart, Galvas, M. Doudera, Matyáš – Hrňa, Matuš, Orsava – Dravecký, Polanský, Adamský – Klepiš, Žejdl, Rákos – Chmielewski, Růžička, Rufer. Trenéři: Jiří Kalous a Václav Varaďa.

Komentář

Do pardubické arény dorazil poslední soupeř, který se tu letos ještě nepředstavil – Třinec. Oba dosavadní duely se odehrály na ledě Ocelářů a pokaždé kraloval aktuální lídr extraligové tabulky. Do pardubické branky se znovu postavil Karel Vejmelka.

Vysoký morální kredit ukázali pardubičtí fanoušci, kteří transparentem a potleskem podpořili útočníka Třince Zbyňka Irgla, jenž v těchto dnech bojuje s nelehkými zdravotními problémy.

Třinec se ujal vedení, domácí nevyužili přesilovku čtyři na tři

Televizní utkání bylo dlouho poklidné, i první branka padla po zpočátku nenápadné akci. Nicméně Oceláři to sehráli výborně: Trončinský nahodil kotouč o zadní mantinel před branku, kam si sjel Daniel Rákos a v tísni dokázal zakončit pod Vejmelku – 0:1.

Tempo rozproudily přesilové hry, při kterých se ale vyznamenali především brankáři obou celků. Domácí promarnili i minutovou výhodu čtyř proti třem, během níž vyslal jedinou nebezpečnou střelu Sýkora. Už při hře v pěti pálil tvrdě Havlík a Hrubec musel bleskově vyslat do akce lapačku.

Náročné okamžiky pak zažil jeho protějšek Vejmelka, který společně se spoluhráči čelil obléhání v podání Polanského lajny. Téměř dvouminutový nápor ale Oceláři v gól nepřetavili. A brankou neskončila ani individuální akce Klepiše, který se proháčkoval před branku, ovšem mezeru mezi betony brankáře nenašel.

Oceláři v závěru navýšili náskok

Pardubice od startu druhé části zvýšily pohyb a brzy si vypracovaly slušné šance. Tybor měl mezi kruhy dost času k zakončení, ale svou střelu poslal jen do Hrubcovy masky. Komfortní pozici měl i Marcinko, ale jeho přihrávku opuštěnému spoluhráči hasil skvělým obranným zákrokem Matyáš.

Třinec po krátkém útlumu odpověděl a činit se musel i Vejmelka, který si dvakrát poradil se zakončením Adamského. Hrubce na druhé straně trochu vystrašil Roth, který si málem dal vlastní branku. Při střele Čáslavy už ale třinecký gólman vytáhl perfektní zásah betonem.

Vůbec největší šanci promarnil hostující Marek Růžička. Vejmelka si nejprve poradil s dvojitou dorážkou Rákose a poté vleže fantasticky zneškodnil i střelu Růžičky, který měl před sebou takřka odkrytou klec.

Oceláři si chuť spravili při přesilové hře. Adamský překvapivou zadovkou vrátil kotouč před branku Jiřímu Polanskému, který lehkým doklepnutím zvýšil třinecký náskok – 0:2.

Domácí na kontaktní gól nedosáhli, Radila zastavila tyč

Aby to pardubičtí hokejisté měli při cestě za vyrovnáním ještě těžší, tak zkraje třetí části se na brankovišti prosadil Radim Matuš a rychlou dorážkou zvýšil třinecký náskok – 0:3.

Domácí se po inkasované brance jen těžko dostávali k Hrubcově brance, Oceláři je do obranného pásma moc nepouštěli. Změna k lepšímu z pardubického pohledu nenastala ani při přesilových hrách.

To Oceláři byli při své výhodě úspěšnější. Díky dvěma faulům během jednoho střídání měli k dispozici dlouhou výhodu čtyři na tři a velice brzo trestali. Klepiš na modré čáře vyměnil místo a pak i puk s Vladimírem Rothem, který prudkou ranou propálil Vejmelku – 0:4.

Pardubice se pak ještě snažily o vstřelení alespoň kontaktního gólu, ale nebylo jim přáno. Dvakrát se ke střele z nebezpečné pozice dostal Marcinko, ovšem Hrubce neprostřelil. Na skóre neměla vliv ani dlouhá hra ve čtyřech na obou stranách, neboť Radil trefil v úniku tyč.

Ohlasy po utkání

Zdeněk Venera (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Nedokázali jsme navázat na výkon proti Litvínovu, Třinec byl po celý zápas lepší a vyhrál naprosto zaslouženě. Přišlo mi, že jsme měli ze soupeře obrovský respekt, byl to úplně jiný výkon než s Litvínovem. Třinec byl lepší ve všech činnostech.“

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): „V poslední době se nám proti Pardubicím daří, i dnešní utkání jsme odehráli výborně. Začátek byl vyrovnaný a nám se podařilo vstřelit úvodní branku, poté jsme měli více ze hry. V první polovině druhé části jsme čelili tlaku, Pardubice si vypracovaly přečíslení a šance, ovšem brankář Hrubec nás podržel. Od poloviny utkání jsme byli lepším celkem a zaslouženě vyhráli.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

1. kolo, 12. 9. 2014
TRI - PCE
2:1
14. kolo, 19. 10. 2014
TRI - PCE
5:2
27. kolo, 5. 12. 2014
PCE - TRI
0:4
40. kolo, 23. 1. 2015
PCE - TRI
2:0

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Karel Vejmelka 60 0 48 4
Obránci G A +/- TM
Petr Čáslava 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Karol Korím 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Jan Zdráhal 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Tomáš Marcinko 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Jiří Půhoný 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
Michael Špaček 0 0 0 0
Radoslav Tybor 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube