20.11.2011
Jan Hrabal

Pardubice nezvládly závěr, v Kladně přes střeleckou převahu prohrály

KLADNO — Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice sice dokázali otočit jednobrankové manko v zápase 23. kola Tipsport extraligy v Kladně, přesto si odsud nevezou ani bod. Středočeši totiž dokázali dvěma brankami v posledním dějství získat vyrovnaný duel na svou stranu. Pardubice tak po čtrnácti měsících nevezou z Kladna ani bod.

Tipsport extraliga, 23. kolo, neděle 20.11.2011, Městský zimní stadion Kladno

Rytíři Kladno

Dynamo Pardubice

4:2
0:0, 1:2, 3:0
Branky a nahrávky: 30:51 Valský, 42:24 Bílek (Hluchý, Knotek), 45:16 Patera (Kuchler), 58:55 Hluchý (Bílek) – 34:41 Kolář II (Kolář I, Koukal), 35:06 Kousal (Bartek, Kočí). Rozhodčí: Jeřábek, Smitka – Blümel, Pouzar. Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 2755. Střely na branku: 26:39. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 4:2. Nejlepší hráči: Vítězslav Bílek – Robert Kousal.
Rytíři Kladno: Chábera – Majeský, J. Drtina, Lepine, Toman, Procházka, Piskáček, Kameš – Bicek, Patera, Kuchler – Hovorka, Dragoun, Kalla – Valský, Lukáč, Kafka – Hluchý, Knotek, Bílek. Trenéři: Zdeněk Vojta, Petr Tatíček a Jiří Kopecký.
Dynamo Pardubice: M. Růžička – Píša, Kolář II, Sičák, Kočí, Benák, Borer – Kolář I, Koukal, Nosek – Bartek, Kousal, Starý – Radil, Zohorna, Buchtele – Nahodil, M. Drtina, od 20:00 navíc Semorád. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina.

Komentář

Pardubice přicestovaly na kladenský stadion v prořídlé sestavě. V ní chyběli dlouhodobě absentující Radovan Somík, v poslední době laboruje se zraněním Corey Elkins a k němu během utkání přibyl i Daniel Rákos. V sestavě hostí chyběl také kanonýr Pavel Brendl.

Aktivnější hosté se do vedení nedostali

Hostující celek byl sice v první části hry aktivnější, na kýžené vedení ale nedosáhl. Jan Starý třeba hned v závěru 1. minutě ostře pálil do Cháberovy lapačky, krátce po něm se zase v nebezpečné situaci zjevil útočník Kolář.

V polovině úvodní části hry měly Pardubice první výhodu přesilové hry, za katr putoval Milan Toman. Kladenský bek ale vydržel mezi trestoměřiči celých sto dvacet sekund, největší šanci měl asi Aleš Píša, ale jeho střela si cestu mezi tři tyče nenašla. Po Tomanově návratu usedl na trestnou lavici Michal Dragoun, jeho zase nevrátil mezi extraligové mantinely Martin Bartek, když jeho nahození nikdo netečoval za Cháberova záda.

Prvním vyloučeným „Pardubákem“ byl Aleš Píša půl minuty před první sirénou, Kladenští ale nabídnutou výhodu přerušenou přestávkou nevyužili. Východočeši i díky dvěma přesilovým svého soupeře v první dvacetiminutovce přestříleli 12:6, skórem ale nepohnuli.

Během pětadvaceti vteřin přišel obrat!

Gólová stavidla se uvolnila až ve druhém dějství. To začalo dohrávanou přesilovkou Kladna, obrana hostujícího celku si ale s touto situací celkem v pohodě poradila. V následné hře pět na pět byla k vidění oboustranně ofenzivní podívaná, ve které až do poloviny utkání čněli oba gólmani.

Ten pardubický nejprve zneškodnil tutovku Lepinemu, když předvedl fantastický zákrok proti střele do poloodkryté kasy, o chvíli později ale kapituloval. Jakub Valský si totiž v čase 30:51 najel z rohu do zakončení a švihem poslal kotouč do růžku – 1:0. Nádherná střela!

První pardubickou odpovědí byla bekhendová střela Roberta Kousala, tomu se ale nejprve nepovedlo přehodit Cháberův beton. To ale bylo varování, protože pak přišla dokonalá vendeta!

Nejprve se parádní spoluprací ukázali oba Honzové Koláře. Útočník našel z rohu svého kolegu před bránou a ten nastavil a zamířil svou holí přesně tak, jak bylo potřeba – 1:1.

To nebylo všechno! O necelou půlminutu později vstřelil druhý gól Pardubic Robert Kousal. Tenhle mladík proskočil na modré mezi dvěma zkoprnělými beky Kladna a svůj únik zakončil přesnou střelou – 1:2.

Další možností pro Pardubice byla přesilovka po Majeského sekání, Kladno se však proti pardubickému tlaku bez větších obtíží ubránilo.

Druhý obrat hosté nepředvedli

Pardubice neudržely těsné vedení dlouho. Kladnu se hned ve 43. minutě povedla rychlá akce, Milan Hluchý zatáhl kotouč za branku, nahrál uvolněnému Vítězslavu Bílkovi a ten zacílil přesně nad Růžičkovu vyrážečku do rohu branky – 2:2.

A o chvíli později bylo na kladenském zimním stadionu ještě veseleji! Pavel Patera získal kotouč ve střední třetině, nahrál jej Jiřímu Kuchlerovi, ten jej zpátky našel před brankou a kladenský kapitán jemnou tyčí poslal puk mezi tři tyče – 3:2!

Pardubice pak otevřely hru, snažily se tlačit do soupeřovy branky, ale neuspěly. Dvě minuty před koncem se pustily do hry bez brankáře, ale ta trvala jen chvíli, neboť Milan Hluchý se od červené čáry trefil přesně – 4:2.

Pardubice tak prohrály druhý zápas v řadě, po pátečním domácím nezdaru se Slavií Praha nestačily Kladnu na jeho ledě. To porazilo doma Pardubice za tři body po roce a téměř dvou měsících. Východočeši sice svého soupeře přestříleli, to však nestačilo.

Ohlasy po utkání

Petr Tatíček (Rytíři Kladno): „Po velice dobře rozehraném zápase v Litvínově, který jsme v závěru totálně zkazili, jsme se dnes dostávali jen velice pomalu do tempa. Až v závěrečné třetině naši hráči prokázali morální vlastnosti a se štěstím jsme dokázali střetnutí dotáhnout do vítězného konce. Pokud se týká nasazení Hluchého, domluvili jsme se na něm dnes dopoledne po velmi dobrých referencích z prvoligového Písku, kde se objevil ve dvou zápasech. A celá řada i s Knotkem a Bílkem předvedla velmi dobrý výkon a navíc dala dvě nesmírně důležité branky.“

Pavel Hynek (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Výsledek je pro nás zklamáním. Dvě třetiny jsme hráli dobře, byli jsme velice aktivní. Úvodních pět minut třetí třetiny jsme však vůbec nezvládli. Přestože nám vinou zdravotních problémů chybí několik hráčů, měli jsme zápas zvládnout.“

Zápasy v sezóně

10. kolo, 25. 10. 2011
PCE - KLA
3:2
23. kolo, 20. 11. 2011
KLA - PCE
4:2
36. kolo, 6. 1. 2012
PCE - KLA
5:2
49. kolo, 17. 2. 2012
KLA - PCE
3:4sn

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 59 0 22 3
Obránci G A +/- TM
Jan Kolář 1 0 -1 0
Václav Kočí 0 1 -1 0
Václav Benák 0 0 0 0
Casey Borer 0 0 0 0
Marek Drtina 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 -1 2
Vladimír Sičák 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Robert Kousal 1 0 1 0
Martin Bartek 0 1 0 0
Jan Kolář 0 1 -2 0
Petr Koukal 0 1 -2 0
Jan Buchtele 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Tomáš Nosek 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 -1 2
Tomáš Zohorna 0 0 -1 0
Jan Starý 0 0 -2 0
HC Dynamo YouTube