4.10.2011
Jan Hrabal

Skvělý start, smutný konec

PARDUBICE — Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice prohráli v utkání 8. kola Tipsport extraligy s Mladou Boleslaví 2:3. Východočeši rychle vedli po gólech útočníků Starého a Koláře 2:0, nakonec ale odešli poraženi, šest sekund před koncem zápas rozhodl Jaroslav Balaštík.

Tipsport extraliga, 8. kolo, úterý 4.10.2011, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Mladá Boleslav

2:3
2:2, 0:0, 0:1
Branky a nahrávky: 0:27 Starý (Koukal, Kolář I), 7:44 Kolář I (Kolář II) – 14:21 Chaloupka (Výborný), 14:49 Kotrla (Jindra, Vrbata), 59:54 Balaštík (Výborný, Tomas). Rozhodčí: Homola, Hrubý – Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:2. Diváci: 6720. Střely na branku: 33:23. Průběh utkání: 2:0, 2:3. Nejlepší hráči: Jan Kolář I – Jindřich Kotrla.
Dynamo Pardubice: Růžička – Kolář II, Píša, Kočí, Sičák, Borer, Benák, Nakládal – Kolář I, Koukal, Starý - Somík, Elkins, Bartek – Sim, Kousal, Buchtele – Radil, Zohorna, Rákos. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina.
Mladá Boleslav: Hübl – Baldwin, Čutta, Rýgl, Chaloupka, Dudáš, Jindra – Balaštík, Výborný, Tomas – Vrbata, Mikulík, Kotrla – Tománek, Bahenský, Hrdel – Jiránek, Lenc, Loskot. Trenéři: Vladimír Jeřábek a Vladimír Hiadlovský.

Komentář

Mladá Boleslav v historii vzájemných zápasů nikdy nevyhrála v Pardubicích za tři body, dnes tuto bilanci na východě Čech prolomila.

Na domácí uragán našla Mladá Boleslav svižný protiúder

Hokejisté Pardubic vlétli do zápasu jako povodeň, už po sedmadvaceti sekundách se Východočeši radovali ze vstřelené branky. Petr Koukal nabil Janu Starému a ten rychlou střelou trefil přesně víko Hüblovy branky – 1:0.

Pardubické vstřelená branka nakopla, v prvních minutách hry dominovali hře, na mladoboleslavskou branku se valil jeden útok za druhým. V 8. minutě nahazoval kotouč obránce Jan Kolář a jeho jmenovec v útoku tečoval kotouč – 2:0.

Nepříliš zaplněná ČEZ Arena si po bleskovém úvodu žádala desítku, jenže se stal pravý opak. Mladá Boleslav se dostala k takřka dvouminutové přesilovce čtyři na tři a tu využila. Petr Chaloupka od modré našel skulinku v cestě puku do sítě, Martin Růžička přes hradbu těl neviděl – 2:1.

Po 28 sekundách bylo v Pardubicích vyrovnáno! Mladá Boleslav skórovala z další akce, na jejím konci byl mezi kruhy najetý Jindřich Kotrla a ten bekhendem nekompromisně zavěsil – 2:2!

Zatímco první minuty se nesly ve znamení obrovské převahy Pardubic, tak po mladoboleslavském vyrovnání se obraz hry značně změnil. Středočeši si lépe pokrývali střední pásmo, domácí se už jen ztuha dostávali do nebezpečných akcí.

Gólový stroj se zasekl

Zatímco v první třetině byl počet střel na branku mírně vyšší pro Mladou Boleslav 12:10, tak ve druhém dějství se situace zcela otočila. Pardubice vyslaly dvanáct střeleckých pokusů, ale ani jeden neskončil změnou skóre.

Té nepomohly ani dvě přesilovky po vyloučeních Romana Tomase a Martina Dudáše. Pardubice se sice dostávaly do šancí, ale koncovka? Špatenka. Největší šanci měl asi Jan Starý, ale ze samostatného úniku po straně netrefil přesně.

A Mladá Boleslav? Tak ta se vlastně do žádné šance nedostala… Vlastně ano: Roman Tománek nebezpečně střílel těsně po druhé siréně.

Jaroslav Balaštík trefil tři body pro hosty

Pardubice v úvodu třetí periody nevyužily dvě spojené přesilovky. Ve dvouminutovém sledu pykali za své prohřešky Tomáš Beňovič a Petr Chaloupka, Východočeši ostřelovali mladoboleslavské postavení ze všech pozic, ale neúspěšně.

Chvíli na to měla možnost Mladá Boleslav, ale ani ona svou početní výhodu nevyužila. Středočeši se sice na chvíli nastěhovali do obranného pásma domácích, to ale bylo všechno.

Ve hře pět na pět měly sice opticky více ze hry Pardubice, byla to však Mladá Boleslav, která se dopracovala k výraznějším šancím. V 50. minutě střílel těsně vedle Zbyněk Hrdel, o chvíli později se málem prosadil Roman Tománek.

Mladá Boleslav dostala po podražení Davida Vrbata luxusní možnost skórovat. V čase 59:15 byl vyloučen obránce Jan Kolář a Středočeši udeřili. V čase 59:54 rozhodl zápas u tyčky číhající Jaroslav Balaštík – 2:3.

Ohlasy po utkání

Pavel Hynek (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Pro nás je výsledek a výkon zklamáním. Měli jsme dobrý vstup do zápasu, v první minutě gól, rychlé vedení 2:0. Svojí nedisciplinovaností a nezodpovědností jsme se připravili o dvougólové vedení. Za stavu 2:2 jsme měli řadu střeleckých příležitostí nebo šancí, abychom utkání přetlačili na svou stranu, ať už to bylo ve hře pět na pět nebo v přesilovkách. Soupeř hrál hodně obětavě a houževnatě, spousta střel byla zblokována. V závěru jsme se naší hloupostí připravili o body.“

Vladimír Hiadlovský (BK Mladá Boleslav): „Myslím, že nikdo z diváků nečekal takový konec zápasu. Ukázalo se, že soupeř nás za dvoubrankového náskoku podcenil a cítil se jako jistý vítěz. My jsme ale zase takovou houževnatostí a bojovností jsme ještě do konce první třetiny dokázali vyrovnat. A za tu obětavost se štěstí přiklonilo na naši stranu, dali jsme těsně před koncem vítězný gól. Chválím mužstvo, že ani za nepříznivého stavu neupadlo do špatného psychického stavu, že prostě bojovalo až do konce zápasu a to se nám vyplatilo.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

8. kolo, 4. 10. 2011
PCE - MBL
2:3
21. kolo, 16. 11. 2011
MBL - PCE
3:4
34. kolo, 28. 12. 2011
PCE - MBL
1:2
47. kolo, 5. 2. 2012
MBL - PCE
5:4

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 20 3
Obránci G A +/- TM
Jan Kolář 0 1 2 2
Aleš Píša 0 1 2 0
Václav Benák 0 0 0 2
Casey Borer 0 0 0 0
Jakub Nakládal 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 -1 0
Vladimír Sičák 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Kolář 1 1 2 0
Jan Starý 1 0 2 0
Petr Koukal 0 1 2 0
Robert Kousal 0 0 0 2
Jonathan Sim 0 0 0 2
Jan Buchtele 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
Martin Bartek 0 0 -1 0
Corey Elkins 0 0 -1 0
Radovan Somík 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube