9.4.2012
Jan Hrabal

To byl nervák! Pardubice urvaly první finálovou výhru v nájezdech

PARDUBICE — Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice vstoupili vítězně do finálové série s Kometou Brno. Východočeši čtyřikrát v zápase vedli, Jihomoravané ale dokázali vždy srovnat stav. Zápas rozhodl ve třetí sérii nájezdů Petr Koukal. Gólman Růžička na brněnské střelce vyzrál.

Tipsport extraliga, F1, pondělí 9.4.2012, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Kometa Brno

5:4sn
1:0, 0:1, 3:3 – 0:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 2:53 Radil (Kočí), 41:43 Rákos (Semorád), 44:19 Píša (Kolář I, Starý), 54:58 Buchtele (Benák, Radil), rozhodující samostatný nájezd Koukal – 26:55 Čermák (Divíšek), 43:30 Dlouhý (Jaroslav Svoboda, Čermák), 46:56 Erat (Žižka), 56:01 Žižka (Kováčik) Rozhodčí: Hodek, Šindler – Bláha, Kostka. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:1. Diváci: 10 050 (vyprodáno). Střely na branku: 42:43. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3, 4:4, 5:4. Nejlepší hráči: Lukáš Radil – Leoš Čermák. Stav série: 1:0.
Dynamo Pardubice: Růžička – Píša, Kočí, Sičák, Borer, Benák, Kolář II, Drtina – Kolář I, Koukal, Starý – Bartek, Cetkovský, Somík – Semorád, T. Zohorna, Rákos – Radil, Kousal, Buchtele. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina.
Kometa Brno: Trvaj (70:00 Hovi) – Kováčik, Žižka, Bičánek, Vašíček, Hruška, Malec, Švrček – Jaroslav Svoboda, Čermák, Dlouhý – T. Svoboda, Divíšek, Jakub Svoboda – Erat, Petrovický, H. Zohorna – Balej, Polodna, Haluza. Trenéři: Zdeněk Venera a Lubomír Oslizlo.

Komentář

První finálové utkání narvalo pardubickou ČEZ Arenu až po strop, více než deset tisíc fanoušků vytvořilo vynikající sportovní atmosféru. Svoje miláčky přijeli podpořit v hojném počtu i Brňané.

Lukáš Radil poslal Pardubice do vedení

Zápas začal zostra. Hned v 1. minutě likvidoval Jiří Trvaj rychlou střelu Jana Starého. Za Pardubice pak dvakrát pálil obránce Benák, ale oni neuspěl se svými jedovatými projektily.

Pardubice se přesto dostaly poměrně rychle do vedení. Václav Kočí odrazem o mantinel poslal na zteč po pravém křídle Lukáše Radila. Pardubický vysokoškolák si v jízdě zpracoval kotouč a přes Trvajovu lapačku jej poslal do sítě – 1:0.

Kometa mohla odpovědět záhy, Leoš Čermák kul pikle v pardubickém brankovišti, o chvíli později založil nebezpečné přečíslení Róbert Petrovický. Brňané pak přežili pardubickou přesilovku po Vašíčkově držení.

Obrovskou šanci měl tento brněnský bek, mimochodem odchovanec pardubického hokeje, po svém návratu na led. V 9. minutě si najel do zakončení, ale Martin Růžička brilantně zasáhl. Kometa byla v prvním dějství střelecky aktivnější 12:5.

Hosté byli nejblíže vstřelené brance ve 12. minutě, před gólmanem Růžičkou vytvořili neskutečný závar. Leoš Čermák stál tváří v tváři ležícímu pardubickému brankáři, přesto nedokázal gólově vystřelit. Posléze rozhodčí přerušili hru pro postavení útočícího hráče v brankovišti.

Úvodní finálový duel se rozhodně nehrál v rukavičkách. V 15. minutě byl za nedovolené bránění vyloučen Casey Borer, po minutě šel za katr Tomáš Divíšek, když ve snaze dobýt kotouč, sekl domácího brankáře. Obrovskou šanci v závěru úvodní třetiny měl Václav Benák, v 18. minutě svým nebezpečným nahozením ale pouze minul Trvajovu klec. Chvíli na to se vysokou holí provinil Jan Semorád.

Kometa srovnala po Kočího vlastenci

Brňané nejprve v úvodu druhé části hry dohrávali přesilovku, tu však nezužitkovali. Až v následné hře pět na pět se do nebezpečného zakončení dostal Jozef Balej. Proti prudkému puku vytasil gólman Růžička svou vyrážečku. Brejk na druhé straně pak mále zakončil Petr Koukal, trefil však brankovou konstrukci.

Ve 25. minutě zapomněla pardubická obrana na Leoše Čermáka, toho však v samostatném úniku vychytal Martin Růžička. Brněnský forvard mířil na jeho lapačku, neuspěl však.

Aktivitu Komety podpořila přesilovka, Lukáš Radil se provinil hákováním, Jihomoravané početní výhodu využili. Leoš Čermák nahodil kotouč z rohu na branku, kam si jej pro domácí nešťastně srazil Václav Kočí – 1:1.

Obrátit stav v brněnský prospěch mohl Roman Erat, ten nebezpečně operoval v pardubickém brankovišti, ale dvěma střelami v těžké pozici gólmana Růžičku nepřekonal. Krátce na to se za pardubickou brankou zranil brněnský lídr Róbert Petrovický, za doprovodu lékařů odjel do kabiny a posléze do nemocnice.

V závěru druhé třetiny hrála Kometa v početní převaze, za hrubost byl vykázán Jan Buchtele. Hosté se sice snažili vstřelit do šatny rozdílový gól, to se jim však nepovedlo.

Kometa dokázala třikrát srovnat krok

Vyrovnaný stav vydržel ve třetí třetině pouze 103 sekund. Do akce se dostala dvojice Daniel Rákos – Tomáš Zohorna. Prvně jmenovaný vyřešil situaci střelou, tu mu gólman Trvaj chytil, ale hráč s číslem 61 se dostal k dorážce a tu dostal do sítě – 2:1.

Kometa ale udeřila za necelé dvě minuty. Jaroslav Svoboda si najel za branku, odtud adresoval přesný puk Radku Dlouhému. Mezi kruhy najetý brněnský útočník se střelou k tyči nemýlil a vyrovnal na 2:2.

Ale ani hosté se neradovali dlouho. V čase 43:37 byl za podražení vyloučen Tomáš Divíšek a Pardubice po dvaačtyřiceti sekundách přesilovku využily. Po pěkné kombinaci střílel z voleje Aleš Píša, brněnský brankář na jeho prudký kotouč nedosáhl, černá guma zaplula k pravé Trvajově tyči – 3:2.

A za chvíli bylo opět srovnáno! Hosté vstřelili gól na 3:3 podobně jako svůj druhý. Zpoza brány našel Tomáš Žižka před ní najetého Romana Erata a ten zase k tyči rozjásal fanoušky Komety Brno.

Ve vyprodané aréně padly čtyři góly za 316 sekund, vyrovnaný stav však stále trval. Východočechům mohl vrátit Daniel Rákos v 50. minutě. Pardubický odchovanec se sice krkolomně, ale přesto, dostal osamocen před Trvaje, puk se mu ale zamotal mezi nohy a nepovedlo se mu zakončit podle představ.

V 53. minutě byl za podražení vyloučen Tomáš Divíšek, Pardubice zmáčkly svého soupeře, ale ten odolal nájezdům první a čtvrté formace, přesto záhy na to kapituloval. Devět sekund po Divíškově návratu zakončil pardubickou kombinaci Jan Buchtele – 4:3. Nutno dodat, že Benákova nahrávka z prostoru mezi kruhy napravo byla exkluzivní!

Za 63 sekund bylo ale opět vyrovnáno. Slabší chvilku si v zápase vybral brankář Martin Růžička, ten totiž propustil Žižkovo nahození od červené čáry – 4:4. A začínalo se od nuly.

Zápas nenašel vítěze v šedesáti minutách, v posledních vteřinách však pořádně úřadovala Divíškova formace, Pardubičtí ale v obtížné situaci přežili nápor Komety a zápas šel do prodloužení.

Prodloužení přineslo patnáct střel, gól nikoliv

Prodloužení začalo relativně opatrně. Oba týmy si uvědomovaly vážnost situace. V 62. minutě otestoval Růžičkovu pozornost Tomáš Divíšek, po něm se do nebezpečného zakončení propracoval Leoš Čermák. I jeho pokus pardubický gólman kryl.

Na straně domácích se ozvala „bratrská“ dvojice Jan Kolář – Petr Koukal. Prvně jmenovaný pálil do připraveného gólmana Trvaje. Ten pak sledoval nebezpečnou Žižkovu střelu, kterou chytila Růžičkova hruď. Střelu Hynka Zohorny posléze vytěsnil ramenem.

V závěru nastavení se Pardubice tlačily dopředu, hlavně Koukalova formace v poslední minutě dělala hostům veliké problémy. Chviličku hrála Kometa v pěti, rozhodčí to ale nepostřehli, a tak zápas musely rozhodnout samostatné nájezdy.

Martin Růžička vychytal nájezdy, Petr Koukal rozhodl ve třetí sérii

Kometa vystřídala na nájezdy brankáře, Jiřího Trvaje nahradil Sasu Hovi. První nájezd jel Martin Bartek, puk se mu však v nevhodnou chvíli zastavil, následnou střelu si finský gólman našel. Tomáš Svobodu se mocnými pohyby rameny snažil rozhýbat brankáře Růžičku, brněnský forvard ale svůj blafák do forhendu nedotáhl.

Tomáš Zohorna byl velmi blízko vstřelení branky, najel si mezi kruhy, trefil však tyč Hoviho klece! Tomáš Divíšek jel ladně, natáhl svou kličku do forhendu, z ostřejšího úhlu minul.

Petr Koukal ve třetí sérii proměnil svou penaltu náramně, potáhl si kotouč do bekhendu a přes ležícího brankáře Komety pověsil pardubický kotouč pod víko! Leoš Čermák musel dát, puk mu poskočil a pak trefil připravenou lapačku Martina Růžičky.

Ohlasy po utkání

Ladislav Lubina (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Do utkání jsme špatně vstoupili, špatně jsme bruslili. Kometa byla bruslařský lepší, my jsme byli všude o krok pozadu a hrálo se nám špatně. Negativem je také to, že jsme čtyřikrát vedli a čtyřikrát jsme soupeře nechali po našich hrubých chybách vyrovnat. Jsem strašně rád, že jsme také konečně letos vyhráli na penalty. Martin Růžička si je vědom, že udělal chybu, ale myslím si, že nám to v penaltách velice vrátil.“

Zdeněk Venera (HC Kometa Brno): „Byl to kvalitní zápas. My jsme bohužel ani jednou nevedli, na druhou stranu si ceníme toho, že jsme čtyřikrát prohrávali a čtyřikrát jsme dokázali vyrovnat. Nájezdy nám bohužel nevyšly. Myslím, že jsme neodehráli špatný zápas. Petrovický odjel na vyšetření do nemocnice, podrobnější informace nemám, ale moc dobře to na zítřejší zápas nevypadá.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

7. kolo, 2. 10. 2011
KOM - PCE
1:4
20. kolo, 6. 11. 2011
PCE - KOM
3:1
33. kolo, 22. 12. 2011
KOM - PCE
1:2p
46. kolo, 3. 2. 2012
PCE - KOM
5:1
F1, 9. 4. 2012
PCE - KOM
5:4sn
F2, 10. 4. 2012
PCE - KOM
5:6
F3, 13. 4. 2012
KOM - PCE
2:1
F4, 14. 4. 2012
KOM - PCE
1:2sn
F5, 17. 4. 2012
PCE - KOM
6:4
F6, 19. 4. 2012
KOM - PCE
1:5

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 70 0 39 4
Obránci G A +/- TM
Aleš Píša 1 0 1 0
Václav Benák 0 1 1 0
Václav Kočí 0 1 0 0
Jan Kolář 0 0 1 0
Marek Drtina 0 0 0 2
Casey Borer 0 0 -2 2
Vladimír Sičák 0 0 -2 0
Útočníci G A +/- TM
Lukáš Radil 1 1 2 2
Jan Buchtele 1 0 2 2
Petr Koukal 1 0 1 0
Daniel Rákos 1 0 0 2
Jan Semorád 0 1 0 2
Jan Kolář 0 1 0 0
Jan Starý 0 1 0 0
Robert Kousal 0 0 2 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
Martin Bartek 0 0 -2 0
Jiří Cetkovský 0 0 -2 0
Radovan Somík 0 0 -2 0
HC Dynamo YouTube