17.2.2012
Sanny Muharem

Pardubice dotahovaly manka úspěšně. Z Kladna si odváží dva body

KLADNO — V rámci devětačtyřicátého kola se vydali Východočeši na led Kladna. Utkání se pro ně nevyvíjelo dvakrát přívětivě, vždy však dokázali zareagovat a srovnat stav. Šedesát minut vítěze neurčilo, a tak musely rozhodnout až samostatné nájezdy.

Tipsport extraliga, 49. kolo, pátek 17.2.2012, Městský zimní stadion Kladno

Rytíři Kladno

Dynamo Pardubice

3:4sn
2:2, 0:0, 1:1 – 0:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 1:24 Látal (Eberle, Pavlů), 9:06 Posmyk (Dragoun, Látal), 40:44 Lukáč (Dragoun) – 12:47 Havíř (Buchtele, Radil), 14:56 Radil (Havíř, Buchtele), 43:12 Kolář I, rozhodující samostatný nájezd Kolář I. Rozhodčí: Hribik, Kalivoda – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 4:5. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 2690. Střely na branku: 47:27. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:3, 3:4. Nejlepší hráči: Martin Látal – David Havíř.
Rytíři Kladno: Chábera – Posmyk, Kameš, J. Drtina, Pavlů, Lepine, D. Růžička, Piskáček – Hluchý, Patera, Kuchler – Hovorka, Dragoun, Kalla – Eberle, Lukáč, Látal – Valský, Knotek, Kafka – Melka. Trenéři: Zdeněk Vojta, Petr Tatíček a Milan Kopecký.
Dynamo Pardubice: Salfický – Kočí, Benák, Kolář ll, M. Drtina, Borer, Havíř, Beneš – Kolář l, Koukal, Starý – Radil, Nahodil, Somík – Markovič, Kousal, Buchtele – Rákos, Zohorna, Cetkovský. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina.

Komentář

Pardubičtí hokejisté načerpali přes reprezentační přestávku síly a zamířili na kladenský led. Do branky se mimo jiné postavil zkušený Dušan Salfický, jenž musel čelit náporu domácích již od samého začátku. Svou premiéru v Tipsport extralize si odbyl juniorský obránce Petr Beneš.

Pardubice zaspaly začátek, přesto se šlo do kabin za nerozhodného stavu

První třetina byla hodně divoká. Již v pětadvacáté sekundě se totiž dostal domácí celek do vedení. Eberle vyzval k průniku Martin Látala, jenž se brilantně prosmýkl mezi dvěma protihráči a bekhendem zamířil přímo mezi betony Dušana Salfického – 1:0.

Pak se zkoušeli Pardubičtí nastěhovat do útočné třetiny, Petr Koukal inkasoval hokejkou do obličeje, celá situace se ale obešla bez vyloučení. Vcelku podobný zákrok se narodil i na druhé straně. Dušan Salfický neviděl najíždějícího Michala Dragouna a místo puku trefil kladenského útočníka někam do oblasti krku.

Domácí tedy dostali možnost čtyřminutové početní výhody, kterou nakonec zužitkovali. V desáté minutě se odhodlal k první přesilovkové střele Marek Posmyk, což nakonec slavilo úspěch. Posmyk totiž využil špatného výhledu Salfického a prostřelil vše, co mu stálo v cestě – 2:0.

Následně měl obrovskou šanci Pardubic Buchtele, v nadějné pozici ale přestřelil branku Chábery! Ani na druhé straně se po rychlém přečíslené skóre neměnilo, Valský si totiž počínal stejně jako jeho kolega na druhé straně – přestřelil klec.

Ve třinácté minutě se ale Východočeši přece jenom dočkali vytoužené branky. Od levého mantinelu našel precizní přihrávkou Buchtele Davida Havíře, jenž vyprodukoval ze svého repertoáru na centimetr přesnou střelu, která zaplula do vzdálenějšího růžku hostující svatyně – 2:1.

Na vyrovnání se nemuselo čekat dlouho! K puku se dostal opět David Havíř, tentokrát stál na modré čáře, přičemž se vší silou opřel do puku. Kotouč ještě stihl ve vzduchu tečovat Lukáš Radil a Chábera byl bezmocný – 2:2.

Bohatou první část vystřídal gólový půst

Do prostřední třetiny vstoupili aktivněji opět domácí hokejisté. Jaroslav Kalla se totiž v mezikruží ujal černé pryže a předvedl individuální ekvilibristiku, díky níž se zbavil dvou protihráčů. Na následnou střelu už ale neměl dostatek času a prostoru.

Po úvodní šanci druhé dvacetiminutovky nastala spíše hluchá pasáž, která nepřinesla žádné příležitosti na jedné, či druhé straně. Až ve třicáté minutě zahrozily opět Pardubice. Jan Kolář I nic zbytečného nevymýšlel, prostě napřáhl a jeho rána skončila na horní tyčce domácí klece!

Po této ojedinělé akci se vše vrátilo do starých kolejí. Druhá třetina rozhodně nešla ruku v ruce s tou první. Východočeši se sice vydávali do slibných brejků, častokrát je však zastavilo postavení mimo hru.

V závěru druhé části zamklo Kladno svého soka a hosté měli co dělat, aby neinkasovali. Avšak Hluchý ani Kuchler se nedokázali prosadit, a tak se šlo do třetí třetiny znovu za nerozhodného stavu.

Třetí část hry vítěze neurčila

Jak bylo v dnešním souboji tradicí, Kladenští vlétli do poslední třetiny velmi aktivně, což se jim opět vyplatilo. Posmyk vyslal pumelici od modré čáru, Salfický vyrazil puk pouze před sebe, kde se zrodil nepřehledný chumel, v němž se nejrychleji zorientoval Michal Lukáč, který dopravil puk na správné místo – 3:2.

O chvilku později dostalo Kladno možnost početní výhody, z následného protiútoku ale ujel všem svým strážcům Jan Kolář I. Zakončit pardubický útočník nestihl, jelikož byl ve svém úniku podražen. Sudí bez váhání nařídil trestné střílení.

Jan Kolář I se tedy logicky ujal exekuce avizovaného nájezdu a poradil si s bravurou. Nic složitého nevymýšlel a chladnokrevně zamířil nad lapačku Chábery, který již nestihl zareagovat – 3:3.

Po vyrovnávací brance bylo utkání zcela otevřené, náznaky šancí byly k vidění na obou stranách. Diváci v Kladně ale žádnou větší následně neviděli. V závěru utkání mělo sice Kladno možnost ukořistit tři body, Hluchý však nedokázal z bezprostřední blízkosti dopravit kotouč na místo určení.

Útočník Jan Kolář se trefil i podruhé a rozhodl

Prodloužení kvantum šancí nenabídlo. Látal se dvakrát nadechl k sólové akci, ani jednou však nepochodil. Michal Dragoun se také hlásil o slovo, Pardubice ho k němu však nepustily. Na řadu přišly samostatné nájezdy.

Jako první za Východočechy se rozjel opět útočník Jan Kolář, nyní ale neuspěl. Za domácí nedal Knotek. Ani další dva pokusy na obou stranách gólem neskončily.

Pátou sérii načal Michal Dragoun, forhendovou kličku však nedotáhl do konce. Naopak forvard Jan Kolář zamířil přesně k pravé tyči, čímž vystřelil Pardubicím bonusový bod navíc.

Ohlasy po utkání

Zdeněk Vojta (Rytíři Kladno): „Trochu jsme počítali s variantou, že Pardubičtí přijedou nerozehraní, protože po reprezentační pauze ještě nehráli. Začali jsme dobře, vypracovali si dvoubrankový náskok, ale brzy jsme vypadli z role. Hosté stačili brzy vyrovnat, při další přesilovce jsme se dostali opět do vedení, ale následně při další početní výhodě jsme nechali ujet protihráče a následovalo trestné střílení. Pokud se týká penalt, budeme snad muset nechat vypsat veřejný konkurs. Když to spočítám i s předchozím utkáním v Litvínově, tak z 15 penalt jsme dali jediný gól. Přesto nakonec jsme za bod rádi, ale pro jistotu alespoň předkola musíme ještě jednou vyhrát. Bicek, Bílek a Libor Procházka ulehli s horečkami. Obávám se, zda teplejší počasí nepřinese do naší kabiny další chřipková onemocnění.“

Ladislav Lubina (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Začali jsme velice špatně. Projevila se na nás dlouhá pauza. Z nepříznivého stavu 0:2 jsme dokázali vyrovnat, následně jsme remízový stav udrželi i po dalším inkasovaném gólu. Otázka penalt je vždy o štěstí. Přiklonilo se k nám a s dvoubodovým ziskem jsme spokojeni.“

Zápasy v sezóně

10. kolo, 25. 10. 2011
PCE - KLA
3:2
23. kolo, 20. 11. 2011
KLA - PCE
4:2
36. kolo, 6. 1. 2012
PCE - KLA
5:2
49. kolo, 17. 2. 2012
KLA - PCE
3:4sn

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Dušan Salfický 60 0 44 3
Obránci G A +/- TM
David Havíř 1 1 2 0
Casey Borer 0 0 2 0
Václav Benák 0 0 0 0
Petr Beneš 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 -1 2
Marek Drtina 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Kolář 2 0 2 0
Lukáš Radil 1 1 2 0
Jan Buchtele 0 2 2 0
Robert Kousal 0 0 2 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 2
Tomáš Zohorna 0 0 0 2
Petr Koukal 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Jaroslav Markovič 0 0 -1 0
Lukáš Nahodil 0 0 -1 0
Radovan Somík 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube