26.11.2010
Jan Hrabal

Mat za jedenáct sekund. Pardubice doma skolily Kladno

PARDUBICE — Po třech zápasech se pardubičtí hokejisté opět radují ze tříbodového vítězství. Hráči HC Eaton Pardubice porazili doma Kladno 5:2, dvěma góly řídil výhru tříbodový Jiří Cetkovský, jenž vstřelil i vítěznou branku utkání.

Tipsport extraliga, 24. kolo, pátek 26.11.2010, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Rytíři Kladno

5:2
0:1, 3:0, 2:1
Branky a nahrávky: 23:11 Starý (Kolář I), 33:59 Cetkovský (Kousal), 37:06 Cetkovský (Rákos), 52:27 Pivko (Bartek, Píša), 52:38 Bartek (Cetkovský, Nakládal) – 3:42 Knotek (Eberle), 47:31 Treille (Kalla). Rozhodčí: Hribik, Pešina – Kis, Prchal. Vyloučení: 5:6, navíc Procházka (Kladno) 10 minut osobní trest. Využití: 2:0. Diváci: 8295. Střely na branku: 41:28. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 5:2. Nejlepší hráči: Jiří Cetkovský – Sascha Treille.
Dynamo Pardubice: Svoboda – Nakládal, Kaberle, Píša, Kočí, Mezei, Jillson, Kolář II – Kolář I, Koukal, Starý – Bartek, Pivko, Cetkovský – Pineault, Špirko, Somík – Kousal, Zohorna, Rákos. Trenéři: Josef Jandač a Pavel Hynek.
Rytíři Kladno: Cikánek – Kameš, Drtina, Toman, D. Růžička, Procházka, Šmach, Mrázek, Piskáček – Kuchler, Patera, Bicek – Treille, Bílek, Kalla – Bělohlav, Stieler, Látal – Valský, Knotek, Eberle. Trenéři: Petr Tatíček a Jiří Kopecký.

Komentář

První zápas v Pardubicích odkoučoval na postu asistenta trenéra Pavel Hynek. Východočeši nastoupili do utkání proti Kladnu s brankářem Adamem Svobodou, po několika zápasech se v sestavě objevil Robert Kousal.

Kladno se ujalo vedení a pečlivě bránilo

Nástup do zápasu domácí hokejisté nezvládli. Už ve 2. minutě byl za držení vyloučen obránce Branislav Mezei. Ten si sice proseděl na trestné lavici kompletní dvě minuty, ale vteřino na to se hosté stejně prosadili. Tomáš Knotek dostal pas do kruhu a střelou na přední tyč pod víko překonal pardubického gólmana – 0:1.

Chvíli na to měl k dispozici početní převahu domácí Eaton, ale nenaložil s ní dobře. Východočeši sice uzamkli svého soupeře v jeho pásmu, ale nebezpečnou střelu nevyslali.

V polovině úvodního dějství měly Pardubice zajímavou přesilovku pět na tři, ta trvala minutu a tři čtvrtě. Bohužel pro většinu osazenstva v ČEZ Areně ji Východočeši nesehráli nejlépe. Pouze Branislav Mezei vyslal nebezpečný pokus od modré.

Hokejisté HC Eaton Pardubice sice svého soupeře přestříleli v prvním dějství 12:5, na góly však i díky produktivnější koncovce vedli hosté. Ti navíc mohli o přestávce střádat plány po Pineaultově vyloučení v čase 19:44

Pardubice se zdravě „naštvaly“, hlavně Jiří Cetkovský

Jednobrankové manko smazaly Pardubice hned na začátku prostřední dvacetiminutovky. Eaton nejprve ubránil přesilovku Vagnerplastu a sám další početní výhodu využil. Jan Starý dostal ideální přihrávku skrze obranné pásmo a střelou z voleje srovnal na 1:1.

Důležitým momentem pro další vývoj bylo ubránění několika kladenských šancí v dalších minutách. Sacha Treille pálil do připraveného Adama Svobody, ten se ukázal ve formě při vyloučení Jeffa Jillsona. Stejným způsobem podržel pardubický brankář své mužstvo po hákování Václava Kočího.

Ve 34. minutě se poprvé v utkání prosadil Jiří Cetkovský. Ten obratně tečoval Kousalovu střelu, na kterou pak nestačil kladenský brankář reagovat – 2:1. Hned po buly se dostal do zajímavé pozice Jan Starý, ale ten netrefil poloprázdnou branku po předchozích zmatcích v obraně, což potvrdil i videorozhodčí.

A tak další branku vstřelil opět Jiří Cetkovský. Po Kousalově akci doklepl Rákosovu střelu do branky a zvýšil na 3:1 pro HC Eaton Pardubice.

Kladno snížilo, dva góly za jedenáct sekund však utnuly drama

Hned v úvodu museli Pardubičtí řešit kladenskou přesilovku, Středočeši ale svou početní výhodu po vyloučení Václava Kočího nevyužili. Pouze Francouz Treille ohrozil Adama Svobodu.

Kladenský forvard, který se netrefil v přesilovce, snížil na 3:2 v následné hře pět na pět. Sascha Treille projel pardubickou obranou a nadvakrát překonal Adama Svobodu.

Pardubice ale žádné komplikace nepřipustily. V 53. minutě dvěma góly roztleskali dvěma góly za jedenáct sekund osmitisícovou návštěvu v ČEZ Areně. V čase 52:18 byl za vysokou hůl vyloučen Libor Procházka, za devět sekund Eaton přesilovku využil. Bartekovu střílenou přihrávku bravurně tečoval Libor Pivko – 4:2.

O jedenáct sekund později se slovenský útočník prosadil střelecky. Martin Bartek projel po pravé straně a podél vzdálené tyče vstřelil osmý gól v této sezoně – 5:2. Pardubice se pak zaměřily na defenzívu a v poklidu dovedly zápas do tříbodového konce.

Ohlasy po utkání

Pavel Hynek (HC Eaton Pardubice): „Připravovali jsme se na nástup do utkání, na první třetinu, bohužel první vyloučení nás zmrazilo a znervóznělo a podle toho se ta první třetina odvíjela. Ve druhé třetině za stavu 1:1 nás výrazně podržel Adam Svoboda a pak jsme důrazem v předbrankovém prostoru dokázali odskočit a vítězství jsme si pohlídali.“

Petr Tatíček (HC Vagnerplast Kladno): „My se pokoušíme vytvářet nový systém herního pojetí. To se nám zčásti daří, ale sráží nás dolů to, že za stavu 1:1 jsme měli určité šance, které jsme nedali. Bohužel pro nás soupeř ukázal jaký je mezi námi rozdíl. Byl důraznější, využil stejné šance, šel do vedení a zápas zaslouženě vyhrál.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

11. kolo, 14. 10. 2010
KLA - PCE
0:5
24. kolo, 26. 11. 2010
PCE - KLA
5:2
37. kolo, 4. 1. 2011
KLA - PCE
4:3sn
50. kolo, 16. 2. 2011
PCE - KLA
7:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Adam Svoboda 60 0 26 2
Obránci G A +/- TM
Jakub Nakládal 0 1 3 0
Aleš Píša 0 1 -2 0
František Kaberle 0 0 3 0
Jeff Jillson 0 0 0 2
Václav Kočí 0 0 -1 4
Branislav Mezei 0 0 -1 2
Jan Kolář 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Jiří Cetkovský 2 1 3 0
Martin Bartek 1 1 1 0
Libor Pivko 1 0 1 0
Jan Starý 1 0 -1 0
Robert Kousal 0 1 2 0
Daniel Rákos 0 1 2 0
Jan Kolář 0 1 -1 0
Rastislav Špirko 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
Adam Pineault 0 0 -1 2
Petr Koukal 0 0 -1 0
Radovan Somík 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube