07.11.2017
Jan Hrabal

Dynamo podpoří nábor dárců krve v Pardubické nemocnici

PARDUBICE — Pomoci druhému. A za „odměnu“ vyrazit na extraligový zápas hokejového Dynama. Takovou možnost má každý zájemce starší osmnácti let a v dobrém zdravotním stavu na transfuzním oddělení Pardubické nemocnice. Ve čtvrtek 9. listopadu 2017 se uskuteční již tradiční nábor nových dárců krve, který podporuje hokejový klub Dynamo Pardubice. Konat se bude od 7.00 do 11.00 hodin.

„Velice vážíme dlouholeté spolupráce s pardubickým hokejovým klubem, který nás prostřednictvím této akce podporuje v naší snaze rozšířit dárcovskou základnu. Vždy je dobré mít co nejširší registr. Proto se snažíme získat nové zájemce o dárcovství krve,“ řekla primářka transfuzního oddělení Helena Geierová.

Náborová akce nazvaná „Daruj krev s pardubickými hokejisty“ se koná již šestým rokem. Zúčastnit se jí může každý zájemce ve věku od 18 do 65 let a vážící více než 50 kilogramů, který neprodělal nebo netrpí závažnějším onemocněním. Pro první odběr se doporučuje věk do 60 let. K odběru je nutné si vzít občanský průkaz.

„Kdo se rozhodne přijít, měl by den před odběrem jíst dietnější stravu, pít hodně tekutin a vyvarovat se alkoholu. Na odběr není vhodné přijít nalačno. Snídaně by měla být lehká netučná a před odběrem by se nemělo kouřit,“ uvedla primářka Geierová důležité informace zejména pro případné nováčky.

Na odběrovém lůžku transfuzního oddělení bude pochopitelně vítán každý nový zájemce, který se rozhodne stát dárcem krve. „Největší přínos pro nás mají především ti, kteří na odběry krve a následně třeba i krevní plazmy docházejí pravidelně a dlouhodobě. Z tohoto pohledu je nejperspektivnější mladá generace,“ řekla primářka Geierová.

Mezi účastníky akce každoročně nechybějí ani zástupci HC Dynamo Pardubice. Sami hráči sice z důvodu tréninkových povinností na transfuzní oddělení nezamíří, v početném složení je však zastoupí členové managementu a pracovníci klubu.

„Pro mě osobně to je veliká věc, kterou klub dělá. Tím, že takové akce fungovaly už před dvaceti lety v zahraničí, tak jsem možná přežil rakovinu. Díky tomu, že jsem hrál v NHL za Anaheim, který vlastnila Disney Company a díky masivní kampani přišlo mnoho dárců a zapsali se do registru. Podobné akce i s darováním krve vnímám výjimečně. Jsem rád, že i Pardubice mají srdce na pravém místě a pořádají je,“ pronesl trenér extraligového týmu Miloš Holaň a dodal: „Moc mě mrzí, že už nikdy v životě nemohu darovat krev. Kdybych mohl, tak bych se této akce určitě zúčastnil, abych třeba zachránil život někomu jinému. Rád bych aspoň touto formou pozval všechny, kteří přijít mohou, aby se této akce zúčastnili a pomohli tak druhému. Je to ten nejkrásnější dárek v životě, který člověk může dát.“

Hokejové Dynamo se do náborové akce zapojí nejen aktivně, ale již tradičně nachystalo i dárek pro všechny účastníky. Každý dárce si odnese dvě vstupenky k sezení na jedno domácí extraligové utkání, pro prvodárce bude připraven i drobný klubový suvenýr.

„Vážíme si každého, kdo se rozhodne pomáhat druhým a daruje nejcennější životní tekutinu. Touto formou jim chceme poděkovat. A samozřejmě budeme rádi, když pro ně návštěva našeho zápasu bude příjemným zážitkem s naším vítězným výsledkem na konci,“ řekl generální manažer Dušan Salfický, který nebude ve čtvrtek ráno chybět na této tradiční akci a aktivně se do ní opět zapojí.

Darování krve