18.08.2017
Jan Hrabal

Dynamo natáčelo EXTRALIGOVÁ NEJ

PARDUBICE — Všechny extraligové kluby se rády připojily ke společné aktivitě a tou je natáčení EXTRALIGOVÝCH NEJ. Na Dynamo padla volba ve čtvrtek: trenéři nominovali čtveřici hráčů, kteří ukázali své hokejové přednosti. Během sezony se fanoušci dozví porovnání celé čtrnáctky účastníků nejvyšší soutěže.

„Moc se mi tato aktivita líbí. V NHL jsme měli podobný ale otevřený trénink pro veřejnost, které přišlo šest až sedm tisíc a fanoušci se dívali na všechny možné disciplíny. Byl to super zážitek. Jsem rád, že v podobném duchu se něco podobného děje i u nás,“ řekl hlavní trenér Dynama Miloš Holaň.

A právě na něm byla volba účastníků jednotlivých disciplín – těmi byly přesnost střelby, rychlost střelby, rychlost bruslení a dovednosti s kotoučem. „Měl jsem celkem jasno. U Petra Sýkory a tvrdost střelby – tam nebylo co řešit. Vídám ho na trénincích, jak mu to pálí a jsem rád, že je členem našeho mužstva. Pro přesnost střely jsem, a někteří trenéři byli možná překvapeni, zvolil Petera Quennevilla, ale vidím, že on to má opravdu v ruce a ví, kam střílí. Ač jsme měli otazníček, vsadili jsme na něj. Co se týká rychlosti bruslení, měl jsem dva kandidáty – Jána Sýkoru a Jordanna Perreta. Volbu nám usnadnil Jánův odjezd na Slovensko za rodinou, tak jsme ukázali Jordanna, který je v této disciplíně skorokralující, dokáže nabrat nevídanou rychlost. U agility jsem myslel na dvě hračičky v našem mužstvu – na Marka Trončinského a Davida Tomáška. Po společné domluvě šel David a udělali jsme velmi dobře,“ pokračoval šéf pardubické střídačky.

Jako první šel na přetřes radar, který měřil rychlost střelby. Petr Sýkora ve všech pěti pokusech prokázal svou výjimečnou kvalitu. „Má obrovskou páku a tedy obrovskou sílu, umí se do puku opřít. Každý hráč má něco v sobě a u něj je to jeho vynikající střela. Zvládá techniku střely ukázkově, že bychom s ním mohli natočit metodické video, jak správně pálit golfovým úderem,“ nechal se slyšet Miloš Holaň.

Po rychlosti přišla na řadu přesnost. Tedy disciplína, v níž měl hráč za úkol za co nejkratší časový okamžik trefit všech pět terčů v hokejové brance. „Peter není bourač, má ale myšlenku, dobré ruce a jemnou techniku. Umí přesně zamířit a najít si skulinu. Když jede na bránu, dívá se, kam střílí. Má svá místa vystřílená a natrénováno je trénovat,“ poznamenal ke druhé disciplíně.

Ve tří ukázal Jordann Perret, že má opravdu raketové bruslení. Už v rozjezdovém kole na zkoušku zajel výborný čas, který v ostrém měření ještě vylepšil. „Je také šikovný na hokejce, není pouze výborným bruslařem. Jeho dominantou je jeho výbušnost a dravost. Nepoddá se žádnému souboji, žádný puk pro něj není ztracený. Všechno jede na sto procent, má podle mě velikou perspektivu a budoucnost vzhledem k mladému věku,“ prohlásil Miloš Holaň.

Závěrečnou soutěží byla agility, tedy dovednost v obratností s pukem a jeho vedení. Nástrahami „překážkové“ dráhy se výborně popasoval David Tomášek. „Jsem rád, že je členem české hokejové reprezentace, za svou práci si to zaslouží. Může mu to pomoci dál. On je hračičkou, sice má mezery hlavně v systému a obrany hry, ale věřím, že na všem se u něj dá zapracovat, že jako centr musí hrát dopředu i dozadu. Co se týká techniky hole, tak je jedním z brilantních hráčů, co dokáže přejít jeden na jednoho rychlou změnou směru, umí s hokejkou dobře nakládat, má to zkrátka v rukou,“ doplnil hlavní trenér Pardubic.

Celé natáčení trvalo zhruba hodinu ve velké hale Tipsport areny. „Navazujeme na to, co se dělo při utkání hvězd, jejichž součástí byly dovednostní soutěže. Každý klub nominoval své zástupce a s nimi v srpnu natáčíme s tím, že se snažíme najít ty nejlepší v jednotlivých kategoriích,“ řekl k této aktivitě projektový manažer HOKEJKA TV Radek Macháček.

„Natáčení probíhá v srpnu, toho nejlepšího budeme hledat v průběhu základní části. Postupně budeme odhalovat jednotlivé vítěze. Každého zajímá, kdo je nejrychlejší, nejpřesnější, kdo má nejtvrdší střelu a kdo je nejšikovnější s pukem. Na každém stadionu musíme měřit dráhy jednotlivě, aby byly stejné ve všech arénách,“ pokračoval.

Pardubice jsou pátým klubem v pořadí, kde se natáčení konalo. „Výsledky budeme postupně zveřejňovat na portálu HOKEJKA TV, kde běží přímé přenosy z Tipsport extraligy a jsou zde ke zhlédnutí další reportáže. Potvrdilo se, že Petr Sýkora je výborným střelcem. I ostatní výkony byly povedené, překvapila mě rychlost Jordanna Perreta. David Tomášek byl hodně rychlý v překážkové dráze. Máme několik kamer ke každé disciplíně, nejlepší záběry ukážeme v jednotlivých reportážích. Děkuji za vstřícnost a jsem rád, že se to tady povedlo,“ konstatoval pro klubový YouTube kanál.

Fotogalerie