23.06.2017
Jan Hrabal

Na závodišti se v sobotu zrodí partnerství „pardubických koní“

PARDUBICE — Červnová kvalifikace na Velkou pardubickou bude v sobotu 24. června 2017 kulisou pro slavnostní podpis memoranda o spolupráci tří sportovních odvětví, která jsou pro pardubické fanoušky na předních místech. Za jeden provaz v rámci prezentace a podpory potáhnou hokejisté, basketbalisté a s nimi i dostihový sport. Slavnostní akt bude doprovázen autogramiádou, které se zúčastní hvězdy každého z klubů.

Memorandum s podtitulem „Společné geny – partnerství pardubických koní“ propojuje Dostihový spolek s kluby HC Dynamo Pardubice a BK Pardubice. Vzájemně se budou podporovat při prezentaci, budou postupovat společně v oblasti marketingu, ale také třeba spolupracovat na společných charitativních projektech.

„Dostihy, hokej a basket jsou tři sporty, které v Pardubicích hrají prim. Tři silné kluby – budeme-li tak hovořit i o Dostihovém spolku – mají mnoho společného, mají společné geny. A to, že všichni tři máme v logu koně, to jen potvrzuje,“ říká místopředseda představenstva a výkonný ředitel Dostihového spolku Martin Korba.

Po podpisu memoranda bude následovat autogramiáda, do které se zapojí nejen hvězdy hokejového a basketbalového týmu, ale také legendy dostihového sportu. Autogram mohou fanoušci získat ve fanzóně před tribunou D v čase od 13.40 do 14.10 hodin, tedy o přestávce mezi druhým a třetím dostihem sobotního mítinku.

Dostihový sport

Josef Váňa – osminásobný vítěz Velké pardubické, čtyřikrát v sedle legendárního Železníka, třikrát s Tiumenem a jednou s Vronskym. Za svou kariéru startoval v 654 dostizích a nasbíral 186 vítězství. Úspěšný je také jako trenér. Prozatím připravil koně do téměř 5300 rovinových i překážkových dostihů.

Petr Vozáb – než se stal vyhlášeným vozatajem, byl úspěšným žokejem. V roce 1985 vyhrál Velkou pardubickou s koněm Festival. Je mnohonásobným mistrem České republiky v závodech spřežení

Lední hokej

Marek Trončinský – obránce se zkušenostmi z reprezentace. Pochází z Ústí nad Labem, do Dynama přišel v závěru minulé sezony, a ač obránce, byl nejproduktivnějším hráčem celé loňské baráže.

Jan Sýkora patří k nejrychlejším útočníkům u nás, hokejově vyrostl ve slovenské Detvě. V minulé sezoně vstřelil po příchodu do Pardubic deset branek a pomohl k záchraně nejvyšší soutěže.

Basketbal

David Škranc je reprezentantem České republiky a mistr České republiky. Odchovancem TJ Jiskra Havlíčkův Brod do pardubického klubu přišel přes BC Vysočina.

Viktor Půlpán, rozehrávač, získal několik titulů v mládežnických kategoriích, MVP a člen all star týmů na Mistrovství České republiky mládeže. Účastnil se reprezentace a zapsal si nejvíce asistencí na Mistrovství Evropy.