16.01.2017
Jan Hrabal

Město většinovým vlastníkem klubu, generálním manažerem Dušan Salfický, A tým povede Miloš Holaň

PARDUBICE — V pondělí 16. ledna 2016 získalo statutární město Pardubice majoritní balík akcií HOCKEY CLUB DYNAMO PARDUBICE, a. s. Novými minoritními akcionáři společnosti se stali Dušan Salfický a Petr Čáslava. Po jednání valné hromady byli zvoleni noví členové dozorčí rady a posléze i představenstva, jehož předsedou se stal Dušan Salfický. Ten je nově generálním manažerem klubu. Novým hlavním trenérem byl jmenován Miloš Holaň, jeho asistenty jsou Pavel Marek, který bude zastávat post sportovního manažera, a Otakar Janecký. Hlavním cílem klubu je sportovní záchrana sezony, tedy udržení Tipsport extraligy.

„Proces prodeje klubu zpět do vlastnictví města jsme započali v listopadu a byl dokončen. Chci poděkovat panu Šmidberskému za velmi korektní průběh jednání. Dále mu chci poděkovat za dlouhých osm let v klubu. Za mě z mého pohledu chci vyzdvihnout dva zisky mistrovských titulů v letech 2010 a 2012 a bronzu v roce 2011. Klub pod jeho vlastnictvím prošel určitým obdobím a získal úspěchy,“ uvedl primátor statutárního města Pardubice Martin Charvát.

Během pondělního dopoledne proběhlo jednání valné hromady společnosti. Ta odvolala dosavadní členy dozorčí rady a zvolila nový devítičlenný orgán, jenž poté ustanovil nové představenstvo. „Z představenstva byli odvoláni Pavel Rohlík a Miroslav Novotný, novým předsedou se stal Dušan Salfický a členem Jaroslav Šuda. Dosavadní člen Tomáš Pelcman se stal jeho místopředsedou,“ informoval Martin Charvát.

Nově zvolené představenstvo posléze odvolalo hlavního trenéra Pavla Rohlíka a Michala Mikesku. „Novým hlavním trenérem je Miloš Holaň, jeho asistenty se stanou Pavel Marek, který bude rovněž vykonávat funkci sportovního manažera, a Otakar Janecký,“ sdělil nový generální manažer klubu Dušan Salfický.

Nový šéf klubu začal již s předstihem pracovat na dalších krocích, které mají směřovat ke zlepšení sportovních výsledků klubu. „Předběžně jsem byl v kontaktu s novými trenéry, řešíme složení týmu a kádru do další části sezony. Trenéři se seznámí s týmem, předběžně víme, kde nás tlačí bota. Musíme najít vhodné typy hráčů, abychom jej doplnili. Jsme připraveni tým posílit, ač na to máme málo času. Čeká nás dlouhý a náročný konec sezony, chceme mít širší kádr. Přemýšlíme o obránci a útočníkovi,“ řekl generální manažer. Přestupní termín v rámci Tipsport extraligy končí 31. ledna 2017.

„Naším cílem je během dvou měsíců stabilizovat sezonu po sportovní a ekonomické stránce. Druhým krokem je připravit nový ročník, třetím krokem bude aktivní hledání nového silného partnera, který by převzal těžké břímě, navázal na spolupráci s městem a vyrazili bychom s klubem dál. Dynamo má tradici, úspěchy, stále má obrovské množství věrných fanoušků. Na konci kalendářního roku přišla skoro vyprodaná aréna na utkání s Kometou Brno. Věřím, že nás fanoušci podrží v náročném závěru sezony. Máme sice omezené možnosti, ale věřím, že se Dynamo rozjede,“ navázal Martin Charvát.

Po zisku mistrovského titulu v roce 2012 přišel v hokejových Pardubicích sportovní pokles. „Sestupný trend tu je tři čtyři roky. Je to o hráčích, chemii v týmu a jeho skladbě. Nový trenér není zatížený současnou situací, bývalí trenéři si nesli toto břímě. Věřím, že nový hlavní trenér přinese svěží vítr, na něj spoléhám. Je to o hráčích, neříkám, že dosavadní výběr byl špatný. Teď v sobě musí probudit hokej, který umí hrát. Pokud se nedokáží hokejově vzpamatovat, přijdou jiní a aby zapadli trenérům do koncepce. Během tří let chci vytvořit zdravé jádro, aby Dynamu vrátilo lesk,“ konstatoval Dušan Salfický.

Výsledkem pondělních jednání je ukončení spolupráce hokejového klubu s Pavlem Rohlíkem, dosavadním předsedou představenstva, generálním manažerem a hlavním trenérem. „Další personální změny nechystáme, nyní se věnujeme záchraně sezony A týmu, pak se bavme, co bude dál. Nemusíme nyní řešit marketing nebo obchod, teď musíme zachránit hokej. Zbylé kroky budeme řešit po záchraně soutěže,“ doplnil Dušan Salfický.

Cílem Dynama do závěru letošní extraligové sezony je zajištění účasti v Tipsport extralize. „Nepřipouštím sestup. Děláme maximum pro to, aby se to nestalo. Vždy jsem pozitivně naladěn, věřím týmu, že náročný konec letošního ročníku zvládneme,“ uzavřel Martin Charvát a Dušan Salfický jej doplnil: „Neházíme flintu do žita, chceme se vzpamatovat a zabojovat, abychom se vyhnuli baráži. Za sebe hovořím, že nic nebalíme.“