17.05.2015
(HoH)

Dominik Hašek byl uveden do Síně slávy IIHF

PRAHA — Rodák z Pardubic a nejslavnější odchovanec klubu Dominik Hašek byl v neděli 17. května 2015 uveden do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace. Této pocty se mu dostalo před vyvrcholením Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2015. Spolu s Robertem Reichlem rozšířili počet českých zápasů ve vybrané společnosti na čtyřiadvacet.

„Velmi děkuji za to, že tady mohu být. Děkuji Mezinárodní hokejové federaci, že mě přijala do Síně slávy IIHF a zároveň gratuluji všem ostatním, kteří do ní dnes byli přijati,“ prohlásil Dominik Hašek při svém uvedení.

„Nemohu dostatečně ocenit a poděkovat svým rodičům a blízkým, kteří mě po celý život podporovali. Právě díky nim jsem mohl více než třicet let působit v mezinárodním hokeji,“ pokračoval pardubický rodák a dosud jediný Čech v hokejové Síni slávy v Torontu.

Trojnásobný československý a český mistr s Pardubicemi považuje za obrovský úspěch triumf národního týmu na olympiádě v Naganu. „Vyhrát zlato z Nagana, to byl vážně těžký kalibr. Olympijský turnaj je jedinečný a já bych byl si přál, aby NHL pustila na další olympiádu znovu své hráče a dala možnost hráčům, jako je Jaromír Jágr, užít si ještě jednou takovou oslavu na Staroměstském náměstí,“ doplnil Dominik Hašek, který v československé a české reprezentaci odchytal dohromady 135 zápasů.

Vizitka Dominika Haška

Dominik Hašek začal hrát lední hokej v šesti letech, v osmnácti letech se stal nejmladším reprezentačním brankářem v historii Československa, který kdy odchytal reprezentační zápas, v roce 1990 odešel do NHL, kde postupně hrál za týmy Chicago Blackhawks, Buffalo Sabres, Detroit Red Wings a Ottawa Senators.

Je dvojnásobným mistrem ČSSR (1987 a 1989, s týmem Tesla Pardubice), olympijský vítěz (Nagano 1998) a vítěz Stanley Cupu (2002 a 2008 s týmem Detroit Red Wings).

Dále je šestinásobný nositel Vezina Trophy (cena pro nejlepšího brankáře NHL) a dvojnásobný vítěz nejprestižnější individuální hokejové trofeje Hart Memorial Trophy (cena pro nejužitečnějšího hráče NHL).

Dominik Hašek se narodil 29. ledna 1965. Od svých pěti let si doma hrál na brankáře, kde mu dveře byly brankou a dědeček útočníkem střílející tenisový míček. V této době začal chodit v doprovodu dědy na zimní stadion tehdejší Tesly Pardubice, kde se mu stali vzorem brankáři jako Miroslav Lacký či Jiří Crha.

V šesti letech jej rodiče přihlásili do pardubické přípravky, kde se poprvé setkal s „profesionálním“ hokejem. Na konci sedmdesátých let byli pardubičtí mladíci k neporažení a vyhrávali mládežnické přebory. Jako třináctiletý byl Dominik vybrán do reprezentačního týmu „šestnáctiletých“. V prosinci odehrál první zápas v této reprezentaci – přátelské utkání v Táboře a v lednu následujícího roku se zúčastnil turnaje v sovětském Togliatti, odkud si odvezl trofej pro nejlepšího gólmana. Později získával zkušenosti i s výběrem „sedmnáctiletých“ a „osmnáctiletých“.

1981/1982: premiéra v nejvyšší soutěži

V prosinci roku 1981 se v seniorském týmu Pardubic zranila brankářská jednička Jaroslav Radvanovský, do zápasů musel nastoupit druhý brankář Milan Kečkeš. A tak byl Zdeňkem Uhrem povolán šestnáctiletý mladík Dominik Hašek, aby se posadil na lavici pardubické střídačky.

Svoji šanci dostal ihned v prvním zápase, který hrála Tesla v Praze se Spartou. Poté, co po dvou třetinách hosté prohrávali 1:3, byl Dominik poslán mezi tyče. Tehdy jako šestnáctiletý ve své ligové premiéře nezabránil dalším dvěma gólům a tak se Pardubice z hlavního města vracely s prohrou 2:5.

Dalším zápasem, ve kterém Dominik dostal šanci, bylo střetnutí v Gottwaldově. I přestože nastoupení tak mladého hráče v důležité pozici by pro Pardubice mohly znamenat velké potíže, vše se vyplatilo a Tesla tentokrát slavila vítězství 5:1.

Po vánoční přestávce se vrátil z marodky Radvanovský, takže Hašek plnil spíše funkci třetího brankáře, avšak i přesto celkově nastoupil ve dvanácti zápasech s průměrem obdržených branek na zápas 3,09.

1982/1983: Dominik Hašek se postupně stal týmovou jedničkou

V sezoně 1982/1983 se z Haška stala brankářská dvojka za Radvanovským. Kečkeš byl uvolněn do Bratislavy. Postupem času se Hašek propracoval na pozici brankářské jedničky. Od šestnáctého kola vyhrály Pardubice díky Haškovi jedenáct zápasů v řadě a umístily se v čele tabulky.

V roce 1983 dostal Hašek první pozvánku na seniorské mezistátní utkání. První vystoupení za národní tým si odbyl 15. února 1983 v přátelském utkání se Švédskem v Göteborgu. V době této premiéry mu bylo osmnáct let, díky čemuž se stal nejmladším brankářem v historii reprezentace. Tento zápas však prohrál 2:3, i přesto obdržel cenu pro nejlepšího hráče utkání.

V dalších zápasech, kde byl také nasazen již oslavoval výhry, jako například opětovný střet se Švédskem 11:2, Kanadou 4:1 a Finskem 9:6. Po těchto zkušenostech byl nominován na svůj první světový šampionát v Německu.

Jak bylo v plánu, Hašek plnil funkci druhého brankáře po Jiřím Králíkovi. V celém šampionátu odehrál dva zápasy: se sovětskou sbornou, kde si odnesl pětibrankové manko, a ve druhém zápase s italským výběrem si naopak připsal první vychytanou nulu. V ostatních zápasech již nastupoval Králík. I přesto tento šampionát znamenal pro Dominika velkou zkušenost a stříbrnou medaili.

1983/1984: Dominik Hašek byl draftován Chicagem Blackhawks

V nové nastávající sezoně nastoupil Hašek již jako jednička Tesly. Při draftu 8. června 1983 byl Dominik vybrán v 11. kole na celkově 199. místě týmem Chicago Blackhawks.
Poté, co se zranil Králík, byl Hašek trenérem Bukačem vybrán na prosincovou Cenu Izvestijí a později i na lednovou předolympijskou přípravu. Přestože měl Hašek sen se dostat na olympijské hry, dostal před ním přednost Jiří Králík.

1984/1985: Na domácí šampionát se Dominik Hašek nedostal

Pardubický gólman obdržel pozvánku na Kanadský pohár. Avšak pro československý tým znamenaly 4 utkání prohru, jen s pouhým Německem remíza. Československo skončilo celkově na šestém, tedy posledním místě.

I přestože Pardubice skončily celkově na čtvrtém místě, Dominik měl tuto sezonu nejhorší průměr branek na zápas v československé lize – 3,25. I přes velkou snahu dostat se na mistrovský šampionát konající se v Praze měli zkušení gólmani Jiří Králík a Jaromír Šindel přednost před mladíkem z Pardubic.

1985/1986: Dominik Hašek je nejlepším brankářem ligy

V prosinci byl opět vybrán do reprezentačního týmu pro Cenu Izvestijí v Moskvě, odkud si odvezl hlavní cenu. O čtyři měsíce později se vrátil zpět do Moskvy, tentokrát na mistrovství světa, kde se však českému týmu vůbec nevedlo. Jen jedna výhra a jedna remíza stačily k celkovému pátému místu.

Pardubice vypadly v semifinále play off s Košicemi. Dominik Hašek byl vyhlášen nejlepším brankářem ligy.

1986/1987: Pardubice s fantomem v brance získaly druhý titul v historii

Pro Pardubice byla tato sezona mistrovská. V domácích zápasech ztratili hokejisté Tesly pouhé tři body. V zápasech odehrávajících se na cizí půdě byla jejich bilance horší. I přesto Pardubice zakončily vítězně základní část s pětibodovým náskokem nad Spartou.

Ve čtvrtfinále nastoupili Pardubičtí proti Gottwaldovu, který byl vyřazen po dvou zápasech. Semifinále, kde se střetli se slovenskými Košicemi, dopadlo stejně jako čtvrtfinále.

O mistrovský titul se nakonec střetly Pardubice a Dukla Jihlava. V prvním zápase excelovali pardubičtí hráči, vyhráli 6:1. Stejný výsledek, avšak v opačném gardu, přinesl i druhý zápas, zde je Hašek po pátém gólu střídán náhradníkem Michalem Kopačkou. Třetí zápas znamenal pro Pardubice těsné vítězství a pro Haška přímo čisté konto 1:0. Aby střídání výsledků bylo celkové, Pardubice ve čtvrtém finálovém zápase prohrály 2:3.

A proto se muselo rozhodnout v pátém posledním zápase v Pardubicích. Přestože ze začátku hráči z města perníku vyhrávali, po první třetině odcházeli do kabin s jednogólovou ztrátou. Na počátku druhé třetiny zápasu pardubičtí hokejisté srovnali a do konce celého zápasu se skóre již nezměnilo. Rozhodlo tak prodloužení a zlatý gól Jana Levinského.

Dominik Hašek si ve svých dvaadvaceti letech připsal zisk prvního mistrovského titulu. Následně byl opět vyhlášen nejlepším brankářem ligy.

Po ligovém triumfu se v Rakousku zúčastnil mistrovství světa. V průběhu turnaje jej kontaktovali zástupci draftujícího Chicaga, kteří mu nabídli i smlouvu, kterou však Dominik odmítl. Tento rok byl v Československu Dominik Hašek vyhlášen vítězem Zlaté hokejky poté, co obdržel 970 hlasů, což znamenalo o 208 hlasů více než druhý v pořadí Jiří Hrdina.

1987/1988: Dominik Hašek byl nejlepším brankářem na Spenglerově poháru

Pro rok 1987 byl na srpen naplánovaný Kanadský pohár, na něj byl pochopitelně přizván i Dominik Hašek. Českoslovenští hokejisté postoupili ze čtvrtého místa ve skupině a v semifinále se střetli s Kanadou, se kterou prohráli 3:5.

Poté, co Kanadský pohár skončil, rozjela se nová sezona československé ligy. Ve druhé polovině října byly naplánovány přátelské zápasy se Sovětským svazem. Při druhém zápase, hraném v Gottwaldově, mj. šlo o tisící zápas československé reprezentace, se Hašek poprvé ve své kariéře zranil – natrhl si břišní sval. Pro Dominika to znamenalo jedno – stop startům do povánočních dob, kdy Pardubice bojovaly o Spenglerův pohár v Davosu. Přestože Pardubice na tomto turnaji skončily poslední, byl Hašek vyhlášen nejlepším brankářem turnaje.

V novém roce se Hašek zúčastnil přípravy na olympijské hry v Calgary. Na nich se našim reprezentantům nevedlo. Poté co se Hašek vrátil do Pardubic muselo být všechno zapomenuto. Tesla skončila v základní části na šestém místě a ve čtvrtfinále se střetla s pražskou Spartou. V brance Sparty se objevil Dominikův kolega z reprezentace Jaromír Šindel. Sparta byla ve třech zápasech úspěšnější, a tak se radovala z postupu. Za výkony v základní lize obdržel Hašek již potřetí v řadě cenu pro nejlepšího brankáře ligy.

1988/1989: Tesla s jistým Haškem neohroženě získala třetí mistrovský titul

Na novou sezonu se v pardubické Tesle vystřídali trenéři. Novým trenérem se stal bývalý asistent Vladimír Martinec. Pod novou taktovkou perníkáři neprohráli devatenáct zápasů v řadě. Na domácím kluzišti je dokázaly porazit pouze Sparta a Litvínov. Na konci sezony měla Tesla v čele tabulky náskok deseti bodů nad druhým Trenčínem. V celkovém hodnocení měla taktéž nejlepší republikové statistiky ve střelených a obdržených brankách: 158:95.

Tesla se také objevila na mezinárodním turnaji Pohárů mistrů evropských zemí. Zde sehrála tři zápasy: první utkání se švédským Björklövenem dopadlo patem 2:2, po následném zápase s finským týmem Tappara čeští hráči slavili výhru 5:2. Poslední utkání turnaje sehráli pardubičtí hokejisté se sovětským CSKA Moskva. Hašek v tomto zápase odchytal 61 střel, nedosáhl jen na pokusy Vladimira Krutova a Igora Larionova. Pardubice prohrály těsně 1:2.

Po návratu do republiky začalo play off, kde ve čtvrtfinále Tesla deklasovala třemi zápasy Litvínov. Po snadném postupu do semifinále narazila na Spartu, která podlehla Východočechům 3:1. Ve finále narazili pardubičtí hokejisté na slovenský Trenčín. Čtyři zápasy stačily k tomu, aby Tesla vyhrála na zápasy 3:1. Dominik Hašek byl nominován na nastávající mistrovství světa, které se konalo ve Švédsku.

V červenci Dominik Hašek složil státní závěrečné zkoušky na Pedagogické fakultě v Hradci Králové. Diplomovou práci psal na téma „Psychologická osobnost brankáře“. K psaní používal dotazníky, která nechal vyplnit brankáři jako například Švédem Peterem Lindmarkem, Němecem Karlem Friesenem, nebo Jiřím Králíkovi a Holečkovi. Týden po složení zkoušek jej čekala další velký krok v osobním životě – svatba s přítelkyní Alenou.

1989/1990: Dominik Hašek ukázal pardubické srdce

Na podzim roku 1989 Hašek dostal povolávací rozkaz na vojnu. Pro svoje působiště si vybral Jihlavu, kde začal nastupovat za tamní tým. I v Dukle se z Haška stala brankářská jednička, záda mu kryl Oldřich Svoboda. S Dominikem v bráně Jihlava neprohrála jednadvacet zápasů v řadě.

Vše se zkomplikovalo v období těsně před koncem základní části. V té době se Jihlava měla střetnout s Pardubicemi. Hašek a dalších několik kmenových „Pardubáků“ požádají trenéra Josefa Augustu, aby nemuseli nastoupit proti svému týmu, který se potácí na hraně sestupových příček. Trenér z počátku souhlasil, avšak později názor změnil. Dominik Hašek do zápasu nastoupit musel, avšak po prvním kontaktu s pukem odjel na střídačku se „zraněním“. Augusta však nenechal Haška bez slova odejít, ten reagoval tím, že jihlavský dres vyhodil do nejbližšího koše. Trenéři naštvaného gólmana okamžitě vyhodili z kabiny a poslali jej do kasáren v Liberci, taktéž se přičinili k tomu, aby od svazu obdržel osmizápasový distanc.

Jihlava dokončila základovou část a ve čtvrtfinále se střetla s Litvínovem. Po dvou zápasech bylo vyrovnáno na zápasy 1:1. Dominikovi jeho trest vypršel, avšak stěžoval si na zranění třísel, i přesto do zápasu nastoupil, avšak v první třetině pustil tři góly a hokejisté Jihlavy ve svých bojích o mistrovský titul skončili.

Poté, co se vrátil z vojny, se mohl radovat z narození prvního dítěte – syna Michala. Přišla pozvánka na reprezentační utkání v rámci mistrovství světa ve švýcarském Bernu. V konečném pořadí se Česká a Slovenská federativní republika umístila na třetím místě. Dominik Hašek byl zařazen do all stars týmu. V republice vyhrál již potřetí v řadě Zlatou hokejku.

1990/1991: Dominik Hašek se vydal za oceán

Po Sametové revoluci nastaly velké změny, jedna z nich byla také otevření hranic na západ. V roce 1990 skauti z Chicaga nabídli Haškovi již několikátou smlouvu, tentokrát ji podepsal bez strachu, že by musel emigrovat. V Edmontonu se sešel s generálním manažerem černých jestřábů Bobem Pulfordem za přítomnosti svého agenta Richa Wintera. Z jednání vyšla dvojcestná smlouva. V prvním týmu se střídali brankáři Jacques Cloutier, Greg Mille, Jimmy Waite a Ed Belfour. Hlavní trenéři se rozhodli pro Belfoura, který měl více zkušeností a vyšla mu lépe příprava.

Hašek tedy musel odcestovat do Indianapolis. Zde se spíše počítalo s Dominikem jako náhradníkem Waita. Přesto však dostal šanci hned v druhém zápase a zápas mu vyšel – Hašek zápas odehrál bez obdržené branky. Nakonec se je rozhodl kouč Indianapolis Dave McDowall pravidelně střídat. Jelikož se na farmě Hašek ukázal v dobrém světle, 6. listopadu 1990 dostal šanci i v NHL.

Prvním soupeřem se stal Hartford Whalers. Zápas po základní hrací době skončil nerozhodně 1:1. I přesto však v této sezoně většinu zápasů nastoupil v IHL, v NHL poté nastoupil již jen čtyřikrát. Lepší statistiky zaznamenal v zápasech za Indianapolis – v 33 zápasech vychytal 5 zápasů s nulou a průměrem 2,52 gólu na zápas, čím se stal nejlepším brankářem IHL. Poté, co Chicago vstoupilo do bojů o Stanley Cup, v prvním kole nastoupilo proti Minnesotě. Hašek v těchto bojích třikrát nastoupil do zápasů, kde vždy střídal Belfoura.

1991/1992: Dominik Hašek si zachytal ve finále Stanley Cupu

Nová sezona započala novým ročníkem Kanadského poháru, kam byl Hašek nominován. Československý výběr začal turnaj vítězstvím nad Sovětským svazem 5:2, avšak další zápasy se již nevydařily: nejdřív přišla první smolná prohra s Finskem, kdy padl jediný gól několik sekund před koncem do Haškovy brány. Další pak s Američany 2:4, Kanadou 2:4 a poslední zápas se Švédy 2:5.
Sezona za mořem se pro Dominika začala víc vyjasňovat. V týmu již zůstali pouze Belfour, který se dlouho nemohl domluvit na nové smlouvě, Hašek a Waite. Pardubický odchovanec nastoupil v této sezoně za Chicago 20 zápasů, proti Torontu vychytal dokonce svoje první čisté konto v NHL.
Stejný počet zápasů odehrál i za Indianapolis. Průměr gólů na zápas se zastavil na čísle 2,60. Poté, co Blackhawks postoupili do play off, nastoupil Hašek do tří zápasů. Poslední dokonce ve finále Stanley Cupu, kde vystřídal Belfoura při stavu 1:2, Hašek však nezabránil ještě čtyřem gólům a finále skončilo 0:4 na zápasy a Pittsburgh oslavil svůj druhý pohár v řadě.

1992/1993: Velký zlom v kariéře – Dominik Hašek přestoupil do Buffala

Po dvou sezonách u Chicaga skončilo Haškovo angažmá u týmu Blackhawks. Bylo rozhodnuto, že bude poslán v rámci trojvýměny do Buffala.

Zde byl využíván více jak v Chicagu, avšak časem přišlo menší zranění, v době kdy byl Dominik na marodce, Buffalo podepsalo smlouvu s vícenásobným držitelem Stanley Cupu Grantem Fuhrem.

S tím byl samozřejmě Hašek odsunut do pozice druhého náhradního brankáře. Celkově tedy nastoupil Hašek v 28 zápasech v základní části.

V play off však nastoupil jen v jediném zápase, kdy střídal zraněného Fuhra. Za 45 minut hry obdržel jeden gól a dovedl Buffalo k vítězství.

1993/1994: Dominátor nastupuje!

Nová sezona přinesla týmu spíše smůlu – týmu se nedařilo a jednička v brance, Fuhr, se zranil. Hašek musel nastoupit a měl jedinečnou možnost jak se předvést, což se mu také povedlo. Čtyři čistá konta za měsíc Haškovi vynesla vyhlášení hráčem měsíce, poté co se Fuhr vrátil z marodky, trenér John Muckler se rozhodl oba brankáře střídat.

Po skončení základní části měl Hašek odehraných 58 zápasů a s průměrem obdržených branek na zápas 1,95. V této době vznikla Haškova nová přezdívka – Dominátor.

V play off měl první zápas odehrát proti New Jersey Devils. Přednost dostal Hašek, Fuhr se musel spokojit s rolí náhradníka. Nakonec však Devils zvítězili na zápasy 3:4. Na konci sezony je Hašek obdařen první individuální trofejí v zámoří – Vezina Trophy, která se uděluje nejlepšímu brankáři v základní části. Společně s Fuhrem obdržel William M. Jennings Trophy, která je určena pro dvojici brankářů s nejnižším počtem inkasovaných branek.

1994/1995: Během výluky si Dominik Hašek zachytal i za mateřské Pardubice

Hašek a zastupitelé týmu podepsali novou smlouvu, která mu vynesla 7 milionů dolarů za tři roky. Avšak nastávající sezona přinesla spory mezi majiteli klubů a hráčskou asociací NHLPA.

Tímto se pozdržel začátek sezony, díky čemuž někteří hráči ze starého kontinentu hledali uplatnění doma. Mezi nimi byl i Hašek, který na poslední chvíli nastoupil za Pardubice na dvě utkání.

Na konci základní části Šavle nasbíraly 51 bodů a do play off postoupily ze sedmého místa. Dominik na konci sezony podruhé obdržel Vezinu Trophy. V osobním životě Haškovi slavili, narodilo se jim totiž druhé dítě, dcera Dominika.

1995/1996: Dominik Hašek mezi hvězdy NHL

Nová sezona znamenala pro Sabres značné změny, hlavní trenér John Muckler povýšil na generálního manažera a místo sebe našel náhradu v Tedu Nolanovi. Avšak hra Šavlí se podstatně zhoršila, z 82 zápasů bylo vítězných pouze 33. Tím se na Haška spustilo více střel, čímž si mohl vylepšovat statistiky.

Obdržených branek měl avšak nejvíce za celou svoji kariéru – 161 branek s průměrem branek na zápas 2,01. Do toho všeho jej trápily zdravotní problémy. Přesto všechno byl poprvé nominován do All Star Game.

1996/1997: Dominik Hašek sbíral jednu trofej za druhou

Po „prázdninách“ se situace v Buffalu uklidnila, hra se zlepšila, avšak jedinou hvězdou, o kterou se tým mohl opřít, byl Dominik Hašek. Na konci základní části s přehledem Sabres zvítězili Severovýchodní divizi s náskokem osmi bodů nad druhým Pittsburghem.

V prvním utkání play off se Buffalo střetlo s Ottawou Senators, která nakonec podlehla 4:3 na zápasy. Avšak Dominik si v třetím zápase poranil koleno a již v bojích o Stanley Cup nenastoupil, protože mezitím Buffalo podlehlo Philadelphii 1:4. Po tomto ročníku byl Hašek za výsledky v základní části soutěže odměněn již potřetí Vezinou Trophy a nově Hart Memorial Trophy, která se uděluje nejužitečnějšímu hráči ligy a obdobnou Lester B. Pearson Award, kterou udělují samotní hráči někomu ze svého středu. V Česku ještě k ocenění přidal Zlatou hokejku.

1997/1998: Zlaté Nagano a průměr 0,97 branky na zápas!

Na nastávající sezonu se v městě Šavlí udaly velké změny – generálního manažera Johna Mucklera vystřídal ve funkci Darcy Regier, který se rozhodl, že novopečeného držitele Jack Adams Award Teda Nolana nahradí Lindy Ruff. Z počátku se týmu nedařilo, Hašek inkasoval zbytečné góly, později byl dokonce odsunut do role druhého brankáře, v brance jej zastoupil Steve Shields.

Do přelomu roku se mu forma vrátila a opět obsadil post hlavního brankáře týmu. V únoru roku 1998 započal Turnaj století, čímž byl označován olympijský hokejový turnaj konaný v Naganu. Tento ročník byl přelomový, protože mezinárodní olympijský výbor se dohodl s IIHF a NHL, že nejslavnější ligová soutěž bude poprvé v historii přerušena, aby na olympijském turnaji mohli startovat i hráči z NHL.

Dominik Hašek byl jedničkou brankářů českého výběru. Čeští reprezentanti byli nasazeni ve skupině C, kde po střetu s Finskem 3:0, Kazachstánem 8:2 a Ruskem 1:2, nakonec skončili na druhém místě.
Ve čtvrtfinálovém zápase se střetli s hokejisty ze Spojených států, kteří podlehli nečekaně 4:1. V tomto zápase se Hašek představil se svými nejlepšími výkony turnaje.

V následujícím semifinále Češi zkřížili hokejky s výběrem z Kanady, který po nerozhodných 60 minutách 1:1 musel být rozhodnut nájezdy. Zde Hašek obstál s čistým štítem díky Robertu Reichlovi, který jako jediný proměnil, čeští sportovci slavili vítězství.

Finálový zápas nastoupili Češi proti, již v tomto turnaji poznaným, ruským hokejistům. Avšak Hašek byl opět ve výtečné formě a vychytal druhý zápas bez obdržené branky. Jediný gól, který v zápase padl, pocházel z hokejky Petra Svobody.

A tak se celý český národ mohl radovat z historicky prvního získaného olympijského titulu a to v době, kdy se v turnaji objevili nejlepší hráči planety.

Hašek po návratu ke svému týmu musí dokončit základní část, kde celkově odehrál 72 zápasů s průměrným gólem obdrženým za zápas 2,09 a v jeho kariéře rekordním počtem 13 čistých kont.

V prvním kole play off Buffalo narazilo na soupeře z Philadelphie, kteří mu podlehli 4:1 na zápasy. V semifinále konference porazilo bez velkých problémů montrealské hokejisty 4:0, díky čemuž postoupilo po osmnácti letech do finálového střetnutí východní konference. Zde však Buffalo narazilo. První utkání ještě vyhrálo 2:0, avšak poté zkušenější Capitals zaváhali jen jednou a vyhráli sérii 4:2.

Po skončení sezony byl Hašek opět vyznamenán počtvrté Vezina Trophy, jako jediný brankář v historii podruhé Hart Trophy a také Lester B. Pearson Award.
V Čechách byl vyhlášen taktéž popáté vítězem ankety Zlatá hokejka, podruhé Sportovec roku a Hokejista století.

1998/1999: Dominátor sahal po Stanley Cupu

Před začátkem nové sezony zorganizovali Dominik Hašek a Jaromír Jágr tzv. „Utkání snů“, kde se proti českému výběru z Nagana postaví největší hvězdy světa. Český výběr porazil světový výběr 10:7.
Základní část vyšla Buffalu podobně jako předchozí rok. S 91 body skončilo na čtvrtém místě v severovýchodní divizi. V play off rozneslo Buffalo na kopytech Ottawu 4:0 na zápasy. Následně Šavlím podlehli i Boston 4:2 a Toronto 4:1.

Ve finálovém klání Stanley Cupu, kterého se Hašek účastní prvně, Šavle nastoupily proti favorizovanému Dallasu. První zápas vyhrálo Buffalo 3:2 v prodloužení, avšak poté následovaly dvě prohry 4:2 a 2:1.
Stav série srovnaly Šavle po posledním vyhraném zápase 2:1. Pak již po zápasech slavil pouze Dallas, s výhrami 2:1 a 4:2 se stal v sezoně 1998/1999 držitelem Stanley Cupu. Po sezoně si Hašek připsal na konto již popáté trofej pro nejlepšího gólmana ligy.

1999/2000: Problémy s třísly jej přiměly k pokračování aktivní kariéry

Před sezonou Dominik Hašek oznámil, že sezona 1999/2000 by měla být z rodinných důvodů jeho poslední.

Avšak na jejím počátku, 30. října, se obnovily jeho problémy s třísly. Kolem Vánoc Hašek oznámil, pokud by jeho zranění byla dlouhodobější, od profesionálního hokeje by prozatím neodstoupil.
Na led se vrátil v únoru. Na konci sezony měl odehraných 35 zápasů s průměrem 2,21 gólu na zápas. V play off se Buffalo střetlo s rivalem Philadelphií. Po pěti zápasech podlehlo 4:1. Nakonec se tedy rozhodl ještě s hokejem pokračovat.

Sezona 2000/2001: Další Vezina Trophy pro Dominátora

V základní části sezony nasbíralo Buffalo v 82 zápasech 98 bodů. Do vyřazovací části vstoupily Sabres ze šesté příčky. První kolo bylo opět souzeno pro střet s Philadelphií Flyers, kde se začal prosazovat Roman Čechmánek.

Tentokrát vyšlo ze střetu vítězněji Buffalo, které Letce porazí 4:2 na zápasy. V druhém kole si zkřížilo hokejky s Pittsburghem, kde slavil svůj návrat Mario Lemieux. Sérii po šesti zápasech rozhodla výhra 3:2 po prodloužení ve prospěch Tučňáků.

A tak Haškova cesta za Stanley Cupem opět skončila, tentokrát již ve druhém kole bojů o trofej. Po sezoně byl pošesté oceněn Vezinou Trophy.

2001/2002: První Stanley Cup!

Po dohodě se Sabres byl Hašek uvolněn jako volný hráč. Pro přestup se rozhodoval mezi dvěma týmy – Detroit Red Wings a St. Louis Blues. Nakonec si vybral Detroit, který na oplátku do Buffala poslal Vjačeslava Kozlova a volbu v prvním kole draftu.

Avšak Haška začaly trápit zdravotní problémy. Po čase byly však problémy pryč. Před příchodem Haška v klubu byl jedničkou v brance Chris Osgood, který po příchodu nové posily odešel do New Yorku, kde podepsal smlouvu s Islanders. Haškovi se začátek sezony podařil a do olympijské přestávky vychytal třikrát čisté konto.

Turnaj v Salt Lake City byl teprve druhý, který byl otevřen i pro hráče z NHL. Český výběr byl nasazen do skupiny C, kde se postupně střetl s týmy z Německa (8:2), Švédska (1:2) a Kanady (3:3). Tím Česko postoupil se třemi body ze druhé pozice.

Ve čtvrtfinále se střetl s týmem z Ruska. Avšak zde ve druhé třetině po úniku a střele Maxima Afinogenova český tým prohrál 1:0. Do konce utkání již skóre zůstalo nezměněné. A tak česká účast na turnaji skončil již v prvním kole vyřazovacích bojů.

Do konce základní části Hašek odehrál 65 zápasů, z toho 41 vítězných. Obdržel průměrně 2,17 branky na zápasy s 5 čistými konty. Detroit se 116 body postoupil do play off z prvního místa s President’s Trophy.

Ve čtvrtfinále konference se tým střetl s Vancouver Canucks, který první společný zápas vyhrál. Série nakonec skončila 4:2 pro Rudá křídla. V semifinále se Detroit setkal se St. Louis Blues. Zde si Detroit dovolil jen jedno zaváhání, kdy prohrál 6:1, ale Hašek vychytal dva zápasy s nulou, což pro Detroit znamenal postup do finále konference, kde své hole srazil s Coloradem Avalanche.

V bráně protivníků se objevil odvěký Haškův rival Patrick Roy. Konečný výsledek střetnutí byl 4:3 pro Detroitu Red Wings. Tím si zajistili kýžený postup do finále play off, kde tým změřil síly s Carolinou Hurricanes. První zápas znamenal více štěstí pro Carolinu, poté co slavila vítězství 3:2. Následující zápasy byly již v režii Detroitu a 13. června se Hašek konečně dočkal poté, co Carolina podlehla v závěrečném pátém zápase 3:1. Tím se Haškovi splnil dlouholetý sen.

Následovaly oslavy, po kterých Hašek oznámil definitivní konec kariéry i přes neustálé přemlouvání vedením Detroitu. Hašek se poté přestěhoval i s rodinou zpět do Čech.

2002/2003: Dominik Hašek se vrátil do Česka

Tato sezona pro Haška znamenala konec s hokejem. S rodinou se přestěhoval zpět do Česka, kde se věnoval podnikání.

2003/2004: Dominátor opět hráčem Red Wings

Poté, co se Hašek před rokem loučil s hokejem se po roce rozhodl opět vrátil do profesionální soutěže. Smlouvu s ním podepsal opět Detroit. Avšak se mu vrátily problémy s třísly, které jej vyřadily po 14 odehraných zápasech na celou sezonu. V dubnu 2004 podstoupil operaci třísel a vrátil se zpět do Pardubic.

Jednoroční smlouva vypršela a Hašek se rozhodl pokračovat ve svém angažmá v Ottawě. Avšak následující sezona byla ve znamení stávky.

2004/2005: Stávka znamenala další přerušení aktivní kariéry

Při stávce v NHL se Hašek účastnil zápasů s výběrem Primus Worldstars, který cestoval Evropou a sehrál zápasy s temnými týmy ze sedmi zemí v deseti zápasech.

Turné započalo 7. prosince a trvalo do 23. prosince. Tým Primus Worldstars navštívil Lotyšsko, Rusko, Slovensko, Švýcarsko, Švédsko, Norsko a Polsko.

2005/2006: Dominik Hašek se zranil na olympiádě

V nastávající sezoně Hašek odehrál do olympijské přestávky 43 zápasů z čehož bylo 28 výherních s průměrem 2,09 obdržených branek na zápas. S Haškem se na nastávajícím olympijském turnaji počítalo, avšak v prvním zápase, kde se česká reprezentace střetla s celkem z Německa došlo k zranění, které pro něj znamenal konec turnaje a dokonce celé sezony. Dominik Hašek pak podepsal novou smlouvu opět s Detroitem.

2006/2007: Dominátor týmovou jedničkou Red Wings

V sezoně se Hašek opět stal prvním gólmanem týmu. Dvojkou se stal Chris Osgood. Hašek odehrál do konce základní části 56 zápasů s průměrem obdržených branek na zápas 2,05. V play off odehrál 18 zápasů, avšak cesta za pohárem skončila ve finále západní konference poté, co Detroit podlehl Anaheimu, budoucímu výherci Stanley Cupu.

2007/2008: Druhý Stanley Cup pro Dominika Haška

V poslední aktivní sezoně Hašek odehrál 41 zápasů s průměrem 2,14 obdržených branek na zápas. Detroit postoupil se 115 body do čtvrtfinále konference. Hašek však v play off odehrál pouze čtyři zápasy. Haškovým posledním zápasem bylo čtvrté utkání Detroitu proti Nashvillu Predators 16. dubna, při kterém po obdržení třetího gólu opustil branku a zbytek zápasu i play off odchytal již Chris Osgood.

Tým Detroitu nakonec ve finále porazil výběr Pittsburgh Penguins a vyhrál Stanley Cup. Po oslavách Dominik Hašek 9. června oznámil konec aktivní kariéry.

2008/2009: Dominik Hašek se angažuje v českém hokeji

Po návratu domů se Dominik Hašek odstěhoval do Prahy, kde začal svůj nový život bez ledního hokeje. Během dalších měsíců se stal šéfem komise, která navrhovala hráče do Síně slávy českého hokeje.

2009/2010: Dominik Hašek se vrátil do Pardubic a vychytal mistrovský titul

Na jaře roku 2009 oznámil Dominik Hašek, že se vrátí do mateřského klubu. Jeho comeback byl ostře sledovaný, všichni byli zvědavi, jak se mu bude dařit. Už v základní části patřil k velkým oporám pardubického týmu, jeho forma gradovala v play off. Východočeši sice prohráli první čtvrtfinálový zápas s Třincem, pak ale díky němu Pardubice vyhrály dvanáct utkání v řadě a získaly pátý mistrovský titul v historii klubu. Povedenou sezonu korunoval Dominik Hašek ziskem tří individuálních trofejí: stal se Hokejistou sezony, nejlepším hráčem play off a brankářem.

2010/2011: Dominik Hašek zakončil kariéru v Kontinentální hokejové lize

V červnu roku 2010 podepsal kontrakt se Spartakem Moskva, za který odchytal 44 zápasů v základní části. Do bojů o Gagarinův pohár Spartak Moskva nastoupil proti SKA Petrohrad, který po čtyřech vyhraných zápasech postoupil. Po skončení angažmá v KHL trénoval, ale v aktivní kariéře už nepokračoval.

Kariéra Dominika Haška ve stručných faktech

  • Extraligovou premiéru si odbyl 1. prosince 1981 (v 16 letech) v utkání proti Spartě Praha
  • Premiéra v reprezentaci – 15. února 1983 v Göteborgu v přátelském utkání Švédsko – Československo 3:2
  • Premiéra v NHL – 6. listopadu 1990 v dresu Chicaga Blackhawks proti Hartfordu (1:1)
  • Poslední zápas v reprezentaci – 15. února 2006 – hned v úvodním zápase na ZOH v Turíně proti Německu odstoupil v první třetině kvůli zranění
  • Poslední zápas v NHL odchytal ve 43 letech a 78 dní. Bylo to čtvrté utkání prvního kola play off NHL 2007/2008 proti Nashvillu Predators. Po gólu Grega de Vrieseho na 3:1 opustil branku. Zbytek utkání odchytal Chris Osgood. Přesto Dominik získal druhý Stanley Cup s Detroit Red Wings

Úspěchy Dominika Haška

  • Vítězství na Zimních olympijských hrách 1998 v Naganu (6 zápasů, 6 inkasovaných gólů, průměr golů na zápas 0,97 a úspěšnost 96,10 %)
  • Vítězství ve Stanley Cupu s Detroitem (2002, 2008)
  • Tři mistrovské tituly s Pardubicemi (1987, 1989 a 2010)
  • Dvakrát získal cenu Hart Memorial Trophy pro nejlepšího hráče NHL (1997, 1998) – volí generální manažeři
  • Dvakrát získal Lester B. Pearson Award (1997, 1998) – obdoba Hart Memorial Trophy, ale volí hráči
  • Šestkrát získal Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře NHL (1994, 1995, 1997, 1998, 1999, 2001)
  • Třikrát získal William M. Jennings Trophy (1994, 2001, 2008) – tým s nejnižším počtem obdržených gólů
  • Nejlepší brankář Zimních olympijských her v Naganu (1998)
  • Pětkrát člen All Star týmu NHL (1994, 1995, 1997, 1998 a 1999)
  • Jednou člen All Star týmu nováčků NHL (1992)
  • Dvakrát nejlepší brankář MS dle IIHF (1987 a 1989)
  • Třikrát člen All Star týmu na MS (1987, 1989 a 1990)
  • Šestkrát nejlepší brankář československé a české ligy (1986, 1987, 1988, 1989, 1990 a 2010)
  • Nejlepší brankář mistrovství světa juniorů (1982)
  • Pětkrát vítěz ankety Zlatá hokejka (1987, 1989, 1990, 1997 a 1998)
  • Vítěz ankety Hokejista století (1998)
  • Dvakrát vítěz ankety Sportovec roku ČR (1994 a 1998)

Úspěchy v NHL

  • Vychytané nuly (3. místo)
  • Vítězné zápasy (4. místo)
  • Nejvyšší procentuální úspěšnost zákroků (92,20 %)
  • Nejvíce odchytaných zápasů mezi evropskými brankáři
  • Odchytané zápasy s nulou – 81 (6. místo)
  • Průměr obdržených branek na zápas – 2,20 (8. místo)
  • Počet vítězství – 389 (11. místo)

Úspěchy v základní části

  • První brankář, který měl statistiku průměrného počtu obdržených branek na zápas pod 2,00 – 1,95 (1993/1994)
  • Nejvíce odchytaných nul v měsíci – 6 (1997/1998)

Úspěchy v play off

  • Odchytaných zápasů s čistým kontem – 15 (3. místo)
  • Počet vítězství v zápasech play off – 61 (4. místo)
  • Počet čistých kont v sezoně – 6 (2. místo)
  • Počet čistých kont – 15 (3. místo)
  • Počet vítězství – 61 (10. místo)

Úspěchy Dominika Haška v reprezentaci

  • 1982: mistrovství světa juniorů v Minnesotě – 2. místo
  • 1983: mistrovství světa juniorů v Leningradu – 2. místo
  • 1983: mistrovství světa v Německé spolkové republice – 2. místo
  • 1985: mistrovství světa juniorů v Helsinkách a Turku – 2. místo
  • 1987: mistrovství světa ve Vídni – 3. místo
  • 1989: mistrovství světa ve Stockholmu – 3. místo
  • 1990: mistrovství světa v Bernu a Fribourgu – 3. místo
  • 1998: Zimní olympijské hry v Naganu – 1. místo
  • 2006: Zimní olympijské hry v Turíně – 3. místo

Kariéra Dominika Haška

  • 1971–1989: Tesla Pardubice
  • 1989–1990: Dukla Jihlava
  • 1990–1992: Chicago Blackhawks/Indianapolis Ice
  • 1992–2001: Buffalo Sabres
  • 1994–1995 v době výluky NHL: HC Pardubice
  • 2001–2004: Detroit Red Wings
  • 2005–2006: Ottawa Senators
  • 2006–2008: Detroit Red Wings
  • 2009–2010: HC Eaton Pardubice
  • 2010–2011: Spartak Moskva