26.04.2015
Jan Hrabal

Pardubicím startuje letní příprava, kádr není konečný

PARDUBICE — V posledním dubnovém týdnu začnou nabírat síly na novou sezonu hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. Východočeský kádr prochází proměnou, podoba týmu ještě není hotová.

V pondělí ráno se v kabině sejdou všichni hokejisté vyjma zahraničních reprezentantů na úvodní schůzce. „Hráčům oficiálně představíme nový realizační tým A mužstva a řekneme si plán letní přípravy,“ uvedl sportovní manažer klubu Dušan Salfický.

Již dříve byl asistentem trenéra jmenován Václav Baďouček, trenérem brankářů zůstává Vladimír Dohnal, který přišel do Pardubic na začátku letošního kalendářního roku. Novým vedoucím A týmu HC ČSOB Pojišťovna Pardubice se stal Petr Mudroch, dvojnásobný extraligový mistr, který pomohl východočeskému klubu k zisku zlatých medailí v roce 2005. Bohuslav Šťastný zůstává činný v pardubickém klubu. Novým kondičním trenérem se stal rovněž bývalý odchovanec Petr Mocek. Fyzioterapeutkou týmu je Lenka Konvalinová.

Brankářské složení zůstává beze změny, nové smlouvy podepsali Robert Kristan i Tomáš Halász, stávající kontrakt běží Karlu Vejmelkovi. „S mužstvem bude trénovat také Vladislav Koutský, který zatím nemá angažmá,“ informoval.

Smlouvy k 30. dubnu 2015 končí Václavu Benákovi, Jakubu Čuttovi, Karolu Korímovi a Aleši Píšovi. „Všem děkujeme za odvedené služby a přejeme mnoho štěstí,“ prohlásil. Poslední jmenovaný – osmatřicetiletý bek Aleš Píša – odehrál za Pardubice 786 utkání, v nich vstřelil 77 branek a přidal 172 asistencí. „Aleš spojil svou tuzemskou kariéru výhradně s Pardubicemi, podílel se na úspěších týmu v posledních dekádách. Zaslouží si velký dík za odvedené služby,“ řekl Dušan Salfický.

Novou tváří pardubické obrany je pětadvacetiletý zadák Tomáš Bokroš. V minulé sezoně působil v Trenčíně, v základní části slovenské Tipsport extraligy byl nejlepším obráncem v hodnocení účasti na ledě. Na své konto si syn známého trenéra připsal osmadvacet kladných bodů.

„Jsme rádi, že jsme Tomáše získali. Jedná se o praváka, který disponuje velmi dobrými fyzickými parametry. Věříme, že bude platnou posilou našeho týmu a prokáže své kvality,“ uvedl na jeho adresu sportovní manažer pardubického klubu.

Na východ Čech se vrací Michal Šeda, který od sezony 2009/2010 působil v Košicích. Zde v každém roce získal medaili: v letech 2010, 2011, 2014 a 2015 vyhrál mistrovský titul, stříbro bral v mezidobí.

„Michal je Pardubák, ve Slovensku nabral další zkušenosti, je to poctivý kluk. V každé sezoně získal kladné body, máme na něj dobré reference, chce se vrátit do mateřského klubu. Věřím, že vyztuží naši defenzívu,“ poznamenal Dušan Salfický.

Další staronovou tváří Pardubic je vytáhlý zadák Marek Drtina, jenž v posledních dvou sezonách působil v první lize a v té poslední ve slovenské Skalici a byl zde jasně nejproduktivnějším bekem. „Známe ho velmi dobře, získal nové zkušenosti a je ještě vyhranější,“ nechal se slyšet.

Do přípravy s A týmem se zapojí také obránce Jan Látal, který vloni působil v Kladně a je v Pardubicích na testech. S prvním mužstvem budou trénovat také sedmnáctiletí Vojtěch Budík a Ondřej Vála. „Oba mladíci jsou naším příslibem, určitě dostanou svou šanci poprat se o svá místa,“ ubezpečil Dušan Salfický.

Bez kontraktu na příští sezonu jsou z hráčů základního kádru Pardubic uplynulé sezony útočníci Jiří Cetkovský a Jan Semorád. „Všichni hráči, kteří nás opustí, si zaslouží naše poděkování za to, co pro Pardubice odvedli,“ řekl Dušan Salfický a potvrdil, že z hostování ve Slavii Praha se do Pardubic vrací Jan Kolář. S reprezentacemi jsou Tomáš Marcinko a Lukáš Radil.

Novou tváří pardubické ofenzívy může být slovenský forvard Matej Sikela, který je na východě Čech na testech. V minulosti působil v juniorských týmech Znojma a Havířova. „Má výborné parametry, je na něm, zda se prosadí,“ řekl sportovní manažer klubu.

Bez sedmi centimetrů dva metry do výšky a metrický cent na váze má Eduard Šimun. „U něj je situace podobná jako u Mateje. Rádi bychom využili jeho fyzických předpokladů, mohl by zvýšit důraz v našem útoku,“ doplnil.

Řada hráčů se do přípravy s A týmem HC ČSOB Pojišťovna Pardubice zapojí později. „Někteří kluci stále reprezentují, dalším skončila sezona před pár dny a zaslouží si odpočinek na regeneraci sil, proto se budou k mančaftu připojovat postupně,“ řekl Dušan Salfický.

„Naprostá většina hráčů se bude připravovat společně, individuální tréninkové plány mají Robert Kristan a Blaž Gregorc, kteří budou doma ve Slovinsku. Dále pak Jan Kolář s Petrem Sýkorou, kteří vždy přišli na led stoprocentně připraveni,“ uzavřel sportovní manažer HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.

Hráči s platnými smlouvami pro sezonu 2015/2016 nebo na testech

Brankáři

Tomáš Halász, Vladislav Koutský, Robert Kristan a Karel Vejmelka.

Obránci

Tomáš Bokroš, Vojtěch Budík, Petr Čáslava, Marek Drtina, Blaž Gregorc, Ladislav Havlík, Jan Látal, Jan Ščotka, Michal Šeda, Ondřej Vála a Jan Zdráhal.

Útočníci

Tomáš Kaut, Jan Kolář, Jaroslav Moučka, Lukáš Nahodil, Patrik Poulíček, Jiří Půhoný, Matej Sikela, Jan Starý, Petr Sýkora, Eduard Šimun, Michael Špaček, Radoslav Tybor, Daniel Voženílek a Tomáš Zohorna.

Realizační tým A mužstva HC ČSOB Pojišťovna Pardubice

Hlavní trenér

Mgr. Miloš Říha.

Asistent trenéra

Václav Baďouček.

Trenér brankářů

Mgr. Vladimír Dohnal

Kondiční trenér

Petr Mocek.

Videotrenér

Michal Rejzek.

Lékař

MUDr. Zdeněk Koreček a MUDr. Jan Vanáč.

Fyzioterapeutka

Lenka Konvalinová.

Kustod

Libor Hovorka

Masér

Martin Mandys.

Vedoucí mužstva

Petr Mudroch.