10.04.2015
Jan Hrabal

A tým povede Miloš Říha ml., asistentem Václav Baďouček

PARDUBICE — Hokejový klub HC ČSOB Pojišťovna Pardubice zná složení trenérského týmu A mužstva pro novou extraligovou sezonu. Hlavním trenérem se stává Miloš Říha mladší, jenž v pátek uzavřel s vedením klubu nový kontrakt, jeho asistentem bude Václav Baďouček. Miloš Říha vedl tým na pozici asistenta trenéra v předchozích dvou sezonách.

„Jeho jmenování do funkce hlavního trenéra našeho A týmu chceme ocenit jeho dosavadní práci pro náš klub a zároveň zajistit určitou návaznost. Jsme přesvědčeni o jeho odborných kvalitách a zároveň velké motivaci být úspěšným trenérem, k čemuž má veškeré předpoklady,“ řekl generální manažer klubu HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Ondřej Šebek.

„Chceme stavět mužstvo na tom dobrém, co v něm je. Věříme, že nový trenérský tým bude úspěšný. Miloš Říha může navázat na práci z minulých sezon, Václav Baďouček je zkušeným trenérem s pozitivním myšlením,“ pokračoval Ondřej Šebek.

Klub oznámil složení nového trenérského týmu na oficiálním zakončení sezony s fanoušky. Na něm Miloš Říha symbolicky převzal od svého otce trenérské žezlo nad pardubickým týmem.

„Moc si této nabídky vážím a je mi ctí ji přijmout,“ prohlásil nový hlavní trenér pardubických hokejistů. „Vůbec jsem neváhal, jdu do toho. S kolegy se okamžitě pustíme do práce, abychom připravili formát letní přípravy, která začne ještě do konce dubna. Naším cílem je pochopitelně vylepšit umístění z minulé sezony a posunout pardubický tým co nejblíže špičce extraligové tabulky,“ doplnil Miloš Říha.

Miloš Říha mladší

Miloš Říha ml.

Miloš Říha

Miloš Říha se narodil 9. února 1982 v Ostravě, je odchovancem zlínského hokeje. S aktivní hráčskou kariérou skončil ze zdravotních důvodů v mládežnickém věku. S trénováním začal v roce 1999 a následně se věnoval mládežnickým kategoriím v Karlových Varech, Pardubicích a Hradci Králové. Působil také v roli skauta.

Miloš Říha vystudoval obory Informační management, Řízení a obor Management sportu a trenérství na Fakultě tělesné kultury v Olomouci. V roce 2014 dokončil studium trenérské licence A v ledním hokeji na FTVS v Praze, ve 226stránkové práci detailně analyzoval týmy Salavat Julajev Ufa a Dynamo Moskva v Kontinentální hokejové lize. Rovněž je držitelem trenérských licencí A v in line hokeji a trenérské licence B ve florbale.

V roce 2008 pomohl pardubickému dorostu k postupu do play off, o dva roky později se mu totéž povedlo v Hradci Králové (poprvé v historii klubu v této kategorii, v další sezoně vítězem základní části v extralize staršího dorostu), kde působil v letech 2009 až 2013 jako šéftrenér Sportovního centra mládeže a dále v letech 2011 až 2013 jako sportovní ředitel a metodik klubu, vedl mužstvo juniorů, se kterými vyhrál Ligu juniorů v sezoně 2012/2013 a v ní byl rovněž asistentem trenéra u A týmu. V posledních letech jezdil na předsezonní kempy zahraničních klubů jako kondiční trenér. Miloš Říha se v sezoně 2013/2014 stal asistentem trenéra HC ČSOB Pojišťovna Pardubice, na této pozici působil dvě sezony. Nejprve pomáhal Zdeňku Venerovi, v závěru sezony 2014/2015 svému otci. Od nové sezony 2015/2016 je hlavním trenérem pardubických hokejistů.

Václav Baďouček

Václav Baďouček

Václav Baďouček

Václav Baďouček se narodil 9. února 1962 v Plzni. Odchovanec škodovky debutoval ve federální lize na podzim roku 1979 proti Trenčínu, tehdy mu bylo jen 17 a půl roku. Po dvou letech v Plzni odešel na vojnu, působil v jihlavském béčku, které mělo sídlo v Písku. Dvakrát se zúčastnil mistrovství světa do 20 let. Z Německé spolkové republiky si přivezl roku 1980 až pátou příčku, v následujícím roce patřil k oporám a měl velký podíl na zisku stříbrné medaile z mistrovství světa juniorů ve Spojených státech amerických.

Po vojně se vrátil do Plzně, kde působil nepřetržitě v letech 1983 až 1991. Šest let působil v československém reprezentačním béčku, později přejmenovaném na olympijský tým. S tímto výběrem se podíval do zámoří, Skandinávie i třeba dalekého Japonska. S A týmem Československa absolvoval pouze jedno delší soustředění, k oficiálnímu utkání za národní tým však nenastoupil. V roce 1991 odešel do Zlína, kde strávil dvě sezony, pak přestoupil do Karlových Varů, kde strávil dvě sezóny a účastnil se postupu do první ligy. Po odchodu z lázeňského města si vyzkoušel zahraniční angažmá v Bolzanu. Rok na to prožil nepříjemnou zkušenost, když sestoupil s Baníkem Sokolov z první ligy. V roce 1997 přesídlil do německého Selbu, jeho další kroky vedly do Příbrami.

V bývalém hornickém městě začala i Baďoučkova trenérská kariéra. S juniory postoupil do ligy a u vypomáhal rovněž u A týmu. Po dvou letech zamířil do Rokycan, pak odešel do Písku a v sezoně 2004/2005 se stal asistentem Radima Rulíka v Karlových Varech. Zde působil až do roku 2008, kdy přijal nabídku Znojma. Po následném angažmá v Karlových Varech vedl v posledních třech sezonách mužstvo Mostu, které vytáhl do play off první hokejové ligy. Václav Baďouček, který rovněž vlastní trenérskou licenci A, je novým asistentem trenéra HC ČSOB Pojišťovna Pardubice od sezony 2015/2016.