15.12.2014
Jan Hrabal

Čtveřice Pardubáků si chce splnit sen. Podaří se jim to?

ROKYCANY — Na všech postech mají hokejové Pardubice zastoupení na právě probíhajícím závěrečném soustředění reprezentace do dvaceti let. V Rokycanech se na vrchol juniorské sezony chystají brankář Karel Vejmelka, obránce Jan Ščotka a útočníci Michael Špaček a Daniel Voženílek.

Celá čtveřice má zkušenosti z naší nejvyšší soutěže, všichni touží reprezentovat na blížícím se šampionátu, který hostí Toronto a Montreal. V úterý 16. prosince 2014 odpoledne oznámí trenéři konečnou nominaci, ve které budou tři brankáři, sedm obránců a třináct útočníků. O den později odletí tým do Kanady.

Karel Vejmelka: Jsem plný očekávání

Letošní statistiky Karla Vejmelky
Soutěž Zápasy Minuty Góly Zásahy Průměr Úspěšnost
Tipsport extraliga 2 120 8 78 4,00 90,70 %
1. liga 3 176 4 81 1,36 95,29 %
DHL extraliga juniorů 26 1555 59 794 2,28 93,08 %

Brankář Karel Vejmelka je sice o rok mladší, i tak si svými výkony zasloužil pozvánku na závěrečný kemp. Do Rokycan přijel už v pátek večer, od sobotního rána poctivě trénuje.

„Na kemp jsem se moc těšil. Je to nový zážitek, získám další cenné zkušenosti. Navíc si plním svůj sen. Jsem rád, že tu mohu být,“ řekl pardubický gólman.

Má jediný cíl: svými výkony ukázat, že ač je o rok mladší, tak si zaslouží pozvánku do juniorského národního týmu. „Jsem tu s nejlepšími hokejisty naší kategorie. Chci se probojovat do týmu pro Kanadu,“ pokračoval Karel Vejmelka.

Osmnáctiletý brankář na sebe také upozornil kvalitními výkony v Tipsport extralize. Pardubičtí trenéři jej nominovali ke dvěma utkáním a v nich rozhodně nezklamal, ba naopak! Prokázal, že má na to chytat nejvyšší soutěž.

„Cením si toho, že jsem mohl chytat za áčko Pardubic. Nevím, zda to hrálo výraznou roli pro rozhodování trenérů juniorské reprezentace, každopádně jsem si odnesl obrovské zkušenosti, hodně mi to pomohlo také psychicky. Vím, že jsem schopen chytat extraligové zápasy,“ prohlásil rodák z Třebíče.

Moc dobře ví, že není v pozici favorita na post jedničky. „Chci si to zde hlavně užít, získat nové zkušenosti. Pokud dostanu šanci, budu za ni vděčný. Chci ukázat, co ve mně je,“ řekl.

„V Kanadě jsem byl naposledy vloni a docela se mi tam dařilo. Tehdy jsme tam byli týden dopředu, zvykl jsem si všechno, docela mi vyhovovalo užší kluziště. Vše je rychlejší, brankář musí být pozornější. Pokud by se mi povedlo probojovat se do finální nominace, splnil by se mi sen i z důvodu, že se šampionát koná ve dvou asi nejhokejovějších městech na světě. Řada zápasů mistrovství je již vyprodána. Moc si vážím toho, že mohu bojovat o to si zde zahrát,“ doplnil Karel Vejmelka.

Karel Vejmelka

Jan Ščotka: Prožívám největší skok kariéry

Letošní statistiky Jana Ščotky
Soutěž Zápasy Branky Nahrávky Body +/− Tr. min.
Tipsport extraliga 25 1 4 5 −4 8
DHL extraliga juniorů 10 4 5 9 5 4

Obránce Jan Ščotka přišel do Pardubic ze Vsetína, kde v minulé sezoně hrál v juniorce a starším dorostu. Na východě Čech se postupně propracoval do první extraligové obrany, kde odehrál několik zápasů s kapitánem Petrem Čáslavou.

„Hraje se mi s ním skvěle. On je klidný, víc si i díky němu věřím a dovolím si i více. Když něco pokazím, tak on to napraví. Vážím si toho, že mohu hrát s ním. Hodně mě podporuje. Já jsem spíše do ofenzívy, říká mi, ať se toho moc nebojím,“ řekl pardubický bek.

I on bojuje o svou šanci prodrat se na mistrovství světa hráčů do dvaceti let. „Dělám pro to všechno. Když mám možnost, tak si povídám s Petrem Čáslavou, on mi hodně radí, co a jak dělat, abych hrál ještě lépe. Šanci máme všichni stejnou. Uvidíme na kempu, jak si vybere pan Přerost. Třeba mi pomůže, že hraji radši dopředu a libuji si ve výpadech,“ usmál se.

Favorita blížícího se ho vrcholu juniorské sezony stejně jako ostatní hledá spíše v zámoří.  „Nejsilnější mančaft má asi Kanada, ta bude jedním z favoritů. Myslím si, že bychom mohli navázat na úspěch z osmnáctek a rád bych byl přímo u toho,“ poznamenal.

„Pokud se probojuji do finální nominace, bylo by to super, navíc se hraje v Toronto a Montrealu. V zámoří hokej doslova žerou, takže se dá očekávat, že na nás bude plno,“ pokračoval Jan Ščotka.

Na Valašsku se může opřít o výborné zázemí, i když hraje daleko od domova. „Naši i děda mi hodně fandí a věří mi, že se probojuji na mistrovství světa juniorů. V této sezoně prožívám největší skok své kariéry a snad to takhle bude pokračovat,“ doplnil osmnáctiletý zadák.

Jan Ščotka

Michael Špaček: Věřím, že na to mám

Letošní statistiky Michaela Špačka
Soutěž Zápasy Branky Nahrávky Body +/− Tr. min.
Tipsport extraliga 22 3 5 8 −5 6
DHL extraliga juniorů 1 0 1 1 0 4

Nejmladší člen pardubické čtveřice se z důvodu nemoci připojil k juniorskému týmu se zpožděním, i on vyhlíží velký hokejový zážitek, kterého by byl účasten. Michael Špaček ví, že konkurence je veliká.

„Vůbec nikdo neví, kdo jak pojede. Ale udělám všechno pro to, abych se dostal do finálního kádru. Chci to odmakat a uvidí se,“ řekl sedmnáctiletý útočník HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.

„Češi hrají v Torontu, druhá skupina se hraje v Montrealu. Obě města jsou hokejová a určitě je super, že se právě zde koná juniorské mistrovství světa. Na většinu zápasu bude vyprodáno, tam to prostě žije,“ pokračoval pardubický talent.

Moc dobře ví, že česká dvacítka má na to uspět, na druhou stranu světová špička má obrovské kvality. „Konkurence je obrovská. Určitě nemáme špatný tým, parta hráčů je výborná, tak věřím, že po stříbru na mistrovství světa hráčů do osmnácti let se povede udělat úspěch i v této kategorii,“ zamyslel se Michael Špaček.

Na listopadovém turnaji čtyř zemí sice pro zdravotní obtíže chyběl, ale i tak sledoval počínání juniorského týmu. „Myslím si, že prokázal velký charakter a že může hrát o přední místa i se světovou špičkou. Věřím, že budu moci být u toho i v Kanadě – udělám pro to všechno. Věřím, že na to mám,“ nechal se slyšet.

Pokud by se to povedlo, tak by si vánoční svátky užíval tisíce kilometrů od domova. „Vánoce mám rád, ale rád je strávím v Kanadě. Takový zážitek se vám může povést jednou za život, už nikdy se nemusí opakovat,“ doplnil Michael Špaček.

Michael Špaček

Daniel Voženílek: Chci si splnit sen

Letošní statistiky Michaela Špačka
Soutěž Zápasy Branky Nahrávky Body +/− Tr. min.
Tipsport extraliga 22 3 5 8 −5 6
DHL extraliga juniorů 1 0 1 1 0 4

Druhým pardubickým útočníkem, který by se rád dostal na seznam vyvolených je Daniel Voženílek. Osmnáctiletý forvard dotáhl juniorku k postupu do elitní skupiny, cenné minuty nasbíral i v Tipsport extralize. Nyní vyhlíží další metu…

„Kdybych se probojoval do konečného kádru, byl by to splněný sen. Když jsem se před třemi roky díval na dvacítky v televizi na Tomáše Noska, jenž nosil kapitánské céčko, tak jsem si říkal, že by bylo moc fajn se tam také dostat,“ nechal se slyšet pardubický odchovanec.

Daniel Voženílek bojoval v dresu české juniorky na posledním turnaji čtyř začátkem listopadu v Přerově. Tam naši mladíci ukázali, že mají konkurenceschopný mančaft. „Kanada je našlapaná, určitě chce vyhrát. V Evropě má skvělé hráče třeba Švédsko. Celkově je špička hodně vyrovnaná,“ přemýšlel nahlas.

Spolu se svými kamarády sledoval nedělní počínání pardubických hokejistů v Hradci Králové. „Byla tam parádní atmosféra. Pokud bych se do finálního výběru nedostal, asi by mě trochu štvalo, že jsem si derby v neděli nezahrál, ale pokud by se to povedlo, tak by mě to nemrzelo a chtěl bych co nejlépe reprezentovat náš klub v zámoří,“ řekl Daniel Voženílek, který v sezoně 2012/2013 působil v Hradci Králové.

„Říkal jsem si, že netrávit Vánoce doma je zvláštní, ale tohle by bylo velmi pěkné oživení,“ doplnil pardubický útočník zamyšleně, pokud by si také on splnil svůj velký hokejový sen.

Daniel Voženílek