27.08.2014
(HoH)

Pardubice se po sedmi letech vrací do Prostějova

PARDUBICE — Další přípravný zápas na novou sezonu sehrají hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. Východočeši nastoupí dnes od 18.00 hodin proti Prostějovu na jeho stadionu, kde se naposledy utkali v srpnu roku 2007.

Přátelské utkání: LHK Jestřábi Prostějov – HC ČSOB Pojišťovna Pardubice
  • Pardubice hrály v Prostějově naposledy 1. srpna 2007, vyhrály zde 4:2.
  • Na svůj mateřský se vrátí útočník Jiří Cetkovský.
  • Více prostoru v pardubické sestavě získají mladší hráči.
Středa 27. srpna 2014 od 18.00 hodin, Zimní stadion Prostějov

Pro Pardubice se jedná o předposlední přípravný zápas na novou sezonu, v pátek ještě odehrají v Chrudimi duel se Spartou Praha. „Do Prostějova nepojedeme v plné sestavě, někteří hráči si ze severského tripu přivezli drobná zranění. Naše sestava bude namíchaná, více prostoru dostanou mladí hokejisté, samozřejmě pojedou i zkušenější,“ informoval asistent trenéra HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Miloš Říha.

Výčet hráčů, kteří na Hanou určitě nevyrazí, je poměrně široký: „Nemůžeme počítat s Lukášem Radilem, jenž je na srazu reprezentace, dále pak Daniel Voženílek a Jan Ščotka jsou s mládežnickými národními týmy,“ nechal se slyšet. Ze zdravotních důvodů jsou dlouhodobě mimo hru Libor Pivko a Radovan Somík.

Naopak poprvé se v sestavě pardubického mančaftu objeví Václav Kočí a Michael Špaček. „Oba jsou po vážnějších zdravotních přestávkách, takže je otázkou, jak se s tím vypořádají a jaký budou mít čas na ledě. To uvidíme až v samotném utkání. Extraliga se blíží, je třeba hráče zapracovávat do kádru. Nastoupí za nás také útočník Jan Starý, jenž má podmíněnou smlouvu,“ uvedl Miloš Říha.

Fakt, že stále někteří hráči jsou mimo hru, nedělá nikomu radost. „Bohužel nám přibývají zranění zkušenějších hokejistů, čím dál více ale naopak hrají mladí hráči, což je pro ně velmi přínosné. Jak se sestava pro extraligu vyvine, to teprve uvidíme, máme své předpoklady, jak chceme nastoupit, ale záleží to i na zdravotním stavu hráčů,“ konstatoval pardubický kouč.

„Každý zápas, ve kterém mladší hráči mají mnoho prostoru, ukazuje, jaké jsou jejich možnosti a jakou mají výkonnost. Pokud hrajeme proti soupeři z Ligy mistrů, kteří jsou velmi kvalitní, tak vidíme, jak se vypořádají s ním. Naopak když hrajeme proti papírově slabšímu soupeři, tak tam uvidíme, jak jsou schopni tvořit, prosazovat se jeden na jednoho a být kreativní,“ pokračoval Miloš Říha.

Utkání s Prostějovem je předposledním přípravným duelem před extraligovou sezonou. „V pátek hrajeme se Spartou, pak nás čekají dvě utkání Ligy mistrů, ke všem zápasům přistoupíme zodpovědně tak, aby se zlepšoval herní projev a výsledky,“ doplnil asistent trenéra HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.

Aktuálně z prostějovské kabiny

Jestřábi se na jaře letošního kalendářního roku po sedmi letech vrátili do první ligy. V přípravě na comeback se jim poměrně daří: vyhráli pět ze sedmi zápasů. Včera večer prohráli na ledě Havířova 3:5, kde se rozhodně nehrál přátelský duel, neboť hosté obdrželi dohromady třináct dvouminutových a jeden pětiminutový trest a navíc osobní do konce utkání.

„Utkání jsme začali dobře a bylo zpočátku vyrovnané, ale pak jsme byli příliš vylučovaní a úplně jsme vypadli ze hry. Při tolika oslabeních se totiž nedostanou na led všichni hráči. Nasazení se nedá upřít, ale všechno to kazí, že hrajeme pořád ve čtyřech,“ okomentoval tento zápas trenér Prostějova Tomáš Sršeň.

Sestavy z minulého utkání

Klub Sestavy
HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Kristan – Benák, Havlík, Píša, Čáslava, Gregorc, Korím, Škvor, Zdráhal – Radil, Marcinko, Tybor – Půhoný, Zohorna, Nahodil – Kolář, Cetkovský, Semorád – Moučka, Kaut, Poulíček.
HC Olomouc Šimboch – Švaříček, Roupec, Kaluža, Knesl, Malý, Vosátko, Jedlička, Skřivánek – Venkrbec, Luňák, Stejskal, Duba, Augustin, Kučera, Černý, Belay, Coufal, Kuchta, Indra, Kajaba, Kolibár, Sršeň.

Představení soupeře

LHK Jestřábi Prostějov

HC Prostějov

Oficiální název klubu: LHK Jestřábi Prostějov
Adresa: LHK Jestřábi Prostějov, U Stadionu 1, 796 01 Prostějov

Internetové stránky: www.lhkjestrabi.cz
E-mail: lhkjestrabi@seznam.cz
Telefon, fax: 582 333 309

Rok založení klubu: 1913
Klubové barvy: červená, zlatá, černá a bílá
Kapacita stadionu: 5125 míst
Mistr ligy: nikdy
V nejvyšší soutěži: v sezoně 1945/1946, v letech 1947 až 1949 a v letech 1950 až 1953
Názvy klubu: SK Prostějov, ZSJ ČSSZ Prostějov, Tatran Prostějov, Slovan Prostějov, TJ Železárny Prostějov, TJ Prostějov, HKC Prostějov, BHS Prostějov, IHC Prostějov, HC Prostějov, HK Jestřábi Prostějov, LHK Jestřábi Prostějov

Předseda klubu: Michal Tomiga
Generální manažer: Jaroslav Luňák

Hlavní trenér: Tomáš Sršeň
Asistent trenéra: Petr Zachar

Hráli v týmu soupeře

Klub Hráči
HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Jiří Cetkovský.
LHK Jestřábi Prostějov —.

Okénko do extraligové historie

Pardubice – Prostějov PCE–PRO PRO–PCE CELKEM
Výhry Pardubic 2 0 2
Výhry Prostějova 0 2 2
Nerozhodná utkání Pardubice – Prostějov 1 1 2
CELKEM odehraných utkání 3 3 6

Zajímavosti ze vzájemné extraligové historie

Zajímavost Hodnota
Nejvyšší výhra Pardubic Pardubice – Prostějov 9:4 (1952/1953)
Nejvyšší výhra Prostějova Prostějov – Pardubice 5:1 (1952/1953)
Nejvyšší remíza Prostějov – Pardubice 3:3 (1951/1952)
Prostějov – Pardubice 3:3 (1951/1952)
Nejvíce branek v jednom utkání Pardubice – Prostějov 9:4 (1952/1953)
Nejméně branek v jednom utkání Pardubice – Prostějov 3:2 (1950/1951)
„Celkový“ výsledek Pardubice – Prostějov 21:22
„Průměrný“ výsledek Pardubice – Prostějov 3,50:3,67
Průměrný počet gólů na utkání Pardubice – Prostějov 7,17
Poslední zápas v extralize Pardubice – Prostějov 9:4 (13. ledna 1953)