24.8.2014
Marek Votke, Jan Hrabal

Druhá těsná prohra, TPS porazilo Pardubice 2:1

TURKU — Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice nestačili ve druhém utkání Ligy mistrů na ledě TPS Turku, kterému podlehli 1:2. Východočechy poslal do vedení ve 12. minutě Jan Semorád, domácí zápas otočili ve třetí třetině.

Liga mistrů, 2. kolo, neděle 24.8.2014, HK-areena

Turku

Dynamo Pardubice

2:1
0:1, 0:0, 2:0
Branky a nahrávky: 43:45 Lasch (Nakládal; 5/5), 57:53 Smoleňák (Seigo, Gysbergs; 5/4) – 11:39 Semorád (Kolář, Korím; 5/5). Rozhodčí: Hakkarainen (Fin.), Sjöberg (Švéd.) – Kiilunen, Neva (oba Fin.). Vyloučení: (1:1, 1:6, 3:3). Využití: 1:0. Diváci: 3389. Střely na branku: 37:22 (9:9, 17:5, 11:8). Průběh utkání: 0:1, 2:1.
Turku: Lassila – Nakládal, Nummelin, Lehtonen, Gysbers, Friman, Seigo, Lamsa, Karhu – Tukonen, Lucenius, Pikkarainen – Smoleňák, Koskiranta, Lasch – Sointu, Kumeliauskas, Virtala – Kulmala, Vahatalo, Karvinen. Trenéři: Kai Suikkanen, Riku-Petteri Lehtonen a Mikko Haapakoski.
Dynamo Pardubice: Kristan – Benák, Havlík, Píša, Čáslava, Gregorc, Korím, Škvor, Zdráhal – Radil, Marcinko, Tybor – Půhoný, Zohorna, Nahodil – Kolář, Cetkovský, Semorád – Moučka, Kaut, Poulíček. Trenéři: Zdeněk Venera a Miloš Říha.

Komentář

Do branky se postavil Robert Kristan, v sestavě absentoval střelec Petr Sýkora, v průběhu utkání musel ze zdravotních důvodů odstoupit Aleš Píša.

Nenápadná teč Semoráda otevřela gólový účet zápasu

Utkání se začalo hrát poměrně opatrně a i přesto, že si oba brankáři připsali několik zásahů, ani jeden z nich neznamenal pro jeden, nebo druhý tým přílišnou hrozbu.

Velikou šanci na otevření skóre měl ale zhruba v polovině prvního dějství Jakub Nakládal. Během Poulíčkova trestu si expardubický obránce sjížděl pro přihrávku do mezikruží, ale nepříjemnou střelou orazítkoval pouze hrudník brankáře Kristana.

Na druhé straně se tak mohli radovat hosté. Jan Kolář vyslal po přesném pasu Koríma střílenou přihrávku na branku Turku, kterou těsně před Lassilou nenápadně tečoval Jan Semorád a otevřel skóre zápasu – 0:1.

Navýšit pardubické vedení mohl o chvíli později obr Jiří Cetkovský, když se podobně jako Semorád pokoušel dorážet před finským brankářem, ale gól nepadl.

Východočechy zlobila disciplína, skvělý Kristan uhájil těsný náskok

Druhá třetina v HK-Areeně byla ve znamení přesilových her, respektive oslabení. Početní nevýhodu si měly čas pořádně potrénovat Pardubice, rozhodčí jim totiž udělil dohromady deset trestných minut oproti soupeřovým dvěma.

Aby toho nebylo na pardubické hráče málo, dvakrát museli čelit soupeřově dvojnásobné početní výhodě. V závěru té první, dvaapadesátivteřinové, Tomáš Zohorna v obranném pásmu vyhodil kotouč mimo mantinely a hosté šli znovu do tří.

V těchto dvou přesilovkách TPS Turku vytvořilo v útočném pásmu slušný závar, ale slovo si vzal bezchybný brankář Robert Kristan. Mezi dva nejlepší zásahy z celkových sedmnácti během těchto perných chvil lze zařadit vyražení kotouče maskou a poté, když slovinský brankář tělem zastavil puk na brankové čáře po odrazu od tyče. Nejen díky pardubickému gólmanovi hosté vedli 1:0 i po druhém dějství.

Ve třetí třetině TPS Turku otočilo vývoj utkání

Co se hráčům TPS Turku nepodařilo ve druhé třetině, to napravili ve třetí. Ve čtvrté minutě poslední periody si Ryan Lasch šikovně sjel před branku pro přihrávku od Koskiranty a pohotově překonal Kristana – 1:1.

Po vyrovnávací brance TPS dostalo další možnost přesilové hry a několikrát nebezpečně ohrozilo pardubickou branku, ale Kristan navázal na bezchybný výkon z druhé třetiny a do vedení domácí hráče nepustil.

Postupem času se hra vyrovnala a ke slovu se znovu dostali také Východočeši. Do tempa se dostali při hře čtyři na čtyři a začali zatápět domácí obraně. V padesáté druhé minutě se Radoslav Tybor proháčkoval před Lassilu, na kterého zkusil blafák do bekhendu, ale neuspěl. Vykoledoval ovšem přesilovou hru pro Pardubice.

Tu ale Parudubice nevyužily, naopak. V závěru základní hrací doby se faulu dopustil Petr Čáslava a nabídl taktéž domácím další přesilovku, kterou finský celek využil. Radek Smoleňák v osmapadesáté minutě tečoval do levé šibenice střelu od modré čáry a Kristan byl bezmocný. Konečný stav zápasu – 2:1.

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

2. kolo, 24. 8. 2014
TPS - PCE
2:1
4. kolo, 7. 9. 2014
PCE - TPS
2:3sn

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Robert Kristan 60 0 35 2
Obránci G A +/- TM
Karol Korím 0 1 0 0
Václav Benák 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Jan Škvor 0 0 0 0
Jan Zdráhal 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Semorád 1 0 0 0
Jan Kolář 0 1 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Tomáš Marcinko 0 0 0 0
Jaroslav Moučka 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Jiří Půhoný 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Radoslav Tybor 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube